İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki Savunmasından...
Ne demektir bilimde “objektiflik”? Bilimsel objektiflik, gerçekliği (realiteyi), “olduğu gibi”, “sübjektif önyargıların etkisinde kalmadan” tespit etmektir. “Taraf tutmak” ise başka şeydir. Hemen söyleyelim: Bilim, taraf tutar; bilim adamı taraf tutar. Ama kimin tarafını? Gerçeğin, doğruların tarafını! Bütün bilim tarihi, gerçeklerin, doğruların tespit edilmesi ve kabul ettirilmesi, yanlışların giderilmesi çabasının, bu uğurda verilen mücadelelerin tarihidir. Bu mücadelede, bilim adamları, gerçeklerden; doğrulardan yana olmayan güçlerle karşı karşıya gelmiştir, zaman zaman korkunç ve iğrenç baskılara uğramışlardır. Galilei’nin Katolik Kilisesi ile çatışması bunun herkesçe bilinen bir örneğidir... (30 Eylül 1976) Server TANİLLİ
Sayfa 327 - Alkım Yayınları
Güzel soru
Halifeliğin durumuna gelince, bilim ve tekniğin aydınlığa boğduğu gerçek uygarlık dünyasında gülünç kabul edilmekten başka bir yanı kalmış mıydı?
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Halifeliğin durumuna gelince; bilim ve fennin nurlara boğduğu gerçek uygarlık dünyasında gülünç sayılmaktan başka bir durumu kalmış mıydı?
Hem ulusal egemenliğin ve cumhuriyetin yürütülmesi ve sürdürülmesi. hem de Dünya ile aramızdaki büyük uygarlık açığının giderilmesi, kısacası yeni Türk Devleti'nin (çağdaş ve durmadan değisen, zamanın gereksinmelerine ayak uydurabilen) yasama gücünü tazeleyen bir devlet olarak kalabilmesi, AKIL'a ve BİLİM'e DAYANAN LAİK BİR DEVLET VE HUKUK DÜZENİ kurulmadıkça olanaksızdı.
Kısaca söylemek gerekirse Durant'e göre toplumun kurucu ilkesi, dindir; toplumu bilgi, akıl, felsefe vb. değil, din kurar ve onun üyelerini bir arada tutan esas bağ, esas dayanışmayı da yine din sağlar. Böylece, uygarlığı yaratan da dindir ve uygarlık tarihi dinle bilgi, bilim, felsefe, kısaca akıl arasında bir gerilimin tarihidir. Durant'e göre de din, şüphesiz, bir efsanedir; ama en büyük efsanedir, daha doğrusu en büyük kurucu efsanedir. Buna paralel olarak daha önce birçok tarih felsefecisinin, bu arada Vico'nun, belli ölçüde İbni Haldun'un da görmüş ve söylemiş olduğu gibi akıl çağı, aslında bir çözülme çağıdır.
Sayfa 239Kitabı okudu
Bilim İSTİYORUZ
Gökalp'e göre uygarlık tektir, bu da Batı uygarlığıdır.
Reklam
970 öğeden 771 ile 780 arasındakiler gösteriliyor.