Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Varlıkta var olması batında yok olması Amigdala hipokampüs gibi bir şey işte
Aynı zamanda korteksin altındaki düşük beyin faaliyetleri alanları, özellikle de ortamdaki tehdit düzeyini değerlendiren amigdala daha aktif hale gelir. Genelde bilgiyi amigdala'ya iki yol üzerinden erişir: gelen bilgiyi çoktan süzgeçten geçirmiş olan üst korteksten geçen yavaş rol ve algıların doğrudan amigdalaya ulaştığı hızlı yol. Çalışmalar hızlı yolun gençlerde yetişkinlerden çok daha fazla kullanıldığını göstermiştir; bu da çok masum bir tespit karşısında bile amigdala da yoğun duyguların tetiklenebileceği anlamına gelir.
Reklam
sadece koku ve duyguların değil, koku ve duygusal hafızanın da birbiriyle ilişkili olduğu anlaşılıyor. Koku ve duygu ile bağlantılı bölgeler hafıza üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Koku sinirinden gelen verilerin doğrudan iletildiği amigdala aynı zamanda korku deneyimiyle ve "korku koşullanmasıyla", yani o zamana kadar nötr algılanan bir olayın (söz gelimi bir otomobilin fren yapma sesinin) korkuyla ilişkilendirilmesi sürecinde de önemli bir vazife üstlenir.
Sayfa 107 - Metis BilimKitabı okudu
Koku duyumuzun yapısı diğerlerinden ayrışır. Koku organlarıyla beyin arasında daha doğrudan, daha az filtrelenmiş bir bağlantı vardır. Koku duyusunda periferik sinirler devrede değildir, beyin doğrudan çevreyle temasa geçer. Diğer duyularda serebral kortekse giden sinir yolakları daha uzun ve dolambaçlıdır; sinirler takip edilir, önce omurilikten
Sayfa 105 - Metis BilimKitabı okudu
İç sesinizin kim olduğunuzla ilgili hikâyeler üretmesini kontrol edemezsiniz. Bu, yaşadığınız sürece böyle. Ancak değerlerinize doğru ilerlemenize yardımcı olmadığında bu hikâyelerden kurtulmayı öğrenebilirsiniz. Aşinası olduğunuz hafif bir ayrışma alıştırması; duygularınızı hemen fark edip adlandırmaktır. Unutmayın, duygularınızı veya iç sesinizin içeriğini adlandırmak, beyninizde duygularınızdan sorumlu olan aşırı aktif amigdala- nızın sesini kısar.
.... Psikopati Kişilik Bozukluğu Nedir? Psikopati, kişinin duygusal empati eksikliği, başkalarının duygusal ve fiziksel zararına kayıtsızlık, sosyal normlara uymama ve manipülatif davranışlar sergileme gibi özelliklerle karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Psikopati, klinik olarak “antisosyal kişilik bozukluğu” altında sınıflandırılmıştır.
Reklam
Eğer eğitim ile beyin korteksinde nöron iletimini yeterli sayıda arttırmazsan, devreye beynin hayatta kalmayı ve yaşamı devam ettiremeye programlı bölgesi olan "amigdala" girer. Amigdala, tahmin edebileceğiniz gibi, "oku, öğren, müzeye git, müzik dinle, sinemaya git, işe gir çalış, üret" falan diyen bir bölge değildir, amigdala "Sana tehlike olabilecek canlıyı yok et, senden olmayanı yok et!" diyen beyin bölgesidir. Eğitim ile beynin korteks bölgesini geliştirmezsen, al sana devreye amigdala bölümü girer, şu an ülkemizde ve coğrafyada olanların bilimsel yanıtı budur!
Diyelim ki, kişi bir kedi gördü. Bu uyarıcının görülmesinin hemen ardından amigdala, bir geçmiş taraması yapıp çocukluğa gittikten sonra, zihnindekilerle bir yargıya ulaşır. Kişinin geçmişinde kediyle ilgili bazı kötü kayıtlar varsa,amigdala bu yargılardan hareketle kediyi bir güvenlik tehdidi olarak algılar ve korku duygusunu açığa çıkarır.
