Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Namaz, ne kadar kıymetdar ve mühim, hem ne kadar ucuz ve az bir masraf ile kazanılır, hem namazsız adam ne kadar divane ve zararlı olduğunu, iki kerre iki dört eder derecesinde kat'î anlamak istersen; şu temsilî hikâyeciğe bak, gör: Bir zaman bir büyük hâkim, iki hizmetkârını, -herbirisine yirmidört altın verip- iki ay uzaklıkta has ve güzel bir çiftliğine ikamet etmek için gönderiyor. Ve onlara emreder ki: "Şu para ile yol ve bilet masrafı yapınız. Hem oradaki meskeninize lâzım bazı şeyleri mübayaa ediniz. Bir günlük mesafede bir istasyon vardır. Hem araba, hem gemi, hem şimendifer, hem tayyare bulunur. Sermayeye göre binilir." İki hizmetkâr, ders aldıktan sonra giderler. Birisi bahtiyar idi ki, istasyona kadar bir parça para masraf eder. Fakat o masraf içinde efendisinin hoşuna gidecek öyle güzel bir ticaret elde eder ki; sermayesi birden bine çıkar. Öteki hizmetkâr bedbaht, serseri olduğundan; istasyona kadar yirmiüç altınını sarfeder. Kumara-mumara verip zayi' eder, bir tek altını kalır. Arkadaşı ona der: "Yahu, şu liranı bir bilete ver. Tâ, bu uzun yolda yayan ve aç kalmayasın. Hem bizim efendimiz kerimdir; belki merhamet eder, ettiğin kusuru afveder. Seni de tayyareye bindirirler. Bir günde mahall-i ikametimize gideriz. Yoksa iki aylık bir çölde aç, yayan, yalnız gitmeye mecbur Sözler - 20
“Hayatı anlamak lazım,” dedi gene. Çekinircesine göz kırparak, “Hayatı gençken anlamak lazım.”
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
Üstad Hazretlerinin ifadesi ile Mesnevî-i Nuriye Risale-i Nurların çekirdeği ve fidanlığı hükmünde. Herkes çekirdek içindeki ince yazıyı ve programı göremez; ama o ince yazı ve program ağaç haline gelince herkes rahatlıkla okuyabilir. İşte, Risale-i Nurlar Mesnevî-i Nuriye’nin -tabiri caiz ise- ağaç olmuş şeklidir. Önce ağaca bakıp sonra çekirdeğe intikal edersek, o zaman çekirdekten istifademiz ve o ince yazılarını okumamız daha kolay olur. Bu sebeple  Mesnevî-i Nuriye'den tam istifade etmek için Risale-i Nurların tamamını okumak ve anlamak lazım. Belki doğrudan anlayacağımız çok "İ’lemler" bulunabilir, lakin tam ve güzel istifadenin yolu bu metodu takip etmektir, diye nacizane düşüncem.
Mesnevi-i Nuriye
Mesnevi-i NuriyeBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım Yayın · 20032,702 okunma
Erkeklerin öyle bir bakışları, öyle bir gülüşleri, ellerini kaldırışları, hulasa kadınlara öyle bir muamele edişleri var ki… Kendilerine ne kadar fazla ve ne kadar aptalca güvendiklerini fark etmemek için kör olmak lazım. Herhangi bir şekilde talepleri reddedildiği zaman düştükleri şaşkınlığı görmek, küstahça gururlarını anlamak için kafidir. Kendilerini daima bir avcı, bizi zavallı birer av olarak düşünmekten asla vazgeçmiyorlar. Bizim vazifemiz sadece tabi olmak, itaat etmek, istenilen şeyleri vermek. Biz isteyemeyiz, kendiliğimizden bir şey vermeyiz. Ben bu ahmakça ve küstahça erkek gururundan tiksiniyorum. Anlıyor musunuz?
160 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Türk edebiyatındaki ilk roman denemelerinde birisi olması sebebiyle bir takım teknik eksiklikler göze çarpıyor olsa da kusurları ile sevmek lazım. Gelelim asıl konuya yani kitabın kendisine. Taaşsuk-ı Tal'at ve Fitnat aslında yazarın "Sanat toplum içindir" mantalitesine tam olarak uyan bir eser. Baktığımızda eser; kadınların
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Bilge Kültür Yayınları · 201428,6bin okunma
someone wrote this song before and i could tell you where its from
Nedir bu kavgamız anlamıyorum. Binlerce yıl öncesi de sonrası da; insan yine insan, duygular yine aynı duygular değil mi? Bu hissettiklerimiz farklı şeyler mi? Bizleri ,yine kendimizi, biraz anlamak biraz düşünmek lazım değil mi?
Reklam
"- Avcının, ormanda kuşları avlamak için kuş taklidi yapması gibi... Kuşu tutabilmek için onun lisânından anlamak lazım geliyor..."
Sessizliğin Şiiri
Mazivi anlamak ve duymak için bilinmesi lâzım gelen. simdi elimizden kaçırmiş olduğumuz bir nimet, bize yardım elini uzatan bir ilâh vard ki o o da her günümüzü saran nefis bir sessizlikti. Sükût, gramofonlarla yenilerek, radyolarla kovularak, otomobil, otobüs, tramvay gürültüleriyle deliş deşik edilerek git gide o kadar azalmış, daralmış, ufalmıs, yeni hudutların içinde kalmış ve bizim saatlerimizin çoğundan o kadar uzaklaşmıştır ki bazan ona rasgelince bir lezzet gibi duyuyoruz. Biraz süren sessizlik bize ilâç diye koklanan bir ruh gibi tesir ediyor ve musîki yerine geçiyor. Vaktiyle Shakespeare de tam bir sessizliğin en tatlı bir musuki makamına geçtiğini söylemekte haklıydı. Sükûta şimdi bir koruya., bir bahçeye girer gibi erişiyoruz. 0 zamanlarsa bu bizim tabiî ve hemen daimî iklimimizdi. Sükût esas ve onun haricinde sarkı ve saz ise nadir tadılır zevklerdi. O zamanlarda bol bol kandığımız sessizliğe biz elbette şimdiki kadar acıkmiş ve susamış değildik. Fakat bilâkis ona pek alışkın olduğumuzdan tadını çıkarmasını daha iyi bilirdik.
Sayfa 130Kitabı okudu
Çağımızın Problemlerini Çözmek
İşte ancak Islâm'ın bu manevi yönünün yeniden diriltilmesi, bu ictihad", bu eleştirici ve canlı düşüncenin yeniden doğuşu, her zaman yeni ve her zaman güncel bir sesleniş şeklinde Kur'ân'ın bu okunuşu, gayri müslimleri anlamak için gösterilecek bu kardeşçe ve güven veren çabadan hareketledir ki, bizler geleceği seven herkesle
Sayfa 109 - PınarKitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.