Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Metin Akkuş (Akademisyen)

Metin Akkuş (Akademisyen)Nef'i Divanı yazarı
Yazar
9.6/10
5 Kişi
39
Okunma
2
Beğeni
2.142
Görüntülenme

Hakkında

Edebiyat araştırmacısı. 19 Nisan 1961, Erzurum doğumlu. Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı (1984) mezunu. Yüksek lisansını “Türk Edebiyatında Şehrengizler ve Bursa Şehrengizleri” adlı tezle (1987) ve doktorasını “Nef‘i, Sanatı ve Türkçe Divanı (İnceleme - Karşılaştırmalı Metin)” adlı tezle (1991) Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. Aynı yerde araştırma görevlisi (1985-91) olarak çalıştı. 1991’de yardımcı doçent, 2000’de doçent oldu. Dakka Üniversitesi Modern Diller Bölümünde Türk Dili Bölümü başkanlığı (1996-98), Enstitü yönetim kurulu üyeliği (1996-98), AÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü başkanlığı (2001-) görevlerini yürüttü. Bangladesh Foreign Language Teachers’ Association’ın yayın organı Bafolta Journal’ın danışma kurulu üyeliğini (1997-98) üstlendi. Makaleleri, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Atatürk Üniversitesi Edebiyat Bilimleri Araştırma Dergisi, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, GÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Türk Kültürü, Yedi İklim, Dergâh dergilerinde yayımlandı. XVI. Yüzyıl Divan Nazmı, XVIII. Yüzyıl Divan Nazmı, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, TDV İslâm Ansiklopedisi için bölüm ve madde yazdı. Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. ESERLERİ: Nef‘i Divanı (1993), Hicvin Ankaları: Nefi ve Sihâm-ı Kazâ (İnceleme-Karşılaştırmalı Seçme Metinler, 1998), Nef‘î Divanı’nda Tipler ve Kişilikler (1995), Osmanlı Edebiyatı Araştırmaları (Makaleler, 2000), Divan Edebiyatında İnsan-1: Dini Kişilikler (2000).
Unvan:
Yazar, Akademisyen
Doğum:
Erzurum, Türkiye, 19 Nisan 1961