Herkes, kafasının içinde iki tane badem taşır. Bunlar kulağın arkasından başa doğru giden bir yerde derinlemesine iyice gömülüdür. Bu bölgeye, hem boyutları hem de görünümleri tam bir badem gibi olduğundan Latincede "badem" anlamına gelen "amigdala" denir. Dışarıdan bir tetikleyici geldiğinde, bademde kırmızı bir ışık yanar. Tetikleyicinin yapısına göre insanda bir korku oluşur ya da keyfi kaçar veya iyi kötü duygular hissedilir. Ama benim kafamdaki bademin bir yerlerinde arıza çıkmışa benziyor. Çünkü bir tetikleyici gelse de kırmızı ışığı yanmıyor. Bundan dolayı başkalarının neden güldüklerini ya da neden ağladıklarını pek anlayamıyorum. Benim için sevinç de üzüntü de aşk da korku da belirsizdir. Hem duygu denilen kelime hem de sempati denilen ifade benim için anlaşılmaz harflerden başka bir şey değildir. Doktorların koydukları tanı duygusal sağırlık, yani aleksitimiydi.
Sayfa 25 - Peta Kitap Yayıncılık
Öfkenin çeşitleri vardır. Dikkatsizce davranarak bizi tehlikeye sokan sürücüye duyduğumuz türden ani öfkenin ana kaynaklarından biri amigdala olabilir. Ancak duygusal devrenin diğer ucu olan neokorteks, büyük olasılıkla soğukkanlı bir intikam ya da adaletsizliğe veya haksızlığa karşı duyulan öfke gibi, daha hesaplı öfkeleri ortaya çıkarır. Bu tür iyi düşünülmüş öfkeler, Franklin'in dediği gibi "iyi bir nedeni" olanlardır, ya da öyle görünürler.
Reklam
İnsan beyninde, duyguların oluşumunda rol oynayan üçlü bir mekanizma vardır. Bu üçlü mekanizma "limbik sistem"olarak adlandırılır. Bu sistem; amigdala, talamus ve hipokampus'ten oluşmuştur. İşte bu yapı, duyguların oluşumunda çok önemli bir role sahiptir. Bu yapı alt beyinde yer alır."Subkorteks" olarak tanımladığımız yerde yani beynin ilkel bölümündedir.
Amigdala, korkunç bir öfke ya da korku nöbeti sırasında daha korteks ne olduğunu anlayamadan tepki verebilir; çünkü bu ham duygular, düşünceden önce ve bağımsız bir şekilde harekete geçirilir.
Hipokampüs ve amigdala arasındaki etkileşimde mesele şudur; herhangi bir gün içinde deneyimlediğimiz yüzlerce şey içinden rahatsız edici, riskli ya da tehdit unsuru olarak görülen anlık veri, durum ve olayların çoğu, geçmişteki deneyimlerle bağlantılıdır. Geçmiş ve gelecek arasındaki bu bağ nedeniyle, limbik sistemimizin yangın alarmı o anda tehlikede olmasanız dahi devreye girer.
Limbik sistem beynin duygusal işlemeyle iç içe parçaları olarak tanımlanabilir ama bu tanım çok küçük bir olayın büyüğünü kontrol etmesi gibi olacaktır...ilkel limbik sistemin parçası amigdala önemli bilişsel işlevlerde aracı olma konusunda kilit bir role sahiptir.
Veronique

Veronique

@veronique_
·
24 Nisan 22:49
Freud'un ego ve id arasındaki çatışma üzerine düşüncelerine nöro-anatomik temel sağlayarak evrimsel olarak sözde ilkel limbik sistem üzerinde giderek artan bir kontrole sahip olduğunu farz etmiştir.
Sayfa 44 - Alfa BilimKitabı okudu
Amigdala ne kadar şiddetli uyarılırsa, olay o kadar güçlü bir biçimde yer eder; yaşamımızda bizi en fazla heyecanlandıran ya da korkutan olaylar, en silinmez anılarımız arasında yer alır. Bu da aslında, beyinde iki bellek sistemi bulunduğu anlamına gelir; biri sıradan olaylar, diğeri ise duygusal açıdan yüklü olanlar için.
1.136 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.