Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Fuat Bilkan

Ali Fuat BilkanFakihler ve Sofuların Kavgası yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
18 Kişi
141
Okunma
5
Beğeni
2.100
Görüntülenme

Ali Fuat Bilkan Yorumları ve İncelemeleri

Ali Fuat Bilkan yorumları ve incelemelerini, Ali Fuat Bilkan kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ali Fuat Bilkan puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap, 17. Yüzyıl şairlerinden olan ve hikemi tarzda yazdığı şiirleriyle öne çıkan Nâbî'nin hayatının anlatıldığı ve hemen ardından birkaç şiirinin şerh edildiği Klasik (Eski) Türk Edebiyatı kaynaklarındandır. Bilgi amaçlı kullanılabilir fakat Haluk İpekten'in kitapları kadar doyurucu bulmadım. Daha yüzeysel geldi bana.. Çok çok kötü değil fakat bu tarz kitaplarda benim kafam direk Haluk İpekten'e gittiği ve ister istemez bir mukayeseye giriştiğim için Haluk İpekten'den aldığım zevkin yarısını alamadım maalesef..
Nabi
NabiAli Fuat Bilkan · Akçağ Yayınları · 201432 okunma
207 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
17. Yüzyılda başkentte, devlete yakın, ortodoks islamın temsilcisi ulema olarak nüfuz kazanmış Kadızadeliler ile taşrada, heteredoks islamın temsilcisi olarak mezkur grupla çatışan Sivasiler konu edilmiş. Bir akademik çalışma bu fakat ismi kadar iddialı ve kapsamlı değil.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma
Reklam
173 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Masallar ve edebiyattaki yeri konusunda bir giriş kitabı olarak da okunabilecek derli toplu, öz bir çalışma diyebilirim. Tabii derinlemesine bir araştırma değil fakat örneklerle masal türünün yerini, önemini ve estetiğini kavratmaya çalışan bir giriş kitabı. Büyük çocuklar ve büyümeyen çocuklar, kitaptaki klasik masal örnekleriyle de mutlu olacaktır. =)
Masal Estetiği
Masal EstetiğiAli Fuat Bilkan · Timaş Yayınları · 200915 okunma
207 syf.
·
Puan vermedi
İslami köktenciliğin bu coğrafyadaki geçmişini merak edenlerin okuması gereken bir kitap... Tasavvuf geleneğinin zayıflamasıyla beraber neo-selefi akımlar güç kazanmaya başladı. Işid, El Kaide v.b örgütler hortladı.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma
494 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Osmanli imparatorluk ideolojisi söz konusu oldugunda, tarihsel olay ve olgularin, zamanla nasil bir din kimlik kazandigini ve kutsal tarih olarak toplumlarin bilincaltlarina yerleserek kalitsal bir karaktere büründügünü anlamaya gayret eden Ali Fuat Bilkan, döneme dair oldukca titiz ve detayli bir basvuru kaynagi sunuyor. Patrimonyal devletin kurumsal bir kimlik kazandigi Osmanli klasik döneminde üretilen sanat eserlerinde genel olarak emperyal söylemin ön planda oldugu bilinmektedir. Bu dönemde yazilan eserlerin ve ortaya cikan yeni edebi türlerin emperyal karakteri, Roma imparatorluk mirasinin en güclü varisi olan Osmanli Imparatorlugunun yeni ideolojisini yansitir.
