Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Birikim

Birikim
@Okur4
34 okur puanı
Nisan 2019 tarihinde katıldı
Atatürk Bu topraklarda yaşayan aklı başında ve insanlık onuruna sahip bir kadın, Atatürk'e nasıl düşman olabilir?Türkiye'de Atatürk'e ve Laik Cumhuriyet'e herkesten önce kadınlarımız sahip çıkmalıdır.
Sayfa 261 - İnkılâp yayıneviKitabı okudu
Reklam
Ancak hür fikirli insanlar vatanlarına faydalı olabilirler. Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 19 - Türk Tarih Kurumu Yayınevi
Uygarlık geçmişiyle birlikte bir bütündür. Geçmişini bilemeyen vahşi, uygarlık taklidine yeltendiği zaman bazen onu uydurmaya kalkar: Çanakkale Zaferi’nin Atatürk’ün dehâsının değil de bulutlardan inen Peygamberin eseri olduğunu anlattığını duyduğumuz zavallılarda olduğu gibi.
Sayfa 182 - İnkılâp

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Her şeyden evvel Türkiye insanı tartışmayı bilmez. Fikir ayrılığına düştüğü bir başka kimse ile ortak bir doğru aramak için değil, kendi bildiğinin doğru olduğunu empoze etmek için tartışır.
Sayfa 24 - İnkılâp
İrtica(gericilik) ile mücadele, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının –hayır, hayır, kendine “insan'’ sıfatını yakıştıran her bireyin görevidir.
Sayfa 200 - İnkılâp
Reklam
1000 yıldır birileri ona “doğruyu” söylemiş, o da bunu ya baba dayağı korkusu ya cehennem ateşi korkusu ya sultan hiddeti korkusu ya paşa cezası korkusu kabullenmiştir. Sormaya sormaya, bırakın soru üretmeyi, soru sormayı unutmuştur. Sık sık dile getirildiği gibi “icat çıkarma'’ gibi bir deyimi üretecek kadar salaklaşmış bir toplumun üyesidir.
Sayfa 22 - İnkılâp
Bir yandan dünyanın yedi günde yaratıldığına inanıp jeoloji öğrenmek nasıl mümkün değilse, diğer yandan Âdem ile Havva efsanesine inanıp biyoloji yapmak öylece mümkün değildir. Dünyanın üzerindeki yedi kat göğe inanıp astronomi yapmak ne denli olanaksızsa, nedenselliği Al-Gazzali’nin yaptığı gibi reddedip fizik yapmak da o kadar mümkün değildir.
Sayfa 93 - İnkılâp
Kul, iyi bir öğrenci olamaz. Türkiye'de eğitimin temel sorunu, öğrenciye önce kulluktan kurtulmasını, öğrendiğini her şeyden önce kendi keyfi ve zevki, kendi tutkusu için öğrenmesini öğretmektir.Bugün öncelikle bu ihanet yolundan tekrar Atatürk'ün akıl ve uygarlık yoluna dönmenin, kulluktan çıkarak uygar insan olmanın yollarını aramalıyız.
Sayfa 94 - inkılâp
Türk ilk ve orta öğretimi tepetaklak oldu. Bunun ilk nedeni, öğretmen­lik mesleğinin özenilecek bir meslek olmaktan çıkarılmasıydı. Burada en büyük sorumluluk ve dolayısıyla suç öğretmenleri ihmal eden politikacılarındır. Fabrika yapmak isteyen politikacı, en önemli fabrika olan insan fabrikalarını, yani okulları unuttu. En önemli öğretmen türü olan ilkokul öğretmenleri ve onlardan sonraki en önemli öğretmenler olan orta öğretim öğretmenleri tamamen ihmal edildi ve öğretmen iş dilenen bir zavallı haline düşürüldü. Bu suç, yalnız Türkiye çapında değil insanlık çapında affı mümkün olmayan bir suçtur ve Hasan-Ali Yücel'den sonraki tüm eğitim yöneticilerimiz bu suçun ortaklarıdır. Gelecek, ken­dilerine topluca lanet edecektir.
