Değerlerimiz
Bizim batının bu arayışına da kendi kaybetmişliğimize de bir teklif sunacak gücümüz var mı? Elbette İslam dünyası uzun bir süredir söyleyecek sözünü arıyor. Buldu da tam onların bizlere bir asır önce yani 19uncu asrın başında kafamıza örüp gittikleri zamanda başladı bu uyanış göre bilene okuya bilene.. Hem kendisine hem bütün dünyaya. İslam
Fatih Sultan Mehmet'in Çandarlı ailesini saf dışı edip yerine bir devşirme olan lalası Zağanos'u ataması ile ve vezaret makamı bunların eline geçmişti. Bu tarihten sonraki veziriazamların içinde Türklere rastlasak da, çoğunluğu artık Hristiyan kökenlidir. 15.yüzyıl ile 17. yüzyıl ortasında kendisine sadaret mührü emanet edilen 78 sadrazamın sadece 11 tanesi Türk'tür; diğerleri ise Boşnak, Hırvat, Rum, Macar, İtalyan, Çerkez, gürcü, Abhas gibi diğer etnik kökenlerden gelmektedir.
Sayfa 29
Reklam
Çakırkeyif ’teki çakır “alaca mavi renk” anlamındaki çakır değil, şarabın asıl Türkçe adı olan çakır . Çakır ta 11. yüzyılda Orta Asya Türkçesinde yaygın olarak kullanılan bir sözcük. Türkiye Türkçesinde de galiba 16. veya 17. yüzyıl dolaylarına dek şarabın halk arasındaki normal adı olarak kalmış.
Prag'da, politik yaşantısından sonra özel hayatında da en acı verici Canossa¹ deneyimini yaşar Fouché: Hiçbir romancı, Fouché'nin onurunu zedeleyen, 1817'de yaşanan küçük olaydan daha zekice bir sembol bulamazdı. Zira, acıklı durumuna, her tür talihsizliğin en korkunç olanı eklenir şimdi de; gülünç olmak. ¹.11. yüzyılda papanın sığındığı Canossa Kalesi'nden gelen, alçaltıcı bir rica ziyareti anlamında kullanılan bir deyim.
Sayfa 264 - Can YayınlarıKitabı okudu
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Söğüt/ Sayı: 25. Ocak - Şubat 2024.. Türk Edebiyatı Dergisi. Derginin 5. yılının ilk sayısında, XVI. Yüzyılda Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı devleti'nde yaşamış, Büyük şair Fuzuli'yi anmaktadır. Tema konusu olarak da Klasikten Moderne Hayal Perdesi: Türk Şiirinde Ütopya'yı incelemektedir. Dosya konusuyla ilgili, biri söyleşi olmak üzere 11 makale bulunmaktadır. Tema konusu 3 makale ile değerlendirilmekten 6 tane deneme eser, 12 hikaye, 21 şiir, 4 inceleme, 1 yazar söyleşisi olmak üzere 58 Eser bulunmaktadır. Her ne kadar derginin bu sayısındaki şiirlerinden pek bir şey anlamasam da, derginin adına yakışır şekilde, Türk edebiyatının farklı alanlarında eserler ortaya koyması okur olarak beni mutlu etmektedir. Küçük hikayelerle okuyucu heyecanlandırılmaktadır. Fuzuli'yi anlatan Siz Fuzuli Diyebilirsiniz O Benim Mehmedim makalesi ile Aysun Çelik'in Muhammed güzeldir, Mehemmedler güzeldir, Mehmedler de güzeldir, Mehmetler de öyle diye başlayan makalesi en dikkat çekici yazı olarak görülmektedir. Türk Edebiyatının Söğüt'ünün, nice beşinci yıllarda büyüyüp, serpilip, boy atması dileğiyle... #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Söğüt - Sayı 25 (Ocak - Şubat 2024)
Söğüt - Sayı 25 (Ocak - Şubat 2024)Söğüt Dergisi · Ötüken Neşriyat · 20243 okunma
Düzeltilmesi gereken koca bir yalan tarih var !
Arap-Müslüman bilginlerin 11,12 ve 13. yüzyılda eriştiği değerleri Batılı coğrafyacılar ancak 19. yüzyılda hatta bir kısmını 20. yüzyılda yeni ölçüm yöntemleriyle iyileştirebilmişlerdir.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.