Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanata ve Hayata

Sanata ve Hayata
@Sanatahayata
Şehirli orta sınıfların konforlu yaşamındaki hiçbir şey, bir avcı toplayıcının başarılı bir mamut avında hissettiği saf coşku ve heyecan hissini veremez. Her yeni icat, Cennet Bahçeleriyle aramızdaki mesafeyi biraz daha açıyor.
Reklam
Nietzsche'nin de söylediği gibi, yaşamak için bir sebebiniz varsa her şeyle baş edebilirsiniz. Anlamlı bir hayat, zorluklar içinde geçse de son derece tatmin edici olabilir, buna karşılık anlamsız bir hayat da ne kadar konforlu olursa olsun korkunç olabilir.
Budizme göre acı çekmenin kökeni, ne acı ve mutsuzluk ne de anlamsızlık hissidir. Aksine, bizi sürekli gergin, yorgun ve memnuniyetsiz kılan, geçici duygular için verilen sürekli uğraştır. Bu nedenle, zihin haz duyarken bile memnun değildir; çünkü hazzın kısa süre sonra azalacağını düşünürken, bir yandan da kalıcı olması ve yoğunlaşması için çabalar. İnsanlar şu veya bu hazzı duyumsarken değil, tüm bunların geçici olduğunu anlayıp özümsediklerinde ve daha fazlasını istememeyi başardıklarında acı çekmekten özgürleşirler; Budist meditasyonun da hedefi budur. Buddha'nın tavsiyesi sadece dışsal başarıların peşinden koşmayı bırakmak değil, duygularımızın peşinden koşmayı da bırakmaktır. Tüm yaşamlarını bazı duygulardan kaçınmaya ve başka duyguların peşinden koşmaya harcarlar. Duygularıyla aynı şey olmadıklarını, bazı duyguların peşinden durup dinlenmeden koşmanın insanı nasıl sefil hâle getirdiğini görmezler. Eğer böyleyse mutluluğun tarihi konusundaki anlayışımız tamamen yanlış yönlendirilmiş demektir. Belki de insanların beklentilerinin gerçekleşmesi ve keyifli duygular hissetmeleri o kadar da önemli değildir; asıl mesele insanların kendileriyle ilgili gerçeği bilip bilmemeleridir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
512 syf.
·
Puan vermedi
Çok başarılı bir kitaptı adı gibi gerçekten "Hayvanlardan Tanrılara " ilk insandan bu yana her şeye, zevk veren bir sohbet ile, 500 küsur sayfada değinmiş. Kitapta verilen örneklerin hep Türkiye' de geçmesi Atatürk Olimpiyat Stadı, Ankara Meclisi, Türk demiryolları vs. Çevirmenin başına buyrukluğu sandım ve çok kızdım. Meğerse yazar Noah Harari, örnekleri kitabının yayımlandığı her ülkeye özgü bizzat kendisi farklılaştırıp yazmış. Ve yine sevdiğim bir detay yazar anlattığı pek çok şey için dipnot olarak bilimsel kaynaklar eklemiş. Bu kadar titiz bir çalışma sonuna kadar hakediyor çok satanlarda olmasını.
Sapiens
SapiensYuval Noah Harari · Vintage · 201536,4bin okunma
156 syf.
·
Puan vermedi
"Beyaz Kale" bir solukta bitiverdi Osmanlı devrinde (4. Mehmet döneminde) Venedikli bir köle ve Türk bir hocadan bahsediyor kitap.  Birlikte saray adına çalışmak için tanışıyorlar. Öyle ki köle hocayı ilk gördüğünde kendisi sanıyor. O kadar benzeyiş. Başkaları tarafından da benzetiliyor, kardeş sanılıyorlar. Sonrasında hoca köleyi satın
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20229bin okunma
Reklam
156 syf.
·
Puan vermedi
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk
7.3/10 · 9bin okunma
Zengin Baba Yoksul Baba
Zengin Baba Yoksul BabaRobert T. Kiyosaki
8.5/10 · 6,7bin okunma
·
Puan vermedi
Chapter 6' a kadar okuyup bıraktığım bir kitap oldu. Belki Türkçe okusaydım, daha hızlı okuyup bitirebilirdim, Ama ingilizce okudum, aslında basit anlaşılır bir dili var. Çok basitçe anlatmış. Bazı şeyler tekrarlandığı için okumaktan sıkıldım. Kitapta yazarın kendi babası var fakir diye adlandırdığı ( memur ) ve bir de arkadaşının babası var (kendi işine sahip) "zengin" diye adlandırdığı. babasının öğütlerinden bahsetmiş. risk almaktan kaçınma, kendi işini kur , finansal okuryazarlık bil" patronun için çalışma kendin patron ol vs vs bir kulaktan girip ötesinden çıkacak klişe tavsiyeler vermiş. Bir alıntı ile bitireyim o zaman "I’d rather be welcoming change than dreading change. " (Değişimi hoş karşılamayı tercih ederim, değişimden korkmaktansa)
Zengin Baba Yoksul Baba
Zengin Baba Yoksul BabaRobert T. Kiyosaki · Alfa Yayıncılık · 20176,7bin okunma
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari
8.4/10 · 12,1bin okunma
"Tıp bilimi üzerine yazdıklarında İbni Sina, şunlardan üstün bir şifa aracı olarak söz ediyor: Aşk acılarının uyumlu bir şarkıdan ve bahçelerde şarap içmekten başka ilacı yoktur! İbni Sina'nın sözlerini tuttum, ama sonuç alamadım, ne yazık ki! O zaman, başka aşklara başvurarak bir denemede bulundum; Baht'ın bana güldüğünü ve şifa sunduğunu gördüm. İbni Sina! Sen yanıldın! Aşkın tek ilacı, yine aşktır! Bunu duyan Tac-ül-Mülûk, Aziz'e "Şairin belki de hakkı var. Ama, irade olmayınca, böylesine bir iyileştirme zordur!" demiş."
Reklam
Çünkü bazen işitilen şeyler, görülen ve duyulanlar kadar etki yapar.
352 syf.
·
Puan vermedi
1984
1984George Orwell
8.6/10 · 165,8bin okunma
122 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.