Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bismillahir'rahmanirrahim Elhamdülillahi Rabbil âlemin Rengi siyah Kulluğu; Beyazı kıskandıran beyza, BİLAL! Alemlerin rahmet sebebi, biricik efendisi Hz.Muhammed(a.s.v)'ın talimatıyla konuşuyor:
Mustafa Kemal Paşa'nın emperyalist Batı'ya karşı Sovyetler Birliği'nin desteğini elde etmek istemesi, Türkiye'nin Sovyetler Birliği açısından önemi, Sovyetlerin Türkiye aracılığı ile İslam dünyası üzerinde siyasal ve ideolojik prestijlerini arttırabileceklerini düşünmeleri, Sovyet işgali altındaki bölgelerde yaşayan Türk nüfusun mukavemetinin kontrol altına alınması, Türkiye'nin emperyalist Batı ile Sovyetler arasında tampon oluşturma ihtimali vardı. Kazım Karabekir Paşa'nın doğudaki başarılı savaş ve müdahalesi Sovyetler'de yeni Türkiye'nin gerekli bir müttefik olacağı inancını yarattı. V. I. Lenin'in de ifadesiyle "Kemal Paşa sosyalist değildi ama Batılı emperyalist devletlere karşı yararlı bir bağlaşıktı ve politikasında tutarlıydı." Moskova Antlaşması'nın 16 Mart 1921'de imzalanması ve içeriği, imzalanan antlaşma ile Doğu Cephesi'nin güvenceye alınması ve bu sayede bütün konsantrasyonun Batı cephesine verilmesi ise TBMM hükümeti için bir güvenceydi. Bu antlaşmadan sonra Sovyet yardımı da gerçekleşti ve beklenen nihai savaş için yararlı bir devlet olarak görüldü.
Sayfa 176 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
V. İ. Lenin ortakçılığı eleştirirken, ekonominin bu sisteminde toprak ağasının, kapitalist işveren gibi değil de, ''komşusu köylünün yoksulluğundan yararlanarak onun emeğini yok pahasına ele geçiren tefeci olarak'' ortaya çıktığını belirtiyor.
Tarıma hâkim olan ve köylülerin, ağaların topraklarını kendi araçlarıyla işlemek zorunda oldukları bu ilişki, V.İ. Lenin'in, ''...milyonlarca yoksul köylünün, toprak ağalarının on binlerce dönümlük çiftlikleri aracılığıyla toprak kölesi olarak sömürülmeleri'' şeklinde belirttiği ilişkinin ta kendisiydi.
Böylelikle V.İ.Lenin'in tarihi saptaması, doğrulanıyor: "Kapital iktidarda kaldıkça; değil yalnız toprak, değil yalnız insan emeği, değil yalnız insan kişiliği, değil yalnız vicdan, değil yalnız aşk, değil yalnız bilim, her şey, her şey kaçınılmaz olarak alınıp satılacaktır."
Sayfa 369 - Öteki Yayınevi
Jöntürkler, 1908 Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye işçi sı­nıfının ilk gösterilerini de bastırdılar. İstanbul'da kömür hamallarının, İzmit ve Eskişehir'de demir yolu işçilerinin, İzmir'de liman işçilerinin grevleri ordunun yardımıyla durduruldu. Fiilen tam olarak Jöntürklerin denetiminde olan sultan hükümeti, Eylül-Ekim aylarında
Sayfa 342Kitabı okudu
Reklam
1905 Rus Devrimi, tüm Asya'da burjuva-milliyetçi antiemperyalist ve demokratik hareketlerin gelişmesi üzerinde çok büyük bir etki yaptı. V. i. Lenin, şöyle yazıyordu: "Dünya kapitalizmi ve ı905 Rus Devrimi Asya'yı kesinlikle uykusundan uyandırdı. Orta Çağ durgunluğu içinde ezilen, yabanileşen yüz milyonlarca insan, yeni bir yaşama, en basit insan hakları için, demokrasi için mücadeleye gözlerini açtılar" (13, s. ı46)
Sayfa 241Kitabı okudu
Fatih Sultan Mehmed, V. Heinrich, ve VII. Charles, Kristof Kolomb'un, I. Aleksandr'ın, Metternich'in dünyaya geleceğini bilemezlerdi. Talleyrand da lokomotifi, otomobili, uçağı ve tabii atom bombasını hayal bile edemezdi. Avrupa, her zaman, bir yarıyla çok yaşlı, bir yanıyla genç oldu. Marx bir yandan Hegel'in tilmizi, öbür yandan Lenin ve Mao Zedong'un yol gösteren babasıdır. Traianus Sütunu'nun Partenon'dan eski olduğu kolayca görülür de, Sultan II. Mahmud'un Goethe'yle aynı yıllarda yaşadığını eğer bilmiyorsak, tahmin etmek çok zordur. Ya da Madam Curie'nin, Pelléas ve Mélisande operasının ilk temsilinden üç yıl sonra öldüğünü.