Okurlar

2 okur beğendi.
39 okur okudu.
2 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Âşıka ta'n etmek olmaz mübtelâdır n'eylesin Âdeme mihr ü mahabbet bir belâdır n'eylesin Gönlü dilberden kesilmezse acep mi âşıkın Gamzesiyle tâ ezelden âşinâdır n'eylesin.
Ey dil hele âlemde bir âdem yoğ imiş Vâr ise de ehl-i dile mahrem yoğ imiş Gam çekme hakîkatde eğer ârif isen Farz eyle ki el'ân yine âlem yoğ imiş
Reklam
Yine endîşe bilir kadr-i dür-i güftârım Rûzigâr ise denî dehr ise sarrâf değil Her ne kadar bu devirde değer bilinmiyorsa da Söz incilerimin değerini yine düşünen bilir.
Gamzen ne dem ki tiğ çekip hun-feşan olur Uşşak-ı dil-figara ecel mihriban olur Ne diyor? Sen gamzen(bakışın) ile benim kanımı akıtmaya başladığında aşık olan için ölüm bir dost olur.
Tûtî-i mu’cize gûyum ne desem lâf değil Çarh ile söyleşemem âyînesi sâf değil Ben mucize gibi söz söyleyen bir papağanım, ne söylesem boş söz değil, Felekle söyleşemem, aynası (gönlü) temiz değil
ŞAİRLERİ NİÇİN ÖLDÜRMELİYİZ? - Muhammed MÜNZEVİ
Bir benüm gibi cigerdâr ehl-i tab’ olmaz dahi Cevher-i tîğ-i kazâ-yı nâ-gehânîdür sözüm Nef’i
Nef'i Divanı
Nef'i Divanı
...... ''Birçok kesimin mutabık olduğu üzere şairler, insanlığın gelmiş geçmiş en farklı insanlarıdır. Bu fark, onların birçok kez göze batmasından ötürü öldürülmelerine de yol açmıştır. Şairler de insanlar arasında yaşarken bilinen bilinmeyen birçok ölüm sebebiyle karşılaşırlar. Onların sevmeleri, sevilmeleri, terk etmeleri, terk edilmeleri, kısacası dünya telaşları her zaman diğer insanlara göre daha sancılı olur.'' ...... yazının devamı için;
Mahfel - Sayı 7
Mahfel - Sayı 7
Muhammed Münzevi
Muhammed Münzevi
Kelime dağarcığı bakımından bazı eserler:
Karacaoğlan Bütün Şiirleri
Karacaoğlan Bütün Şiirleri
: 4.000
Nef'i Divanı
Nef'i Divanı
: 4.000
Zati Divanı (3 Cilt)
Zati Divanı (3 Cilt)
: 4.300
Yunus Emre Divanından Seçmeler
Yunus Emre Divanından Seçmeler
: 5.100
Bâkî Dîvânı
Bâkî Dîvânı
: 5.200
Fuzûlî Dîvânı
Fuzûlî Dîvânı
: 5.500
Nedim Divanı
Nedim Divanı
: 7.200 https://1000kitap.com/kitap/kitap--155943 : 7.600
Rübab-ı Şikeste
Rübab-ı Şikeste
: 7.700
Safahat
Safahat
: 10.000 (*Sayılar yaklaşık olup eklenen kitap baskıları rastgele seçilmiştir. )
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
310 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı almamda hocalarım etkisi oldu. Nefi bu kitabı padişaha sunduğunda düzenli bir geliri ve yüksek kademede biriyken bu kitabı sunduğun da yıldırım padişaha çok yakın düşmesi ve padişahı dolduruşa getirilmesiyle Nefi'nin hayatında bir dönüm noktası olur. Sansürsüz okuduğum için hiciv altında küfür etmek sanırım sadace Nefi'ye özgüdür. Babası , amcası ,dönemin sadrazamı , dönemin sanatçılarına giydirip ,sokakta biri size söylese cinnet geçireceğiniz kelimeleri bir kitap halinde okudum. Mutlaka okunmalı mi diye sorarsanız( böyle bir kitap o dönemin şartlarında yazıp sunacak babayiğit bir daha çıkmaz, çıkamaz ) bunu sizin takdirine bırakıyorum. Ama iyi ki okudum diyorum. Her dönemde yaşadığımız şartların yaşandığı, nefret duygularını hissedebildiğimizi anladım. Keyifli okumalar..
Nef’i ve Siham-ı Kaza
Nef’i ve Siham-ı KazaMetin Akkuş (Akademisyen) · Akçağ Yayınları · 199811 okunma
355 syf.
10/10 puan verdi
Nef'i Merhumun divanını ikinci kez okuyorum. ilk okumamın üzerinden üç yıl geçti. O zamanlar dili ağır gelmişti ve zorlanmıştım bazı gazelleri okumadan geçtiğim olmuştu. Üç yılın ardından bu muazzam şairi bir kez daha okumaya kadar verdim ama çok şey değişmemiş dili hala ağır :)
Nef'i Divanı
Nef'i DivanıMetin Akkuş (Akademisyen) · Akçağ Yayınları · 199318 okunma
61 syf.
·
Puan vermedi
Elimdeki en eski kitap oldu. Basım yılı 1943. Basılalı 75 yıl olmuş ve okunmamış. Birleşik sayfaları ben kestim. Haliyle o zamanın matbaa teknolojisinin bir ürünü olduğu için günümüze göre ürün olarak kötü. Eserin giriş kısmında yazar ve eser hakkında kısa bir bilgi var. Daha sonrasında sadece Arap alfabesinden Latin alfabesine çevrilmiş hâli. Beraberinde günümüz (o günün) Türkçesine çevirisi yer almıyor. Bu yüzden o dili anlayabilmek gerek. Arada Arap alfabesiyle kalmış birkaç mısra var. Dipnotla açıklaması verilmiş. Ve yayına hazırlayan bir tür sansür uygulamış. Çok ağır, galiz küfürler içeren yerleri, kaba kaçacak kısımları "..." koyarak atlayıp geçmiş. Edebiyat tarihimizin sayılı hicviyelerinden biri. Yazarına, başına mâl olmuş bir eser. Çok kişiyi rahatsız etmiş.
Nef’i ve Siham-ı Kaza
Nef’i ve Siham-ı KazaMetin Akkuş (Akademisyen) · Akçağ Yayınları · 199811 okunma