Saffet Murat Tura

Freud'dan Lacan'a Psikanaliz yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.7/10
141 Kişi
544
Okunma
96
Beğeni
8,2bin
Görüntülenme

Saffet Murat Tura Yorumları ve İncelemeleri

Saffet Murat Tura yorumları ve incelemelerini, Saffet Murat Tura kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Saffet Murat Tura puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
240 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
"Acaba önümüzdeki yüzyılda, doğa biliminin yüzyıl gecikmeyle de olsa kitlelere mal olmaya başlamasıyla etkinliği ne olacak psikanalizin? Bu gelişmelere uyum gösterebilecek mi? Bir entellektüel akım olarak etkinliğini sürdürebilecek, hala tüketilmedik bir ilham kaynağı olarak varlığını koruyabilecek mi? Yoksa giderek sönümlenip unutulacak mı?
Histerik Bilinç
Histerik BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 200749 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Nörobiyolojik Tanı
Bilinçli halin fenomenal dünyasını anlamak için okunması gereken bir kitaptır. Fantom ağrılardan penfield deneyine kadar çeşitli yeni argümanlar öğreneceksiniz. Okuyun derim.
Zor Problem: Bilinç
Zor Problem: BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayıncılık · 2018115 okunma
Reklam
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Saffet Murat Tura'nın kitapları hakkında önceden zor okunduğuna dair bir şeyler duymuştum. O yüzden korkarak başladım ama kitap harika ötesi. Ama kimler için; temel psikoloji, felsefe ve dilbilim bilgisine ek olarak, neofreudyenler hakkında şöyle birkaç cümle bilenler okuyabilir. EĞER, daha fazlasını biliyorsanız çok daha rahat okursunuz. Ben o kadar rahat okuyamadım ilk gruba dahil olduğum için. Çok ince olmasına rağmen çok dolu bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitapta anlatılanları özetlemem mümkün değil. Fakat şunu söyleyebilirim, genel olarak, Lacan odaklı bir okuma kitabı. Ayrıyetten kitabı kısa sürede okumaya çalışmanızı tavsiye ederim çünkü baya felsefik ve kavram dolu olduğu için önceki okuduklarınızı unutmamalısınız. Baya dikkat istiyor okuması.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 2021170 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Kitap iki kısma ayrılıyor. Birinci kısım: Uzlaşımsal Yol, İkinci kısım: Teorik Yol. Birinci kısımda ne yaptığını Tura kendi cümleleri ile şöyle anlatıyor: " Bu kısımda konversiyon histerisinin bir fenomenal bilinç hastalığı olarak ele alınabileceği ve bu konversif semptomlar sırasında beyinde ne gibi nöral olaylar geçtiğini saptayabilirsek fenomenal bilinçle beynin çalışması arasında bir ilişki kurabileceğimiz fikrinden hareket ettim." Bu yolda oldukça ilginç tezler ortaya atıyor Tura. Freud'un bastırmak dediği psikolojik olayın bir dikkat mekanizması a dayanıyor olabileceği fikri gibi birçok düşünceyi irdeliyor ve bilinç gerçeğine ulaşmaya çalışıyor. İkinci kısımda ise bilinç problemine daha çok teorik yaklaşıyor. İkinci kısımda en ilgimi çeken konu başlığı 'özgür irade' oldu. Zira bu aralar özgür irade üzerine okumalar yapıyorum. Tura'ya göre gündelik yaşamda inandığımız konularda ciddi şekilde yanılgaya düşmüş, fenomenal bilinci olsa dahi özgür iradesi olmayan biyolojik otomatlarız. Kitap burda yazıp çizdiklerimden çok daha teknik ve karmaşık, ne de olsa konu 'bilinç'. Beklenilen bir karışıklık ve zorluk bu. Bilinç üzerine okumalar yapıyorsanız, ilginizi çekiyorsa muhakkak öneriyorum bu kitabı. Eğer Tura'nın bilinç kavramını tamamen okumak istiyorsanız sevgili @teorikokur 'un önerdiği okuma sıralamasını buraya bırakacağım: 1) Histerik Bilinç 2)Madde ve Mana 3)Beynin Gölgeleri 4)Zor Problem: Bilinç
Histerik Bilinç
Histerik BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 200749 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
Varlığın mahiyetine ilişkin belli başlı konuları bölümlendirmiş ve düşünce tarihin temel meselelerinden biri olan dünyevilik-uhrevilik sorunlarını ele almıştır. İnsanın varoluşunu ve evrendeki yerini sorgulayan önemli bir tartışma konusudur. Kitabın kuramsal çerçevesi psikanaliz, tarihselci-yorumlamacı felsefe geleneği, Marksizm, arkeoloji ve
Şeyh ve Arzu
Şeyh ve ArzuSaffet Murat Tura · Metis Yayıncılık · 2002106 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
İnsan olmaya dair tüm özelliklerimizi; görmeye, hissetmeye, kısaca altı duyumuzla yaşantıladığımız her şeyi, acılarımızı ve sevinçlerimizi, aşk, şefkat ve nefret gibi duygularımızı, renkleri ve doğadan duyduğumuz hazzı, yediğimiz yemekteki lezzeti, bacağımızdaki ve kalbimizdeki ağrıyı içeren bilincin beyinle ilişkisini 2400 yıl önce ilk kez Hipokrat farketmiş olmasına rağmen neden doğa bilimleri beynimizin bizi biz eden, bir zombi değil de insan kılan bu fonksiyonunu 20. yüzyılın sonlarına kadar görmezden gelmiş? Daha doğrusu özellikle yirminci yüzyılın başından itibaren bilim örtük bir özdeşliği kabul etmesine rağmen neden beyinde yalnızca bazı elektro-kimyasal değişiklikler olurken bu yaşantıların nasıl oluyor da bizde renk, koku, lezzet, aşk olarak ortaya çıktığını açıklamayı gerekli görmemiş? “Gerçekten bilinç, filozofların binlerce yıldır ilgisini çeken bir problem olmayı günümüzde de sürdürürken, doğa bilim yöntemlerinin yalnızca nesnel problemleri açıklayabilmesi, bilincin öznel niteliklerinin doğa bilimleri kapsamı dışında düşünülmesi nedeniyle bilim insanlarının ilgisini çok daha geç çekiyor. Bunda sanırım gerek dinlerin ruh-beden ayrılığı üzerine kurdukları mitolojiler, gerekse Descartes’le güçlenen kartezyen bakış açısının dünyayı kavrayışımızdaki baskın etkileri, doğa bilimcilerin, tıp doktorlarının zihin-beden ayırımının (kartezyen ikilik) yarattığı temel sorunları görmezden gelmesinde etkili olmuş.”
Zor Problem: Bilinç
Zor Problem: BilinçSaffet Murat Tura · Metis Yayıncılık · 2018115 okunma
Reklam
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.