Sayfa 42 - inkılâp
"Türkiye'de kanunlar, büyük sineklerin delip geçtiği, küçük sineklerin de takılıp kaldığı örümcek ağları gibidir." Osman Pamukoğlu
Sayfa 167 - kripto yayıneviKitabı okudu
Reklam
Özgür olmak isteyip izin bekleyerek, hakkını isteyip, lütuf bekleyerek; hiç bir şey yapmadan her şeyi isteyip, yakınarak; ne gidilecek yer, ne de elde edilecek bir şey vardır. Osman Pamukoğlu
Sayfa 8 - inkılâp
Saltanatın kaldırılması
"Teşkilatı Esasiye Kanunu ile şekil ve niteliği belli olan Türkiye devletinin kuruluşundan beri, Türkiye'nin mukadderatını el koyan ve bundan sorumlu olan yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetidir" Mustafa Kemal Paşa'nın ne zamandan beri uygulamak için beklediği an gelmişti. 30 Ekim 1922 günü Meclis'e aralarında Mustafa Kemal Paşa'nın da bulunduğu bir önerge verildi. Bunda saltanat ve hilafetin birbirinden ayrılması ve saltanatın kaldırılması isteniyordu. Meclis'teki muhalifler ayaklandı, görüşmeler uzadıkça uzuyor ama bir türlü sonuç alınamıyordu. Mustafa Kemal Paşa'nın o zaman meclis koridorlarında çınlayan ve Anadolu devriminin haklı isyanı çırılçıplak, bütün açıklığı ile ile dile getiren sözler memleket ufuklarında çınlar gibiydi. "Hakimiyet ve Saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye ilim icabıdır diye müzakere ile münakaşa ile verilemez. Hakimiyet, saltanat; kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları Türk milletinin hakimiyet ve saltanatına zorla el koymuşlardır. bu tasallutlarına altı asırdan beri devam ettirmişlerdir. Şimdi de Türk milleti bu mütecavizlerin hadlerini ihtar ederek, hakimiyet ve saltanatını, isyan ederek kendi eline doğrudan doğruya almış bulunuyor. Bu bir oldubittidir. Bahis konusu olan; millete saltanatını ve hakimiyetini bırakacak mıyız, meselesi değildir. Mesele zaten olup bitmiş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, mutlaka olacaktır. Burada toplanmış olanlar, meclis ve herkes mesleyi tabii görürse, fikrimce uygun olur. Aksi takdirde yine hakikat usulü dairesinde ifade olunacaktır. Fakat ihtimal, bazı kafalar kesilecektir."
Sayfa 471 - İnkılâpKitabı okudu
HARF DEVRİMİ
Türkiye'de 1727-1927 yılları arasındaki 200 yılda yaklaşık 30.000 kitap basılmışken, Harf Devrimi'nin yapıldığı 1928 yılından 1943 yılına kadar geçen 15 yıllık sürede 31.000 kitap basılmıştır. Sadece bu rakam bile Harf Devrimi'nin olağanüstü başarısını gözler önüne sermeye yeter. Görüldüğü gibi Atatürk, Harf Devrimi'yle Türkiye'yi bir gecede cahil bırakmamış, tam tersine Harf Devrimi'nden sonra yeni harfleri halka öğretmek için açtığı Millet Mektepleriyle ve Halkevleriyle halkı Türk tarihinin hiç bir döneminde olmadığı kadar hızlı bir şekilde aydınlatmış, bilinçlendirmiştir.
Sayfa 74 - İnkılâpKitabı okudu
Bağımsızlığımızı yitirmişizdir; Kurtuluş savaşımızın devrimci özünü çok uluslu şirketlerin faturalarıyla değişmişiz; şimdi bando mızıka eşliğinde bağırıyoruz: Yaşasın Cumhuriyet!
İnkılâp yayıneviKitabı okudu
Osmanlı edebiyatı demek, doğru değildir. Ayrıca, dilimize Osmanlı dili ve milletimize Osmanlı milleti demek yanlıştır. Çünkü Osmanlı tabiri yalnızca devletimizin adıdır. Milletimizin adı ise, yalnız Türk'tür. Bundan dolayı dili de Türk dilidir, edebiyatımız da Türk edebiyatıdır."
Sayfa 12 - Ötüken neşriyat
137 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.