Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
FANATİK ADAM
Değişikliğe dair tehlikeler, olacak şeylerin bilinmezliği, geleceğin karanlığı; ortalama insanı kurulu düzenin fanatik bir savunucusu yapar.
Acı
Nevrotik, içindeki hakikatle çatışma yüzünden hastadır ve iyileşmesi gerekir. Bu çatışmada savunduğu kalesi ve onun arkasındaki hayali dünyayı sürekli delip geçen hakikat onu acıtır.
Reklam
KAYGI Çağı !
Kaygı, bir varlığın kendi muhtemel yokluğunun farkında olması halidir.
Kendisine emreden irade, YARATICI iradedir.
Kendine İTAAT et .
Biat eden benlik - bu tanrıya biat etmek bile olsa- kendisini onaylayan benliğin tersidir. İncitmenin ve incinmenin acısından kaçmak ister.
Nietzsche' nin İFADESİ
Cesaret bu muğlaklığa rağmen hayatın kendisini olumlama gücüdür, öte yandan olumsuzluğu yüzünden hayatın olumsuzlanması bir korkaklık ifadesidir.
Reklam
Erdem
Erdem, kişinin yalnızca kendi gerçek doğası doğrultusunda hareket etme kudretidir.
... E' RAĞMEN
... Onun için var olma cesareti, kadere ve ölüme rağmen, kendini onaylama cesaretidir ; ancak günaha ve suça rağmen kendini onaylama cesareti değildir.
MUTLULUK tanımı:
Mutluluk, kişinin kendi gerçek benliğine cesurca ' EVET ' deyişinin duygusal ifadesidir.
KORKU Ne Demek ?
"Korkunç olan ölüm yada zorluk değildir, ölüm ve zorluk korkusudur." Kaygımız bütün insanlara ve varlıklara korkunç maskeler takar. Onlardan bu maskeyi çıkartırsak kendi yüzleri ortaya çıkar ve ürettikleri korku yok olur.
Reklam
"Tanrı'nın bir varlık olarak, uzayın bilmem neresinde oturduğunu varsaymak çelişkilerle dolu ve kolayca reddedilebilecek primitif bir bakış açısıdır. Paul Tillich, yirminci yüz­yılın ilahiyat dalında en değerli eserlerinden biri olarak ka­bul edilen bir kitabında, "Tanrı"nın varlığını kanıtlamaya çalışmanın "Tanrı"nın olmadığını savunmakla, yani ateizmle eş anlamlı olduğunu savunur. " "Tanrı"nın varlığını kabul et­mek de reddetmek kadar ateistçe bir tutumdur. "Tanrı" var olmanın ta kendisidir, ayrı bir varlık değil.
Kök Ve Hangi Tanrı ?
Var olma cesaretinin kökleri, Tanrı, şüphe kaygısında yok olduğu zaman ortaya çıkan Tanrı'ya uzanır.
Temel soru
Temel varoluşçu soru; mana, amaç ve düzen kaynağı olarak Tanrı'nın yerinden edildiği bir varoluş içinde bireysel mananın ve amacın ne olacağına dair sorudur.
Paul Tillich, Olma Cesareti
İnsanın varoluşu ona yalnızca verilmemiştir, ondan istenir de, insan varoluşundan sorumludur ve kendisiyle ne yapmış olduğu ona sorulduğunda cevap vermekle yükümlüdür.
Sayfa 179Kitabı okudu
Tillich bu soruya, “insanlar kaygılarından kurtulmak için Tanrı’yı ve korkuları yarattılar,” yanıtını verir.
961 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.