Osmanlı İmparatorluk İdeolojisi
Osmanlı İmparatorluk İdeolojisiAli Fuat Bilkan · İletişim Yayınları · 20216 okunma
384 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Tercüme ve telif eserlerin dönemin zihniyetini belirlemedeki önemi üzerine kurgulanan bu çalışma, 13. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarına (Fâtih devrine) kadar, Anadolu sahasında kaleme alınmış Türkçe telif ve tercüme eser-lerden hareketle, Osmanlı zihniyetinin oluşum sürecini ve bu zihniyetin karakterini ele almaktadır. Özellikle İstanbul’un fethinden itibaren, yeni bir anlayış ve zihniyetin gelişmeye başlaması, etkili olmuştur.Araştırma konumuzun merkezinde, Anadolu’nun Türkler tarafından mekân tutulmasından Fâtih dönemine kadarki süreçte, kaleme alınan Türk-çe te’lif ve tercüme eserler olmakla birlikte, araştırma ekseniyle ilgili Arapça ve Farsça eserlere de değindik. Böylece, konunun tarihsel bütünlüğüne uygun olarak hazırlayıcı etkenleri de dikkate alarak geniş bir alana ve döneme ait eserler değerlendirilmeye çalışılmış.
Osmanlı Zihniyetinin Oluşumu
Osmanlı Zihniyetinin OluşumuAli Fuat Bilkan · İletişim Yayınları · 201810 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
Toplumsal bir “ değer “niteliğindeki eserin, zamanla törensel amaç için kullanılması ve süreç içerisinde “ ideolojik bir aygıt “ haline gelmesi, mevlidin değerden ritüeli dönüşüm sürecini de ortaya koymaktadır. Bu süreçte, yüksek kültürlü halk kültürünü iç içe yaşayan dini ve kültürel bir eser değerindeki mevlid, popüler kültür tarafından yozlaştırırmış ve araçsallaştırılmıştır.
Mevlid
MevlidAli Fuat Bilkan · İletişim Yayınları · 20195 okunma
182 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kesinlikle çok beğendiğim neredeyse her sayfasından alıntılar yaptığım bir eser oldu. Kitap eski zarif insanlardan ve onların güzel geleneklerinden hoş bir formatta bahsediyor. Bir insanın doğumundan vefatına kadar olan süreci güzel geleneklerimiz ile süsleyerek ve unutulmuş ne varsa hatırlatarak anlatıyor. Tatlı bir seda için okunmalı efendim.
Unutulmuş Ne Varsa
Unutulmuş Ne VarsaAli Fuat Bilkan · Kaynak Yayınları · 20155 okunma
207 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Eser derli toplu bilgi vermesi açısından güzel olmakla beraber, bazı tutarsızlıklar ve mantık hataları içermekte. Kadızâdelilerin İbn Teymiyye takipçisi olup olmadıklarına dair nakilleri bir fikrî bütünlüğe kavuşturamamış olan yazar, serd ettiği delillerle bunun tersini doğrulamış olduğunu da fark etmiş gözükmüyor. Daha çok Hanefî, kısmen de
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma
231 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Hiç bitmesin istediğim bir kitabı bitirdim, ağır ve yüklü bir metin ama okuması da bir o kadar keyifli. Calışma alanları itibariyle "keşke ben yazmış olsaydım" diye gıpta ettiğim bir kitap, nitekim birkaç hafta içinde ikinci baskıya da girmiş, daha nice baskılara...
Kültürün İktidarı
Kültürün İktidarıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayınları · 20237 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
“Şeyhülislâm Şairler”, Osmanlı yönetim sisteminde önemli bir konumda bulunan şeyhülislamların kısa biyografilerini, şiir anlayışlarını ve yeni yazıya aktarılmış olan şiir örneklerini okuyucuya sunan bir araştırma-inceleme kitabıdır. Osmanlı şiir geleneğinin temel felsefesini açıklamayı hedefleyen çalışma divan şiiri ve divan şairinin estetik anlayışı konusundaki bilgi yetersizliğinden dolayı günümüzde çelişkili olarak değerlendirilebilen bu dünyanın aslında nasıl bir bütünlük oluşturduğunu göstermektedir. Şeyhülislâmların şair yönlerinin, şiir örnekleri ile beraber açıklandığı kitapta, onlara farklı bir pencereden bakılmasını sağlayacak bilgiler de mevcuttur. “Şeyhülislâm Şairler”: Şeyhülislâmların, şiirlerinde aşk, sevgili, şarap, meyhane gibi kavramları barındırması sebebiyle onları düzene kafa tutan şairler olarak yorumlamanın neden yanlış olduğunu, onlara estetik anlayışlarını ve divan şiirinin felsefesini kavrayarak bakmamız gerektiğini anlatmaktadır.
