Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Fatih Doğrucan

Mehmet Fatih DoğrucanMedeniyet Dili Olarak Türkçe yazarı
Yazar
7.6/10
11 Kişi
44
Okunma
5
Beğeni
1.469
Görüntülenme

Hakkında

08-05-1976 İzmir doğumlu olup, buradan önce TRT İzmir Bölge Müdürlüğünde Düşünce Tarihi Uzmanı olarak görev yapmıştır. Suan antalya üniversitesinde akademisyen olarak görev yapmaktadır. Kendisi evli ve iki kızı vardır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İzmir, Türkiye, 8 Mayıs 1976
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 15 Ekim 2022

Okurlar

5 okur beğendi.
44 okur okudu.
1 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilginin mutfağı zihin, aşçısı mantık, garsonu ise dildir.
Sayfa 36 - Altınordu yayınlarıKitabı okudu
Elbette ki düşünce üzerine düşünmek varlık veya bilgi üzerine düşünmek meselesinden daha kapsamlı ve yoğun bir faaliyet anlamına gelmektedir.
Reklam
18. yy. Fransa’sında Monstesquieu, önemli politik- felsefi isimlerden biri olarak karşımıza çıkar. Ve siyaset felsefesinde temel dönüm noktasını oluşturur. Özgürlük hakkındaki fikirleri sistematiktir ve temelde despotizme karşı durma noktasında şekillenir. 1721 de yayınladığı “Lettres Persanes” (Fars Mektupları) isimli eserinde Fransa’daki politik durumu ve kilise koşullarını eleştirir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin filozofu olan Montesquieu, monarşinin temeline onur kavramını, cumhuriyetin temeline yurttaşlık erdemi kavramını, despotizmin temeline de korku kavramını yerleştirir.
Sayfa 105 - Altınordu yayınlarıKitabı okudu
Dilsel varlık, siyasal varlık kadar önemsenmelidir. Çünkü İbranilerin dilsel varlığının teminatı olan Tevrat yaşadıkça, milli bilinçleri ve milli kimlikleri de ayakta kalmıştır.
Sayfa 153 - Altınordu yayınlarıKitabı okudu
Antik dünyanın “Ex Nihilo Nihix Ex” yani “hiçten hiç çıkar” biçimindeki düşüncesi sebebiyle varlık alanına dair tanımlanan her şeyi hiçlikten kurtarmanın biricik yolu madde ile ilişkiye sokmak veya tanımlamak anlamına gelmektedir.
Sayfa 48 - Altınordu yayınlarıKitabı okudu
Millet olabilmek için; dil, ekmekten evvel gelir.
Mehmet Fatih Doğrucan
Mehmet Fatih Doğrucan
Akademisyen Mehmet Fatih Doğrucan vefat etti
Akademisyen ve yazar, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr.
Mehmet Fatih Doğrucan
Mehmet Fatih Doğrucan
(46), altı yıldır mücadele ettiği kanser hastalığına yenildi. 2016’dan beri gırtlak kanseri ile mücadele eden Doğrucan, dün gece Ankara’da tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Dört kez gırtlak kanseri ile mücadele eden Doğrucan, sesini yitirdiği halde bu süreçte üç eser kaleme alarak kitaplarla hayata tutunmaya çalıştı. Doğrucan, TamgaTürk, Türk Dünyası Araştırmaları gibi dergilerde de birçok makaleye imza attı. Bir süredir bilgisayar üzerinden sesli program aracılığıyla iletişim kurabilen Doğrucan’ın, ‘Tarihsel Uğrak Noktalarıyla Felsefeden Bilime’ (2018) kitabı Kesit Yayınları, Tanrı ile Kavga (2019) ve iki ciltlik 'Medeniyet Dili Olarak Türkçe' (2022) kitapları ise Altınordu Yayınları tarafından okura sunuldu.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
276 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
75 günde okudu
Dil üzerine yaptığım okumaların nihayetinde kendi dilim olan Türkçe'ye gelmesi beni fazlasıyla heyecanlandırdı ve yeni bir kitaba geçebilmem için kıymetli bir okumamın daha sonuna geldim. Doğrucan'ın yaşadığı sağlık sorunlarının kitabı yazma sürecine etkisini okurken fazlasıyla görüyoruz. Bu karşımıza sıkça yapılan tekrarlar olarak çıkıyor. Katılmadığım birçok noktayla birlikte kıymetli bir eser olduğunu kabul etmem gerek. Doğrucan'ın da söylediği gibi bu bir dilbilgisi kitabı değil bir felsefe kitabıdır.
Medeniyet Dili Olarak Türkçe
Medeniyet Dili Olarak TürkçeMehmet Fatih Doğrucan · Altınordu Yayınları · 202018 okunma
276 syf.
6/10 puan verdi
Yazar, Türkçe'nin felsefi bir bakış ile ele alınarak, Türk medeniyeti, mitolojisi ve kadimliğindeki zenginliğin ortaya çıkarılabileceği tezini ortaya atıyor. Ayrıca, batının kendi yerleşik toplumu için iddia ettiği medeniyetin merkezi olma iddiasının ise aslında gerçeği yansıtmayabileceğini düşünmemiz gerektiğini savunuyor. Eserde, kendi lisanımız ile düşünürken, kendi lisanımızın üzerine düşünmemiz gerektiği vurgulanıyor. Tezin örneklendirilmesi ise ikinci kitaba bırakılmış.
Medeniyet Dili Olarak Türkçe
Medeniyet Dili Olarak TürkçeMehmet Fatih Doğrucan · Altınordu Yayınları · 202018 okunma
226 syf.
6/10 puan verdi
Birçok kişiye, terime, akıma referans vermesi nedeniyle felsefe bilgisi olmayanların kolay kavrayamayacağı bir eser ortya konulmuş. Konuyu ele alış ve anlatım tarzı okumayı zorlaştırıyor. Özellikle ilk bölümün anlaşılması felsefe altyapısı gerektiriyor.
Tanrı ile Kavga
Tanrı ile KavgaMehmet Fatih Doğrucan · Aygan Yayıncılık · 201713 okunma