Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Güven Arsebük

Güven ArsebükGeçmişe Doğru Bir Bakış yazarı
Yazar
Çevirmen
9.2/10
7 Kişi
32
Okunma
5
Beğeni
808
Görüntülenme

Güven Arsebük Gönderileri

Güven Arsebük kitaplarını, Güven Arsebük sözleri ve alıntılarını, Güven Arsebük yazarlarını, Güven Arsebük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
cannibalism
İçe dönük yamyamlıkta amaç, ölü ile olan ilişkinin devamını sağlamaktır. Dışa dönük yamyamlıktaysa akraba ve kabile mensupları değil, düşmanlar yenir. Güney Amerika'daki bazı yerliler tarafından uygulanan bu yöntemin amacı, öldürdükleri kişinin onlardan ileride intikam almasına engel olmaktır. Bunda da bedenin bazı kısımları, örneğin düşmanın gözü, dili, bacağı ve kolu yenir. Böylece onların bir daha görmesine, konuşmasına, koşmasına ve tutmasına engel olunduğu kabul edilir.
Homo Erectus
Çağdaş insanda rastlanan çene çıkıntısı Homo erectus'da yoktur. Yüzleri geniş olup, yüzün alt kısmı (alt ve üst çene kemikleri) dışarıya doğru hafif çıkıntılıdır. Bu nedenle Homo erectus'un prognatik bir yüz yapısı olduğu anlaşılmaktadır.
Reklam
Yemek
Australopithecus robuslus'ların dişlerinin incelenmesi bunların et yemediklerine işaret etmektedir. Bu koşullar altında, Australopithecus robustusun Çesovanya'da ne aradığı sorulabilir. Aletleri yapmış olması gereken Homo habilis, büyük bir olasılıkla Australopithecus'u da yemiş ve artıklarını da orada bırakmıştır.
Homo Habilis
Homo habilis'in büyük yumurta kabukları, su kabağı ve hayvan derisinden yaptığı tulumlarla su taşıdığı ve kısa süreler için de biriktirdiği varsayılabilir.
Australopithecusların ellerinden çıkma, kemik-diş boynuzdan oluşan bu alet endüstrisine "osteodontokeratik kültür" adı verilir. Bu görüşü savunanlara göre Australopithecus insanı biçimsel yönden uygun hayvan kemikleriyle, diş ve boynuzlarını bilinçli olarak kırmakta ve böylece bunları değiştirmek, yeni yeni biçimler vermek suretiyle alete dönüştürmekteydi.
Hominid Dişleri
Hominid dişlerinin genel işlevi Pongid'lerinki gibi ısırmak, kopartmak ve parçalamak değil, çiğnemek suretiyle öğütmektir.
Reklam
Cresta sagitalis
Çağdaş goriller ve bazı fosil Hominid'lerin (Australopithecus robustus) kafataslarının üzerinde, önden arkaya doğru uzanan, cresta sagitalis adıyla bilinen bir kemik çıkıntı vardır. Adı geçen türlerin kafataslarındaki bu ilave kemiğin sebebi, alt çenenin güçlü temporal kaslarının kafatasında tutunabilecekleri geniş bir alan sağlamak ve böylece yukarı-aşağı yöndeki çiğneme hareketini daha da güçlü kılmaktır.
İnsancıl şeyler Hominid adlı bir Primat'ın iki ayak üzerinde ve dik olarak yürümeye başlamasından birkaç milyon yıl sonra ortaya çıkmıştır.
Şempanzelerin iki ayak üzerinde ve dik olarak duran insandan çekindikleri, insanı kendilerinden yüksekte durduğu için güçlü bir varlık olarak algıladıkları belirtilmektedir.
124 syf.
·
Puan vermedi
Arkeoloji de tarih öncesi için sınıflandırma konusunda gayet iyi bir kitap. Okuduğum dönem ders kitabı / yardımcı kaynak olarak kullanmış ve Güven hocanın kendisinden de ders almıştım. İnsanın evrimleşme sürecini sınıflandırmak açısında iyi bir kaynak olarak kullanılabilir.
İnsan ve Evrim
