Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1494'te Fransa Kralı VIII. Charles İtalya'yı istila edip Cem'i alarak Osmanlı Devleti'ne taarruz planları kurduğu zaman Osmanlılarla Venedik, Papa ve Napoli Krallığı arasında siyasi bir yakınlaşma oldu.
Sayfa 31 - Kronik YayıneviKitabı okudu
Bir Osmanlı istilası bekleyen Bosna kralı, Papa'ya kendi köylülerinin Osmanlılarla birleşmeye hazır olduklarından şikayet ediyordu.
Sayfa 29 - Kronik YayıneviKitabı okudu
Reklam
16 Temmuz 1922'de Kayseri Zincidere Manastırı'nda yapılan bir toplantıda Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesinin kurulması kararlaştırılmıştır. 21 Eylül 1922'de de 72 ruhani merkez reisinin katıldığı bir kongreyle Bağımsız Türk Ortodoks Patrik- hanesi kurularak Papa Eftim patrik seçilmiştir. Patrikhane, ilk iş olarak Fener Rum Patrikhanesinin yalan propaganda faaliyetinde bulunduğuna ve Anadolu Hristiyanlarına Fener Patrikhanesinin zarar verdiğine dikkat çekmiştir. Türk Ortodoks Patriği seçilen Papa Eftim ve ailesi mübadeleden muaf tutulmuş; Eftim, adını Zeki Erenerol olarak değiştirmiştir.
Sayfa 87 - ATARÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Karamanlı Ortodoks Türkler, Millî Mücadele yıllarındaki tutumları ile de Rum Ortodokslardan ayrılmıştır. Rum Ortodokslarının Yunan Megali İdea programı dahilinde kendilerini Yunan saymaları ve Yunanistan ile birleşme faaliyetlerine Türk Ortodokslar katılmamışlar ve bu faaliyetleri protesto etmişlerdir. Türk Ortodoksların Millî Mücadele'ye destek veren çalışmalarının başını Papa Eftim (Pavli Karahisarlıoğlu) çekmiştir. Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde doğan Papa Eftim, 1918'de Keskin Metropoliti olmuştur. Mondros Mütarekesi'nden sonra Fener Rum Patrikhanesinin tüm metropolitliklere gönderdiği Osmanlı Hükümeti ile ilişkilerin kesilmesi talimatına uymayarak Milli Mücadele'yi desteklemeye başlamıştır.
Sayfa 85 - ATARÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okuyor
Türk ve Müslüman dostu zındık yıldız
Fatih Sultan Mehmet cülûs ettiği zaman bir kuyruklu yıldız görünmüştü; papa o zaman yıldızı Türk ve Müslüman dostu zındık yıldız olarak aforoz etmişti. Bu kuyruklu yıldızın, sonra Halley kuyruklu yıldızı olduğu öğrenildi. Balkan Harbinde Bulgarlar Çatalca ya kadar ilerlerken Halley kuyruklu yıldızı yine görünmüştü. O zaman kilise adamları: Türklerin uğur yıldızı göründü, Bulgarlar gene mağlûp olacaklar!. demişti; ve hâdiseler de böyle oldu. Çatalca muharebesini kazandık, Balkanlı müttefikler arasına nifak girdi, Edirne'yi Bulgarlardan geri aldık.
"Toplu Din Değiştirmeleri"
AKP Hükümeti tarafından Haçlı seferlerinin kışkırtıcısı, Türk veİslâm düşmanı bir Papa'nın heykeli altında imzalanan AB Anayasası'nın 10. maddesi gereği Türkiye, "Toplu din değiştirmeleri" kabul ediyordu. Bu kabulle topluca Hıristiyan olma döneminin yolu yasal olarak açılıyordu.
Reklam
Atatürk ve İstanbul hükümeti arasında
Mustafa Kemal Paşa, siyaset gereği mahviyetli gözüküyor , ilişkilerinde hep aşağıdan alıyordu. Çeşitli bakanlarla ve bu arada Sadrazam Ferit Paşa'yla olan görüşmelerinde de aynı tavrı takınmış, bakan adayı olarak rahatsızlık yaratmasına karşın, temel siyasal çekişmeler açısından güvenlerini kazanmıştı. Bu güvenin oluşmasında Sultan VI. Mehmet
Avrupa’ da inşa edilen Reformasyon hareketi ortaya çıkarken kendisine ezeli bir düşman edinmeliydi. İlk bakışta bu düşman Papalık gibi görünebilir. Ancak her şeye rağmen Avrupa’ da sayısız destekçisi olan bir kurumu yegâne düşman ilân etmek kolay değildi. Bu sebeple icat edilen düşman “Türkler” oldu. Hatta bir adım daha ileri giden Reform hareketi, Türkler ile Papalık arasında bir ilişki kurma eğilimi sergiler: “Papa deccalın ruhu ise, Türk onun bedeni, yani etidir. Biri bedenleri, diğeri ruhları öldürmektedir.” Bu sözlerden anlaşıldığı üzere Papa ve Türkler tek düşmandır ve ortak özde müstakil bir nefretin tezahürü hâline gelirler.
Mehmet Ali Ağca'nın Papa suikastıyla noktalanacak yolculuğu, başında peruk Çatlıların evinden çıkıp Ankara'ya götürülmesiyle başladı.
Sayfa 116Kitabı okudu
Fatih Sultan Mehmet cülus ettiği zaman bir kuyrukluyıldız görünmüştü ; papa o zaman yıldızı "Türk ve müslüman dostu zındık yıldız" olarak aforoz etmişti.Bu kuyrukluyıldızın , sonra , Halley kuyrukluyıldızı olduğu öğrenildi.Balkan Harbi'nde Bulgarlar Çatalca'ya kadar ilerlerken Halley kuyrukluyıldızı yine görünmüştü.O zaman kilise adamları "Türklerin uğurlu yıldızı göründü , Bulgarlar gene mağlup olacaklar !.." demişti ve hadiselerde böyle oldu .Çatalca Muhasebesini kazandık ve Edirne'yi Bulgarlardan geri aldık.
784 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.