Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinem Beşenk

Sinem Beşenk
@Sinembesenk
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikalılar Almanya’daki gençlik için bir öğretim programı düzenlediler. “Biz Schiller’in, Goethe’nin, Schopenhauer’in, büyük filozofların torunları değil de kamp komutanlarının, insan kasaplarının, caniler torunları mıyız?”
Sayfa 61 - KronikKitabı okudu
Reklam
Bilir ki, desteksizdir kişioğlu, yardımsızdır, her an insanı bulmak zorundadır. Güzel bir yazısında, “İnsan insanın geleceğidir.” demişti Francis Ponge.
“Bazı insanlar zalim, çıkarcı ve zeki oldukları için, bazı insanlar ise güçsüz ve zayıf oldukları için adalet isterler. Nitekim adalet isteyen bütün insanlar bir araya gelir ve herkesin ortak noktasında bir fikir geliştirirler. Bazı isteklerinden feragat ederler ve bir sözleşme yapılır. İşte devlet bu şekilde kurulur.”
Sayfa 95 - Destek yayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Cahil insan sorunun kaynağı kendisi olduğu hâlde başkasını suçlar; insanın eğitimi kendisini suçlamasıyla başlar, kendisini veya başkasını suçlamamaya başladığında ise eğitimi tamamlanmış olur.
Birbirlerini hakir görenler, birbirlerine dalkavukluk ediyor ve birbirlerinden üstün olmak isteyenler, birbirlerinin ayaklarına kapanıyor.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Ufacık bir parçası olduğun evrenin, sana sadece kısacık bir anı bahşedilmiş zamanın bütünlüğünü ve payına düşen yazgıdaki küçücük rolünü hiç unutma.
Pek çok şeyden kesinlikle kurtul, yalnızca bunların pek azını aklında tut; ayrıca herkesin şimdide, sadece bir anlığına yaşadığını hatırla. Kalan günlerimiz ya geçip gitmiştir ya da bilinmezdedir. Yaşam gerçekten kısadır. Bu kısacık yaşamı yeryüzünün ufacık bir köşesinde sürdürür herkes.
Kamu yararına değilse, hayatının kalan kısmını, başkaları hakkında düşüncelerle yıpratma. Çünkü bir başkasının işlerine, ne düşündüğüne, neyi yapıp ettiğine, neyi ne amaçla söylediğine, neyi aklından geçirdiğine, neyi planladığına ve bunun gibi diğer şeylere kulak asarsan kendine özgü yönetici ilkesiyle ilgilenmekten uzaklaşırsın.
Sayfa 23 - İş bankası kültürKitabı okudu
Şimdiye kadar, nasıl bir düzenin parçası olduğunu ve düzeni muhafaza eden akışın ne olduğunu temellendirmediysen, bundan böyle bunları idrak etmeye ihtiyacın var; eğer zihnindeki sisleri aydınlatmak için kullanmazsan sana sınır çizen zamanın da belirlenmiş bir sınırı olduğundan o gidecek, sen gideceksin ve bu yaşamın tekrarı mümkün olmayacak.
Sayfa 14 - İş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Zenginliğin tadı bolluktadır, bolluğun göstergesi ise sahip olunan şeylere doyum ve tatminkarlıktır; oysa sen bu duyguya hiçbir zaman erişemeyeceğine göre, asla tam anlamıyla zengin olamayacaksın.
Reklam
Zengin deyince kimi kastediyoruz, ya da bu sözcüğü nasıl bir insan için kullanıyoruz? Bence “zengin”, özgürce yaşamaya yetecek kadar mala mülke sahip olan, bundan fazlasını beklemeyen, elde etmeye çalışmayan ve arzulamayan insandır. Zengin olup olmadığını kendi öz benliğin göstermelidir, insanların ne dediği ya da senin neye sahip olduğun değil. Benliğin her şeye sahip olduğunu düşünüyor, daha fazlasını istemiyor, elindeki parayla yetiniyor ya da hatta memnun oluyor, öyle mi? O halde kabul ediyorum, sen zenginsin.
Tutkuların egemenliği sona erince, işlenen suçların bilincinden bu kez başka bir efendi doğar: Korku. Ne de zavallı, ne de feci bir kölelik!
Sayfa 83 - İmge kitabeviKitabı okudu
Bizi uğraştıran yanılgı şuradan ileri geliyor: Kimseyi olduğu gibi değerlendirmiyoruz, çünkü ona dış süslerini de ekleyerek değer biçiyoruz. Ama bir insan için değerlendirmeye girişmek ve onun ne olduğunu anlamak istersen, çırılçıplak bak ona; malını mülkünü, mevkilerini, kaderin verdiği sahtelikleri at bir yana. Soy bedenini, bak ruhuna; niteliği nedir, önemi nerededir? Başkalarından mı geliyor büyüklüğü, kendinden mi? Parlak kılıçlara dosdoğru, gözünü kırpmadan bakıyorsa, son nefesini ağzından mı kesilen boğazından mı verecek diye hiç aldırmamanın bilincini taşıyorsa “mutlu” de ona.
Sayfa 274Kitabı okudu
Sokrates şöyle demiş: “ Bu gezintilerin sana hiç yararı olmuyor diye neden şaşırıyorsun, değil mi ki kendini de birlikte götürüyorsun! Seni yollara düşüren neden, seni bunaltan nedenden ayrı değil!”
Sayfa 114 - JaguarKitabı okudu
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.