Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
800 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 günde okudu
Ölümün Sonu’na bir inceleme yazmak çok zor. Hatta okuduğum her kitabın incelemesini mutlaka yazan ben için bile. Zorluğundan da öte, istemiyorum. Ölümün Sonu neredeyse 800 sayfa. Kitabı bir özet olarak incelemek için, belki 50 sayfa inceleme yazmak gerekir. Bu kitap, daha doğrusu bu seri özet bir inceleme değil, hissettirdikleriyle anılmayı
Ölümün Sonu
Ölümün SonuCixin Liu · İthaki Yayınları · 2020212 okunma
Tanrı'nın yaratması zaman dışı zaman-dışı bilgi problemi gerçekte sahte bir problemdir. Zira ister Tanrısal zihindeki idealardan isterse de numen dünyasından bahsedelim, sonuçta Tanrı'nın bilgisi ve yaratması açık bir şekilde belli ki zaman dışıdır. Daha sonra, zaman-dışında yaratma ile dünyadaki yeni oluşumlardan Tanrı'nın değişip değişmeyeceğini tartışma esaslı bir mesele değildir. Kant'ın aşkın veya rasyonel teolojiye deizm demesinin nedeni de burada aranmalıdır. Bir yandan, Tanrı'yı, rasyonel birilke olarak yaratmayı gerçekleştiren bir varlık olarak konumlayıp, öte yandan da 'şimdi'de olanlardan onun ne kadar etkilenip etkilenmediğini sorgulama, deizm kavramıyla çelişmektedir.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Allah'ın, sonucundan insanın sorumlu olduğu davranışları önceden bilmesi insanın özgürlüğüne; bilmemesi ise Allah'ın ilmine zarar vermektedir. Bu ikilem henüz açıklığa kavuşturulamamıştır. Allah'ın ilminin cebri gerektirmediğini söylemek, problemi çözememektedir. Bilinen bilindiği şekilde mi gerçekleşecek? Yoksa değişecek mi? Ya da bilinen üzerinde etkisi olmayan bir bilginin, faydası ne olmaktadır? Bilinen üzerinde etkisi olmayan ilmin bilinmesi ile bilinmemesi arasında ne fark vardır? Kaldı ki, Allah'ın ilmine zarar gelmesin diye, İslam'ın temeli olan insan sorumluluğunu tartışmalı duruma getirmenin anlamı nedir? Sorumlu olmakta diğer varlıklardan ayrılan insanın, Allah'ın ilminde de sorumlu olduğu fiillerinde istisna olmasının sakıncasının daha az olacağı düşünülemez mi? Kuşkusuz insanın böyle bir varlık olmasını da Allah istemiştir.
325 syf.
10/10 puan verdi
Ne Olmuş Yani Büyük Adam Olamamışsak Hayallerimizi Satmadık Ya
İyi akşamlar 1K! İki adet ödül almış Yazarımızın okuduğum ilk eseri ve belki de en iyisi. Yaşamı boyunca; öğretmenlik, denizcilik, editörlük ve üniversitelerde hocalık yapmış gelişimini birçok yönde tamamlamış önemli bir yazar oluyor kendileri. Kitabın Olay Örgüsü; Baş karakterimiz, Charlie adında otuz iki yaşında zekâ seviyesi bir hayli düşük,
Algernon'a Çiçekler
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 201515bin okunma
186 syf.
·
Puan vermedi
Daha İyi Bir Dünyanın Olmayışı Problemi: Mümkün Dünyaların En İyisi bu
En iyi varlık olarak Tanrı’nın, var olan en iyi seçeneği tercih etmesi gerekir. çünkü böyle bir dünya olmasaydı, Tanrı’nın herhangi bir dünya yaratmak için iyi bir nedeni olmazdı. “Eğer Tanrı varsa, var olabilecek en iyi dünyayı yaratmıştır.” tüm evren uyum içinde ve yetkin olarak işleyen bir sistemdir. Tanrı bu evreni sonsuz sayıdaki evren olanakları içinde en uygun olanı olarak seçmiştir. Tanrı öncesiz sonrasız bir varlıktır ve mutlak zorunluluktur. İnsan ve dünya olumsaldırlar. Bu yüzden çelişmezlik yasası gereği tanrının seçimi rastgele değil, olanaklı olanın en iyisini seçme yolunda gerçekleşmiştir. Tanrı içinde istenç özgürlüğü olan bir dünyanın, zaman zaman insana kötü olanı seçme izni verse de istenç özgürlüğü olmayan bir dünyadan daha iyi olacağına karar vermişti. Bu durumda eğer evren yaratılmaya değmez olsaydı Tanrı onu yaratmazdı. "Ortada öyle olması ve başka türlü olmaması için bir yeter neden olmadığı müddetçe hiçbir olgu devam edemez ya da gerçek olamaz."
Theodicee
TheodiceeGottfried Leibniz · Biblos Yayınları · 201681 okunma
Tanrı’dan kastın evrenin dışında bilinçüstü bir varlık anlamına geliyorsa, onun var olup olmadığını bilmiyorum . Bilim olumlu ve ya olumsuz bir kanıt sunmadı.
Sayfa 17 - Ye ZhetaiKitabı okuyor
Reklam
164 syf.
10/10 puan verdi
Selaamm Kitapdostlarım Kişilik problemi yaşıyorum. Psikoloji kitaplarında olanlardan değil. Bir ilişkide iki insandan birisi hep iki insan oluyorsa en çok seven odur @mavigokyayinlari'ndan çıkan @atakanmustafadogann'ın kaleminden müthiş bir kitabın yorumu ile geldim sizlere. Ontolojik manada özümüze kör bir varlık olduğumuz için
Habil’in Başına Gelmeyenler
Habil’in Başına GelmeyenlerAtakan Mustafa Doğan · Mavi Gök Yayınları · 202413 okunma
"Bilmiyorum, dedim. Tanrı'dan kastın evrenin dışında bilinçüstü bir varlık anlamına geliyorsa, onun var olup ol­madığını bilmiyorum. Bilim olumlu yada olumsuz bir ka­nıt sunmadı," diye cevapladı Ye Zhetai. Aslında bu kabusun içerisinde Tanrı'nın olmadığına inanma eğilimindeydi.
%72 (150/208)
7/10 puan verdi
Freud'luktan Şeyh Ferit'liğe...
Düşünce Tarihini bir bütün olarak iki gruba ayırır isek birinci grubu "idealizm" olarak tanımlar şüphesiz ikinci grubu da "realizm" olarak tanımlarız. Bugün felsefe tarihinde iki ayrı grup olarak mütalaa edilen bu gruplar, meselenin umumi perspektifinde insanın var olana (mevcud) iki farklı bakış açısını temsil eder. İdealizm
Totem ve Tabu
Totem ve TabuSigmund Freud · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216bin okunma
.... Gelin Birazda Düşünelim: KÖLELİK Kölelik en genel tanımıyla, bir başka insanın “metası” olmaktır. Yani kişisel bir özgürlük ya da söz hakkı sadece sahibi tarafından belirlenmesi ve insandan ziyade “makine” olma durumudur. Dünyada uzun yıllar boyunca çeşitli şekillerde uygulanmıştır. İlk olarak yaklaşık 11.000 yıl önce ortaya çıkmıştır.
457 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.