Sol yakada ve kırık bir arazide " Miseboli" Adında, iki üç katlı binaları olan büyük köyü geride bırakarak yükselmeyi sürdürdük ve dağ sıralarının üstüne varıp bir düzlükte durduk. Arabacımız bize dönüp "Burası Derbent. Artık çıkış bitti. İnişe başlayacağız. De ha! Keşiş eteğinde de Bursa görünüyor." dedi. Hepimiz hemen yerlerimizden kalkıp keşiş dizisini beyaz bulutların içine gömüldüğü için toprakla göğün birleşme noktası sayılan Keşiş Tepesini, Keşiş Dağı'nın eteğinde bir karartıdan ibaret Bursa kentini, o namlı ve bereketli Bursa ovasını tepeden kuş bakışı ile gözleyerek görüntünün görkemine ve güzelliğine karşı sessiz, konuşmadan durduk kaldık.
Alevîlikle Bektâşîlik arasında bir ayrılık bulunmakla beraber müş­terek noktalar da pek çoktur. Alî’yi Tanrı yerine koymak, hurâfevî bir şekilde Oniki İmamı ve «Açıklama» da da anlattığımız gibi, Ondört Ma'sûmu tanımak, inançlarda, kökleri çok eski devirlere çıkan geleneklere yer vermek, kadınların da iştirâk ettiği sazlı, içkili mahabbet meclisleri kurmak, törende, aynı esas unsurları kabul etmek, aynı duâları okumak, başlıca birleşme temelleridir. Hattâ bu yüzden Bektâşîler, «Yol bir, sürek bin bir» diyerek onları hoş görmüşlerdir, Perîşân Baba, sonradan bir ata-sözü gibi söylenegelen «Sürek olsun, çörek olsun, Ehli Beyti sever olsun» sözünü söylemiştir. Zâten bu birliği, her iki zümrenin törenlerini de, Fütüvvet ehlinin törenlerinin mayalaması, sağlamıştır.
Reklam
Gelecek neslin kendisi, adına aşk dediğimiz cinsellik dürtüsünün tatmini için dikkatli, özenli, belirli ve keyfi gibi görünen seçimde zaten kıpırdanmaktadır. İki sevgilinin yekdiğerine giderek artan muhabbeti gerçekte ileride ebeveynleri olacaklari bu yeni varlığın yaşama iradesidir; arzu dolu bakışlarının buluşmasında yeni bir varlığın hayat kıvılcımı tutuşur, kendisini geleceğin iyi ve uyumlu bir şekilde teşekkül etmiş ferdiyeti olarak duyurur. Sevgililer, gerçek bir birleşme ve yeni bir varlığı vücuda getirme için yanıp tutuşurlar; yaşamlarının kalanını bu şekilde yaşamayı arzu ederler ve bu arzu her ikisinden tevarüs edilmis niteliklerin, ama tek bir varlıkta toplanmış ve birleşmiş olarak yok olmaktan kurtulacağı doğacak çocuklarında tahakkuk eder. Buna karşılık eğer bir erkek ve kadın karşılık sürekli ve kararlı olarak birbirlerinden hoşlanmaz ise, bu onların dünyaya sadece kötü biçimde teşekkül etmiş, uyumsuz ve mutsuz bir varlık getirebileceklerine işaret eder.
Benim de gönlüm yok olup gitmelerinden yana
Şimdi burada, Kemal Tahir'in ifadesiyle, "yaman bir çelişki" var. Demokratik liberalizmi savunan Deniz Baykal, neden düpedüz gerici, düpedüz faşist bir partiyle birleşmek için can atıyor; neden sosyal demokrasinin "S"sinden habersiz, kerameti bazı dış ilişkilerinden menkul üçüncü sınıf bir belediyeci eskisinin ağız kokusuna ve kaprislerine katlanıyor? Cevabı basit: SHP'ye geçtikten sonra Kara Şövalye'yi altedip partiyi ele geçireceğine inanıyor, ince hesaplar peşinde... "Şartsız gelmeye hazırım" demesinin nedeni de bu. Fakat bu birleşme bir türlü gerçekleşmiyor. Ya adam gibi bir araya gelip demokrasi ilkeleri etrafında kenetlenecekler, ya da birbirlerini yemeye devam edecekler, günün birinde de yok olup gidecekler. Benim gönlüm yok olup gitmelerinden yana. Haydi inşaallah bakalım.
Karamanoğulları, (!) 13. yüzyılın başlarında Anadolu'ya gelmeye başladıklarında çok kalabalık bir aşiret halindeydiler. Yukarıda da bahsi geçtiği üzere 20.000 çadırdan oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu da yaklaşık olarak 100.000 kişiye tekabül eder. Daha sonra bunlara çevre aşiretlerden katılanları ve Anadolu'nun diğer bölgelerinden ilhak edenleri de hesap edecek olursak vasati 200.000 kişiye yaklaştığını söyleyebiliriz. Böylesine kalabalık bir vaziyette bulunan Karaman oymağı yazları Sivas yöresine gelip kışları da İran taraflarına giderek konar-göçer bir yaşantı sürdürüyordu. Tâ ki diğer Türkmen beyleri'nin Nureddin beyin emrinde birleşme kararı aldılar.. (!): Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir.  Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi beylik sınırları içerisinde konuşulacak dil ilan etmişti ancak zamanla beylikte Farsça resmî dil olmuştur. 13. yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk beyliği kabul ediliyordu...
Sayfa 31 - Gece
Yaşanmaya değmez bir yaşam sürmektense ölmeyi yeğlerdi.
Sayfa 301Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.