Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

F ve kitapları

F ve kitapları
@Fvekitaplar
İlahiyat 5|5
Kime ne?
20 Aralık 1999
33 okur puanı
Mart 2021 tarihinde katıldı
itiraf
İnsanın, Yaratıcısına kusurlu olduğunu itiraf etmesi, kendini anlatmasıdır. Çünkü insan ne olursa olsun, ne yaparsa yapsın daima Yaratıcı'sına karşı kusurludur. Dolayısıyla kusurlu olmak, insan olma hâlinin olmazsa olmazıdır. İnsanın Yaratıcı'ya hayatın içindeki kusurlarını anlatması, kendini anlatmasıdır.
Reklam
Nietzsche kendi lisanına "Hayatı veren, ölümü de verendir," gerçeğini söyletmedi.
Sayfa 56 - KapıKitabı okuyor
Daha o zaman bile düşüncelerin kafamıza bazan kelimelerle, bazan da resimlerle geldiğini anlamıştım. Bazan bir fikri kelime- lerle düşünemezdim bile... Ama o şeyin resmi, mesela bardaktan boşanırcasına yağmur yağarken nasıl koştuğum ve neler hisset- tigim gözümün önünde hemen beliriverirdi. Bazan da bir şeyi kelimelerle düşünebilirdim ama gözümün önüne onu bir resim olarak asla getiremezdim : Siyah ışık gibi ,annemin ölümü gibi ya da sonsuzluk gibi.
Sayfa 10 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okuyacak

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İstemediğim konuları bazan düşünmemeyi başarabiliyordum. Bazan da tam tersi oluyor, düşünmeyi istemediğim bir resmi ya da kelimeyi aklımdan hiç çıkaramıyordum.
Sayfa 11 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okuyacak
Reklam
İnsan ve kâinat iki kardeştir. İnsan kainatın küçültülmüşü, kâinat da insanın büyütülmüşü. Aynı rahimde büyüyen iki kardeş gibi insan ve kâinat da aynı Yaratıcı tarafından yaratılmanın benzerliğini taşır üzerlerinde. Birinin diğerine yabancı gelir hiçbir yanı yoktur. Aynı elden çıkmış iki eser; birbirine aşina iki varlıktırlar. Ancak insan, Yaratıcı'sını unutunca kendisini de unutur. Sonra da kainatın kardeşliğini... İnsan ihtiraslarıyla, nefsinin tutkularıyla, günübirlik kaygı ve endişelerle baş başa kaldığında artık kâinat ona yabancıdır. Dost değil, düşmandır. İnsan ve kâinat yaratılıştan kardeşken, insan Yaratıcısını unutunca iki yabancıya dönüşür.
Tasavvurlarımız Duvardır
Oyuncaklar avutur ama insanlar, sıkar bu çağda bizi. "Sıkıcı adam, " diyor Annie Vivanti, " biz kendimizden bahsetmek isterken, bize kendisinden bahseden adamdır. "
İnsan öncelikle ruhen "sâlih" olmalı, yani ruhunda güzel duygular, niyetler geliştirmeli, iç dünyasını düzeltmelidir. O zaman Allah bu şekilde iç dünyasındaki yanlışları silip atanlara af ve mağfiretiyle muamele edecektir (Şevkânî, III, 249).
Sayfa 478
Bilgeliği Beklerken
Bu unutkanlık içinde siz,bulutlara bakmayı, bulutları görmeyi de başaramayacaksınız.
Kitaplarla aramda daha sahici bir kan dolaşımı bulunduğunu hissediyorum. Diri bir doğa benim için ölüyken, bir nesne, işte şu sayfalar, birbirini izleyen kelimeler, şu kitap capcanlı. Sanki soluk alıp verişim kitap sayfalarını çevirip durmama, okumama bağlı.
Reklam
"Bildiğiniz hikayeler... Sizin için artık bıkkınlık veren,ama bizim kaderimiz olan hikayeler..."
Sayfa 313Kitabı okudu
Bir insanı tanımak istiyorsan onu öfkelendir, anında düşer takındığı kibarlık maskesi.
Sayfa 254Kitabı okudu
Benliğimizin farkına vardığımız an ,acının pençesinde kıvrandığımız andır.
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.