Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
TBMM🇹🇷 Eski Meclis / Ulus Ankara
İsmet İnönü
Ikilinin devlet adami olarak cekismeleri ise 1937'de doruk noktasina ulasmistir. TBMM üzerinde bir denetim konseyi teskili fikri, Atatürk ve Ismet Paşanın çekişme nedenidir. Ismet Paça bu tarihte başbakanlıktan alinmis ve yerine Celal Bayar tayin edilmistir.
Sayfa 360Kitabı okudu
Reklam
Emirle Gelen İdam Kararı
Belirttiğimiz nedenlerle,Yassıada’da verilmiş olan kararlarla,sıkıyönetim dönemlerinde verilmiş olan mahkumiyet kararlarının tümünün kalem yok addedilmesi doğrultusun da TBMM tarafından bir karar veril mesinden başka yol yoktur. Yargıla malların yenilenmesi yerine böyle bir karar ülkedeki huzursuzlukların sona ermesinde etkin olacaktır.
Sayfa 46 - AykKitabı okuyor
"Dünya üniversitelerinde siyonist baskılar yüzünden işinden atılan tüm akademisyenlere Türkiye üniversitelerinin kapıları açıktır" - TBMM Başkanı Kurtulmuş
Atatürk'ün ardından
Sistem hiçbir soruna yol açmadan işledi. Anayasa gereği TBMM 11 Kasım günü toplandı ve Cumhurbaşkanı olarak İsmet İnönü'yü seçti. O sırada yurt dışında elçi olarak bulunan Yakup Kadri Karaosmanoğlu şöyle yazacaktı: " Yalnız düşmanlarımız değil, dostlarımız bile "O gidince ne yapacaksınız? ' diyorlardı. Bu endişenin sebebini Kemalist rejimin diktatörlüklerle karıştırılmış olmasında aramalıdır. Batan diktatörlükler şahsi idarelerdir ve başa geçen insanın kuvvetinden başka bir kanuna veya müesseseye dayanmadıkları için diktatörlerin ömrü ile birlikte nihayet bulurlar. Halbuki Atatürk bir diktatör değil, inkılapçı bir devlet kurucu idi."
Sayfa 646Kitabı okudu
Emirle Gelen İdam Kararı
Hukuk otoriteleri,yasaların,Askeri Yar Güray Başkanlığına böyle bir yetki. vermediğini somut belgeleriyle kanıtlıyorlar.Yasalar karşısında suç işleyen imza sahibi şahsiyetler hakkında ceza davaları açılması gerektiğini belirtiyorlar. Davası yazılı. emrin açığa çıkarılarak yarımlanmış olmasının sıkıyönetim dönemlerinde verilmiş mahkumiyet kararlarının geçersiz ilan edilmesi için yeni bir hukuki gerekçe oluşturacağı nokta hukuk otoritelerinin birleştiği görülü yor.Sıkıyönetim dönemlerinde veril miş olan mahkumiyet kararlarının addedilmesi doğrultusunda TBMM’ ve bir karar verilmesinden başka bir yol yoktur diye çağrı yapıyor.
Sayfa 29 - AykKitabı okuyor
Reklam
Emirle Gelen İdam Kararı
Değerli araştırmacı ve yazar Veli Yılmaz tarafından yazılan ve okuyucu ya sunulan bu kitap 12 Mart infazları nın ve giderek 12 Eylül infazlarının iç yüzünü,hukuksuzluğunu,siyasal yönle rini, ve ayrıca AP ve CHP’nin 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinin gelişmeleri karşısındaki tavırlarını,belgelere ve TBMM tutanaklarına dayanarak aydınlığa kavuşturmuştur.Geçmiş dönemlere ışık tutan bu araştırmayı yurt sorunlarına ilgi duyan okuyucula ta öneriyorum. HALİT ÇELENK
Sayfa 24 - AykKitabı okuyor
Emirle gelen idam kararları
O günlü siyasal ve toplumsal koşulların ve gelişmelerin her yurtsever insanda tepkiler yaratacak nitelikte olduğu da açıktır.Yüksek mahkeme hakimler,üniversite öğretim üyeleri ve barolar iktidarın tutum be davranışlarını protesto etmek için yürüyüşler düzenlemişler. Gençliğin de yönetime karşı duyma. sından dolayı, cezanın hafifletilmesi yoluna gidilmesi yoluna gidilmesi yoluna gidilirken,mahkeme bu görevden kaçınmış ve görevi TBMM’ sine istemiştir.
Sayfa 24 - AykKitabı okuyor
Adaba uymayan beyinlerin en büyük ahlaksizlik bakişlarinda
TBMM'de TRT adına çekim yapan bir kadın görevlerin topuklarına denk inen bol kesimli eteğiyle ayakkabısı arasında kalan birkaç santimlik ayak bileği görüntüsünden rahatsızlık duyan bir milletvekili bayan görevlinin çorap giymeyerek adaba uygun davranmadığını ileri sürüp onun salondan çıkarılmasını sağlamıştır .Ne yazık ki kadın görevleri pantolon giymelerinden ya da ayak bileklerinin görülmesinden ahlaki rahatsızlığa katılanlar yabancı devletlerin görevlendirdiği kişilerden siyasal ettik tavsiyesi almakta sakınca görmemişlerdir.
Kâzım Karabekir Paşa, Mehmed Emin Paşa’nın oğludur. Başarılı bir Harb Okulu ve kurmay eğitimi görmüştür. Mustafa Kemal Paşa ile aynı kuşaktandır. İsmet Paşa ile çok erkenden arkadaş olduğu halde, Mustafa Kemal Paşa’yı uzaktan tanımış fakat kendisine hayranlık ve bağlılığını Mütareke döneminde bildirmiştir. Bu desteğini devam ettirmiştir ki İstiklâl Savaşı tarihimizin en önemli, en faziletli olayıdır.1948’de TBMM başkanı iken vefat eden Korgeneral Kâzım Karabekir Paşa, herkesçe malum, Kurtuluş Savaşımızı başlatan Mustafa Kemal Paşa’nın baş destekçisidir. İstanbul Hükûmeti’nin emirlerine rağmen Mustafa Kemal Paşa’nın emrine giren Karabekir Paşa, II. Meşrutiyet devrinde gençleştirilen ordudaki genç kumandanların içinde bildiği lisanlar, tarih, coğrafya bilgisi, musikideki ustalığı ile en göze batan, aydın bir subaydır.
Reklam
Hep birlikte istasyondan TBMM'ye kadar yürüdüler. Yol bozuk ve yokuştu. Ama kimse yorulmadı. Hiçbirinin ayağı yere değmiyordu. Çünkü bu bir zafer yürüyüşüydü. Her millete ve her kuşağa nasip olmayan olağanüstü bir olaydı.
1924 anayasası son iki anayasamızın aksine referandumla değil, doğrudan TBMM tarafından kabul edilen bir anayasaydı
Sayfa 249Kitabı okudu
Gazi Mustafa Kemal Paşa 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında TBMM önünde kesintisiz olarak büyük Nutuk’u okudu.
Sayfa 246Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.