Vefasızlık:
21. Vefasızlık Bu aynı zamanda kalbin afetlerinin yirmi birincisidir. Ebû Saîd el- Hudrî den [radıyallahu 'anh] rivayet edilen bir hadisi şerifte Efendimiz [sallallahu 'aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: لِكُلِّ غَادِرٍ لِوَاءٌ عِنْدَ اسْتِهِ يُرْفَعُ لَهُ بِقَدْرِ غَدْرِهِ "Her vefasız kimsenin yanıbaşında bir bayrak vardır. Vefasızlığı ölçü- sünde bu bayrak yükseltilir."1 Vefasızlık haramdır. Onun zıddı olan ahde vefa ise vaciptir. Eğer anlaşmanın bozulmasına ihtiyaç duyulursa, bunu karşı tarafa bildirmek vaciptir. 1- Müslim, Cihad, 4.
Sayfa 218
Daha gelişmemiş karışık zihninin karanlık ruhunun içinde bir şey ona bu "ahde vefasızlık"ın fena bir şey olduğunu söylüyor.
Reklam
ATEŞİN düştüğü yeri bile yakmadığı bir çağ bizimkisi
Bu ahde vefasızlık, bu aksisedasızlık hâli, başarı ve mutluluğa perestiş modern kültürün zihnimde imal ettiği dünyevi emellerin ne denli beyhude, yaşamın sırrını maddelerle izaha kalkan teşebbüslerin ne kadar abes ve hakikat iddiasındaki çoğu cedelleşmenin nasıl da fasarya olduğunu en yüksek perdeden haykırır...
Resûlullah Efendimiz sav :
"Ben size Allah'ın buyurduklarını yerine getirmenizi, yasakladıklarından sakınmanızı, Müslümanlardan yanınızda bulunanlara karşı hayırlı olmanızı, iyi davranmanızı tavsiye ederim! Allah yolunda ve Allah'ın ismiyle gaza ediniz. Allah'ı tanımayanlarla çarpışınız! Ganimet mallarına hıyanet etmeyiniz! Ahde vefasızlık göstermeyiniz! Küçük çocukları, yaşlıları, kadınları ve inzivaya çekilmişleri öldürmeyiniz! Ağaçları kesmeyiniz, ekinleri yakmayınız, binaları yıkmayınız..."
4.cilt
693. Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallâhu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle buyurdu: “Abdullah! Falan adam gibi olma! Çünkü o, gece ibadetine devam ederken artık kalkamaz oldu.”  Buhârî, Teheccüd 19; Müslim, Sıyâm 185. Ayrıca bk. Nesâî, Kıyâmü'l- leyl 59, İbni Mâce, İkâme 174. Belli zamanlarda iyilik ve ibadet etmeyi âdet edinen kimseler, nefsinin veya dünyanın tuzağına kapılarak bu güzel âdetlerini bırakmamalıdır. Zira bu güzel âdetler, bir bakıma Allah’a verilmiş bir söz, onunla yapılmış bir anlaşma gibidir. Bu itibarla, güzel alışkanlıklarını bırakan kimseler, bir bakıma ahde vefasızlık etmiş olurlar. Meseleye böyle bakan Resûl-i Ekrem Efendimiz , alışkanlık haline getirilen ibadetlerin ve hayırlı işlerin devamlı surette yapılmasına pek önem vermiştir.Şu halde insan, altından kalkabileceği işlere girişmeli, her zaman rahatlıkla yapabileceği davranışları alışkanlık haline getirmelidir. Gece ibadetlerine başlayanlar, bu güzel davranışı bir müddet sonra usanıp terk etmemek için ölçülü hareket etmeli, bir miktar ibadet ettikten sonra yatıp dinlenmelidir. Birkaç gün kendini hırpalarcasına ibadet ettikten sonra usanıp bırakmak, Efendimiz aleyhisselâm'ın belirttiği gibi, hoş bir hareket tarzı değildir.
Sayfa 110Kitabı okudu
İnsanın Yaratılışı: 4. Havada Kurumuş Çamur Safhası
“And olsun Biz insanı, (havada) kurumuş bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.” (el-Hicr, 26) Âyette zikredilen “salsâl: havada kurumuş çamur” safhasında “hava” unsuru devreye girmektedir. Hava, insanın çamuruna hareketliliği getirmiştir. İnsan tabiatIndaki istikrarsızlık, döneklik, ahde vefâsızlık ve yolculuk vasıfları bu safhanın bir neticesidir.
Reklam
128 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.