Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zihin Emekçisi

Zihin Emekçisi
@zihinemekcisi
Söylesenize, neden hiçbirimiz birbirimize kardeşçe davranmıyoruz? Neden en iyi insanlar bile sanki hep başkalarından bir şeyler gizler, hep susar? Sözlerinin yel olup gitmeyeceğine emin olduğun zamanlarda bile neden yüreğinden geçenleri dosdoğru söylemezsin? Herkes olduğundan daha ketum görünüyor, sanki hemen dile getirirlerse duygularının zedeleneceğinden korkuyorlar...
Reklam
Mutluluk
Fakat mutluluk ve neşe insanı nasıl güzelleştiriyor! Yürek sevgiyle nasıl da kaynıyor! Sanki kendi yüreğini alıp bir başkasının yüreğine dökmek istiyorsun, herkesin neşelenmesini, herkesin gülmesini istiyorsun. Mutluluk nasıl da bulaşıcı!
382 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Saatleri Ayarlama Enstitüsü Hakkında Düşüncelerim
Ahmet Hamdi Tannpınar’ın yaşadığı zaman aralığı; Osmanlı’nın son dönemlerini, savaş yıllarını ve yeni doğmuş Cumhuriyet’in tıpkı bir bebek gibi acemice adımlar atmaya gayret ettiği yılları kapsıyor. Yazar, tanık olduğu bu tarihi dönemleri kitabına ince ince işlemiş. İnsanımızın Doğu’nun gelenek ve göreneklerinden sıyrıldığı gibi nasıl Batı’nın “realitesini” benimsemeye çalıştığından söz ediyor kitapta. Tanpınar, insanın değerlerini nasıl yitirebileceğini ve kavramların içinin nasıl öylece boşalabileceğini mizahla harmanlayıp bizlere sunuyor. Ana karakterimiz olan Hayri İrdal, kitap boyunca çevresinde gelişen tüm olaylara tam olarak anlam veremese de bir şekilde her şeyin tam ortasında buluyor kendini. Benliğini tam olarak oluşturamamış olan Hayri İrdal ‘tüm’ olabilmek için karşısına çıkan insanların peşinden sürükleniyor. Kitabı okudukça aslında o zamandan bu zamana çok da bir şey değişmediğini fark ettim. Toplum olarak halen aynı karmaşanın içinde yönümüzü bulmaya çalışıyoruz.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202341,9bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
382 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar
8.3/10 · 41,9bin okunma
Reklam
Hiçbir Saray Aynası Onun Sırtı Kadar Güzel Olamazdı
O gece ilk defa Selma Hanımefendi’nin sade üslûp, sade zarafet, sade iyi seçilmiş elbise, en latif duruş ve çıldırtıcı bir yığın gülüş olmadığını, ayrıca bir vücudu bulunduğunu, bu vücudun birinci sınıf bir kadın vücudu olduğunu, bu gemi ile dünyanın en güzel seyahatleri yapılabileceğini görmüştüm. Hiçbir saray aynası onun sırtı kadar güzel olamazdı, kolları ay ışığında gümüş ırmaklar gibi akıyordu.
Sayfa 202Kitabı okudu
2022 OKUMA HEDEFİ
15/35 kitap - %43 tamamlandı
15 kitap okudu
35 kitap
3.854 sayfa
1 inceleme
16 alıntı
Hepinizin Allah belasını versin: Beni adam edecekler
Sonya hiçbir şey anlamadan bakıyordu ona. Anlayabildiği tek şey, bu adamın çok ama çok mutsuz olduğuydu.
Sayfa 411Kitabı okudu
“Evet gerçekten de eğer Tony her şeyi daha açık seçik görmüş olsaydı, daha kararlı hareket etseydi, daha gerçek ahlaki değerlere bağlı kalsaydı, önceleri mutluluk, daha sonraysa hoşnutluk adını verdiği edilgin bir kavgadan hoşlanmazlık haliyle daha az kolayca uyuşabilseydi. Eğer Tony korkak olmasaydı, kendini onaylamak için başkalarının onayına bel bağlamasaydı... sonuncusuna kadar götüren bir dizi varsayımsal eğer sorusuyla bu böyle sürüp gitseydi; böylelikle, sözgelimi, eğer Tony, Tony olmamış olsaydı.”
74 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.