İnsan ve EvrimGüven Arsebük · Ege Yayınları · 05 okunma
Reklam
İnsan, şayet varlığını Descartes'in ünlü özdeyişinde vurguladığı gibi düşünceye borçluysa o zaman düşüncenin oluşum ve gelişimini insanı insan yapan önemli öğelerin başında değerlendirmek zorunlu bir yaklaşım olacaktır. •İki bin küsur yıl önce Aristoteles (MÖ 384- MÖ 322) düşünebilmenin insanı hayvandan ayıran en belirgin özellik olduğunu vurgulamıştır . •Her şeyden önce kültür öğrenilir; biyolojik olarak kuşaktan kuşağa geçmez; yani kalıtsal değil edinseldir. . •İnsanda konuşma yetisini → Broca kıvrımı sağlar. Ayrıca konuşmak için uygun gırtlak, uygun yutak ve dil yapısı gereklidir.
59 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitapta insanın düşünce olgusu ele alınıyor. Bu olguyu ele alabilmek için Neandertal atalarımızın davranışları inceleniyor. Neandertaller hakkında kitaptan öğrendiğim bazı bilgiler: Neandertallerin bazılarında hocker tarzı ölü gömme biçimi gözlemlenmektedir. Bazı zamanlar insan da yedikleri düşünülmekte bu doymak için değil daha çok simgesel( ölen insanın gücünün ona geçmesi gibi...) bir anlamdadır. İlk müzik aletini Neandertallere borçlu olduğumuz düşünülmekte ve bu müzik aleti kavaldır. . Kitapta mızrak yapımından da bahsedilmektedir. Laboratuvar çalışmaları, yapıştırmak için doğal asfalttan elde edilen kara sakızın( bitumen) ve özellikle Avrupa'da huşu ağacı kabuğundan elde edilen bir çamsakızı türünün(pitch) yapıştırıcı olarak kullanıldığını göstermiştir. . Kitabın son kısmında Olmek kültüründen bahsedilmektedir.
Tarihöncesi Dönemden Bazı Yansımalar
Tarihöncesi Dönemden Bazı YansımalarGüven Arsebük · Ege Yayınları · 20129 okunma
Pongid'lerin asıl gelişimini Senozoik'in bir sonraki dönemi olan Miosen'de izlemek mümkündür. Miosen yalnızca Hominoid'lerin (İnsanımsılar) evrimsel gelişmeleri açısından değil, aynı zamanda dünyamızın biçimlenmesi yönünden de önemli olan bir çağdır.
İri kuşlara ait bazı ince-uzun kemiklerin üzerlerine sıra ile küçük deliklerin açıldığı ve bu kemiklerin kaval türü bir müzik aletine dönüştürüldüğüne işaret eden bulgular ele geçmiştir. Başka bir deyişle, ilk müzik aletini Neandertal'lere borçlu olduğumuz söylenebilir. Bu ilkel müzik aletlerinin (kavalların) tinsel ayinlerde kullanılmış olması akla yakın gelmektedir. İlkel de olsa böyle bir kavalı çalarak bazı seslerin (melodilerin) çıkartılması Neandertal'lerin ulaşmış olduğu düşünsel düzeyin uygulamaya yönelik bir başka kanıtıdır.
YAMYAMLIK
Antropolojik anlamda, simgesel olarak ele alındığında, yamyamlık olgusuyla ilgili iki farklı yaklaşımın olduğu bilinir. Bunlardan biri "içe dönük" yamyamlıktır ve içe dönük yamyamlık akraba veya sevilen bireylerin ölümlerinden sonra onların cesetlerinin belirli kurallar çerçevesinde yenilmesi, o ölen kişiye gösterilen saygının bir ifadesi olarak tanımlanır. Yamyamlık ile ilgili diğer yaklaşım ise "öteki" kişilerin (yani düşmanların) yenildiği durumlarda, öldürüldükten sonra yenen söz konusu kişilerin gücünün, kuvvetinin, cesaretin veya onda olduğu kabul edilen her hangi başka bir özelliğin bunları yiyen kişilere doğrudan geçtiğine inanılmasıdır.
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.