Şeyhülislam Şairler
Şeyhülislam ŞairlerAli Fuat Bilkan · Hece Yayınları · 20060 okunma
207 syf.
9/10 puan verdi
Kitabın başında ki 17. yüzyıl Osmanlı düzeni makalesini okuduğunuzda tarihin nasıl tekerrür ettiğini ve bozulan devletlerin tipolojisini anlıyorsunuz.Sonraki bölümler görünürde fakihler{Kadızadeler] ile softaların[Sivasiler] kavgası gibi görünüyor ancak 8.-9. asırda tartışılmış bazı meselelerinin tekrar sunulması çıkar sağlanması diyebiliriz.Tartışılan konular rüşvet,zikir,sema,devran, raks,akli ilimler ,bidat, tütün ,kahvehaneler vs. gibi konular tartışılıyor.Aslında bu konuların 8.9. asırda cevaplarının verildiği anlaşılıyor.Günümüzde de tekfir amacıyla gündemimize sokulduğu görülüyor. Kadızadeler hala aramızda diyebiliriz.Günümüzde yapılan bazı dini tartışmaların sebeb-i hikmeti bu kitapta.Yazar kaynakları titizlikle incelemiş ve anektodlarla zenginleştirerek bu alanda özgün bir çalışma ortaya koymuş diyebiliriz.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma
207 syf.
6/10 puan verdi
Eğer döneme (17.yy) ve konuya aşinalığınız varsa, sizi tatmin etmeyecek bir kitap. Şayet meraktan okuyorsanız da bu kitabın şimdiye çoktan aşılmış genellemeleri kullandığını üzülerek söylüyorum. Akademik titizlik ve kaynak kullanımı eleştirilerini ustalara bırakıyor, okumanızı tavsiye etsem de bahsolunan konuyu önce ana kaynaklardan öğrenmenizi salık veriyorum.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma
231 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
50 günde okudu
İslam siyaset düşüncesinden kesitler taşıyan eserin ilk bölü­ münde, vezir ve danışmanların oluşturduğu "gölge hükümdar­lık" kurumunu değerlendirmeye çalıştım. İkinci bölümde, ida­ re sanatıyla ilgili olarak siyaset-ahlak, siyaset-din ve siyaset-re­alite ilişkilerini ele aldım. Üçüncü bölümde, yönetim üzerin­ de etkili olan tasavvuf çevrelerinde üretilen teorileri inceleyerek tarihin belirli dönemlerinde mutasavvıfların siyasetle ilgilerini ve hükümdarları yönlendirme teşebbüslerini örneklemeye ça­ lıştım. Dördüncü ve son bölümde, kültürel sermayenin de ma­ yasını oluşturan "kültür ortamı"nın belirleyici ve dönüştürücü gücüne dikkat çekerek Hint ve Pers imparatorluklarının kül­ tür coğrafyasında kurulan yabancı devletlerin -mevcut birikim ve tecrübenin eseri olan- kültürel ortama uyum sağlamaları ve değişimleri üzerinde durdum. Melez kültür kavramıyla ilgili ör­ neklerin yer aldığı bu bölümde, kültürel etkileşimde tercüme­ nin rolünü ve kültürel yeniden üretim olgusunu inceledim.
Kültürün İktidarı
Kültürün İktidarıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayınları · 20237 okunma
207 syf.
1/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Yazarın objektif davranmadığı bir çalışma olmuş. Fakihleri tekfirci,yobaz gösterme gayreti içerisinde yazmış. Kitabı okurken çok rahat farkediliyor yanlı yazıldığı.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201940 okunma