Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Alman Konfederasyonu 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla 1815 Viyana Kongresi tarafından Orta Avrupa'da kurulan konfederasyondur.
Sayfa 114 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Aristokrasinin dar çerçevesine keskin zekası ve şahsi cazibesinin gücüyle nüfuz etmeye kararlı, para ve seks gibi konularda orta sınıf kaygılarından kurtulmuş birisiydi. Yeteneği sayesinde zamanın en büyük Alman siyasi risalecisi, bağlantıları sayesindeyse Viyana Kongresi zamanında '' Avrupa Bakanı '' oldu.
Sayfa 40 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Madam Drancy, Tiflis'e karayoluyla mı yoksa Karadeniz üzerin­den gemiyle mi ulaştı, bilmiyoruz. 1852 yılının sonlarında şehre varınca, burada bir tür ticari teşebbüsle iştigal etti. 1853 yılının yaz aylarında, Rusya ve Fransa arasındaki ilişkiler gerilmeye baş­ladı. Kırım Savaşı'nın ayak sesleri duyuluyordu. Yaklaşık dokuz ay daha bu
Sırp isyanı Hurşit Paşa tarafından bastırılınca:
Sırplar, başlattıkları ayaklanma hareketlerinde başarılı olama­maları üzerine yine Rusların yardım ve destekleriyle, uluslarara­sı politik ortamdan faydalanarak, Viyana Kongresi'ne (1814) bir heyet göndererek, Avrupa devletlerinden Sırbistan'ın bağımsızlı­ğa kavuşması yolunda müdahalelerde bulunmalarını istediler. Ül­kesine sınır olacak olan bağımsız ya da yarı bağımsız bir devle­tin kurulmasına kendi dış siyasetine aykırı bulan kongre başkanı Avusturya Başbakanı Meternich kongreye hakim olması nede­niyle Sırpların isteklerinin gündeme alınmamasını sağladı.
1815 yılında yapılan Viyana Kongresi kordiplomatikte ye­ ni bir düzenleme yaptı ve elçilikleri, büyük elçi, fevkalâde orta elçi, ikâmet elçin ve maslahatgüzâr olmak üzere dört sınıfta topladı. Fakat daha, üç yd sonra 1818’ de toplanan la Chapelle Kongresinde ise, bütün dünya devletleri için bağlayıcı olan bugünkü modern kordiplomatiğin esasları belirlendi.
Belçika Kuruluyor 1838
1815’te Viyana kongresi nde Belçika Toprakları Fransa’nın kuzey komşusu Hollandaya verildi. Belçika nüfusunun önemli bir kısmı Fransızca konuşan, Katolik volanlardı. Hollanda Kralı, kendileri gibi Felemenkçe konuşulmasını ve Protestan olmasını istedi. Belçikalılar, 1830 Brüksel’de Hollanda yönetimine karşı ayaklandı. Hollanda, bir süre sonra durumu kontrol altına aldı. Ancak, İngiltere ve Fransa’nın devreye girmesi ile, Hollanda 1938’de Belçika krallığınının kurulmasını kabul etti.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Hollandalıların Endonezya'daki emperyal davranışı:
1815'te yapılan Viyana Kongresi'yle Doğu Asya Adaları'nın ege­menliği yeniden Hollanda'ya bırakıldı. Hollanda, bölgenin tarım potan­siyelinden yararlanmak amacıyla, "Kültür Sistemi" adı verilen bir tarım sistemi kurdu. Bu sisteme göre; "Devlet toprağın beşte birinin sahibi ol­du. Yerliler emeklerinin altıda birini devlete vermek zorunda bırakıldı­lar". Sistem kısmi bir köleliğe tekabül ediyordu.
Napoleon başarılı olmuş olsaydı, Avrupa sistemi tek kutuplu olmuş olurdu. Ama Napoleon'un 1815'te bozguna uğramasından sonra Viyana Kongresi birbirini dengeleyen beş büyük güçle ( Britanya, Rusya, Fransa, Prusya ve Avusturya) eski çok kutuplu düzeni yeniden kurdu.
Sayfa 127 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Blasius Hofel'in yaptığı gravür, Fransız Letronne'un bir çizimi ve 1812'de Franz Klein tarafından yüzünün kalıbına göre yapılmış alçıdan maske Viyana Kongresi zamanındaki Beethoven'ın canlı bir görüntüsünü vermektedir. Birbirine kenetlenmiş çenelerinin, öfkeden ve acıdan oluşmuş kırışıklıkların, bu aslan suratının üzerindeki en baskın çizgi “azim”dir – Napolyonvari bir azim.
Sayfa 37 - Fabula KitapKitabı okudu
Viyana Kongresi sonucunda oluşan yeni düzen ve ittifaklar sistemi hakkında Goethe şunları söylemiştir: “İnsanlık için daha büyük ve daha yararlı birşey icat edilmiş değildir.” Gerçekten, Goethe, “adalet ve düzensizlik yerine adaletsizlik ve düzeni yeğlerim” diyen adamdı. Erasmus, “en kötü barış bile en haklı savaştan daha iyidir” demiyor muydu?
Sayfa 181Kitabı okudu
111 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.