Sayfa 14 - Doğan Kitap YayınlarıKitabı okudu
O günlerdeki aramalarda ilginç olaylar geçiyordu. Bir sıkıyönetim görevlisi, "V. İ. LENİN" biçiminde yazılan Lenin'in adını taşıyan bir kitabı görünce: Yaz Oğlum, Altıncı Lenin... demişti.
Sınıfsal çelişkilerin üstü din örtüsüyle örtülerek, emekçi kitleler arasındaki dinsel ve mezhepsel ayrımlar kullanılarak, sömürü çarkının aksamadan işlemesi sağlanmaktadır. Bu noktada şöyle der V. İ. Lenin: "İşçi sınıfı bölünmek değil, birleşmek zorundadır. İşçi sınıfı için, onun düşmanları tarafından cehalet içindeki kitlelerin bilincine ekilen us dışı düşünce ve anlamsız kör inançlar kadar, acımasız bir düşman yoktur..."
Reklam
Musavatist hükumetin egemen olduğu dönemde Azerbaycan'da aralarında Türk yurtsever örgütleriyle ilişkide bulunan, Baku'deki Sovyet darbesinin hazırlanmasında Bolşeviklere yardım eden Mustaf a Kemal yanlısı Türk subayları, askerleri ve memurları da vardı. Azerbaycan 'daki Sovyet egemenliğinin kurulmasından birkaç gün sonra, 4 Mayıs 1920'de S.M. Kirov ve G.K. Orconikidze V. 1. Lenin'e şu raporu verdiler: "Türk askerleri ve subayları Baku 'deki devrim yararına son derece etkin bir rol oynadılar, Musavatist hükumetin Baku'den kaçma olanağını engellediler
Bu, yeni Türkiye'nin ilk diplomatik eylemiydi.
TBMM'nin ilk başkanı Mustafa Kemal Paşa, ortaya çıkan durumun güçlüğü nedeniyle 26 Nisan l 920'de V. İ. Lenin adına bi mektup yolladı. Bu mektupta TBMM hükumetinin bellibaşlı dış politika ilgileri açıklanıyor (*) ve Sovyet Rusya'ya her iki ülkeyi de tehdit eden emperyalist hükümetlere karşı birlikte savaşma ve devrimci Türkiye'yle Sovyet Rusya arasında diplomatik ilişkiler kurma önerisinde bulunuyordu. Mektup yerine ulaştığında Sovyet Rusya'nın Azerbaycan'da zaferi kazanmış olduğunu henüz bilmeyen Mustaf a Kemal, Azerbaycan'ın Sovyet cumhuriyetleri arasında yer almasını ve Kaf k asya'daki anti-emperyalist savaşa katılmasını sağlamak ıçın yardımda bulunmayı öneriyordu. Mektubun sonunda Sovyet Rusya'nın Kemalistlere silah ve para yardımı yapacağına ilişkin umudunu ifade ediyordu
Azerbaycan halkı, bu kurtuluş savaşında Soyvet Rusya'nın büyük desteğine dayanıyordu. Azerbaycan'ın Rusya'yla ve V. 1.Lenin'le ilişkileri, bu sırada Astrahan savunmasına başkanlık eden S.M. Kirov aracılığıyla Astrahan üzerinden sağlanıyordu. S.M.Kirov, Baku'ye parti görevlilerini yolladı, silah, para ve devrimci yayınlar gönderdi.
"İnsan yeterince radikal olmak için en az gerçeğin kendisi kadar radikal olmalı. -V. İ. Lenin"
131 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.