7/10
·96 syf.··
2026 63. kitabı
·
14 saatte okudu
·
Okunma: 08 Haziran 2026 00:10
Arthur Schnitzler
Arthur Schnitzler
'in
Ölmek
Ölmek
adlı kısa romanı, hayatta çok az zamanı kaldığını öğrenen Felix ile sevgilisi Marie'nin ilişkisi üzerinden ilerliyor. Ölümün yaklaşmasıyla Felix'in korkuları, kıskançlıkları ve bencilliği giderek görünür hâle gelirken Marie ise sevgi, sadakat ve kendi hayatını yaşama isteği arasında sıkışıp kalıyor. Kısacık bir kitap olmasına rağmen insan psikolojisini oldukça derine işliyor. Kitabı okurken asıl meselenin ölümden çok, ölüm karşısında insanların nasıl değiştiği olduğunu düşündüm. Marie'nin daha başlangıçta Felix'e söylediği sensiz yaşayamam, sen olmazsan bende ölürüm laflarını, Felix'in bir yerden sonra hakkı gibi görmesi ve Marie'nin ölümde onu yalnız bırakmasını istememesi büyük bir bencillik örneği benim için. Felix'in Marie'den kendisiyle birlikte "ölmesini" istemesi fiziksel bir ölümden ziyade, onun hayatına devam etmesini kabullenememesi olarak da görülebilir. Yazar, sevgi ile sahiplenme arasındaki ince çizgiyi oldukça rahatsız edici ama etkileyici bir şekilde gösteriyor. Yazarın psikolojiye olan ilgisi metne de yansımış. Hatta Schnitzler'in yaşadığı dönemde Freud ile fikir benzerlikleri taşımış ve bu durum metinde görülmekte. Bu nedenle karakterlerin iç dünyası ve bilinçaltı çatışmaları hikâyenin önüne geçiyor. Kısacık, hemen okunabilecek bir kitap olmasına rağmen uzun süre düşündüren eserlerden biri. Özellikle aşk, ölüm korkusu ve insanın bencilliği üzerine kafa yormayı sevenlere tavsiye ederim.
ÖlmekArthur Schnitzler · Dedalus Kitap · 2013655 okunma
7/10
·370 syf.··
2026 7. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 08 Haziran 2026 05:57
Aşk Hipotezi benim için tam ortalama bir okuma oldu. Kitabı genel olarak çok sevdiğimi söyleyemem çünkü hikâye beni yeterince içine çekemedi. Buna rağmen hoşuma giden bazı detaylar vardı. Özellikle Olive ve Adam arasındaki dinamiği sevdim. İlişkilerinin bir anda değil de yavaş yavaş gelişmesi, aralarındaki çekimin zamana yayılması ve slow burn havası kitabın en güçlü yanlarından biriydi. Ayrıca Adam’ın Olive’i uzun zamandır tanıyor ve ondan hoşlanıyor olması detayı da romantik açıdan hikâyeye güzel bir derinlik katmıştı. Ancak tüm bunlara rağmen kitap bende beklediğim etkiyi yaratamadı. Karakterlere ve hikâyeye tam anlamıyla bağlanamadığım için okurken zaman zaman ilgim dağıldı. Keyif aldığım noktalar olsa da, benim için unutulmaz bir romantik kurgu olmadı.
1000Kitap
Aşk HipoteziAli Hazelwood · Nemesis Kitap · 20224,920 okunma
Edebiyatın En Tatlı Eşleşmeleri!
Peki ya sizin favori kitabınız hangi tatlı olurdu?
Meczup
Puan vermedi·80 syf.··
Beğendi
·
2026 3. kitabı
Ahmet hep kaçıyor. Ama insanoğlu kendinden kaçabilir mi? Nereye giderse gitsin aklını da kalbini de yanında taşımıyor mu? Meczup’u okurken beni en çok etkileyen şeylerden biri, hikâyenin içindeki türküler oldu. Yazarın tavsiyesine uyup o türküleri dinleyerek okudum. Sayfalar ilerledikçe boğazım düğümlendi, bazı satırlarda uzun uzun durup düşündüm. Meczup, deli demek değil. Sevdayla başka bir hâle bürünmek, aşkın insanı değiştirmesi demek biraz da… Kitapta sevda var, edep var, özlem var. Aslında hepimizin bildiği o kavuşamama hikâyesi var. Fakat Fatih Duman’ın farkı, bu hikâyeyi anlatış biçiminde saklı. Kullandığı dil, kurduğu cümleler, karakterlerin konuşmalarındaki incelik ve edep kitabı bambaşka bir yere taşıyor. Bir çırpıda okuyabileceğiniz kadar akıcı ama bitirdikten sonra uzun süre zihninizden çıkmayacak kadar derin bir hikâye… Kitap boyunca şu soru aklımdan çıkmadı: Sevmek beklemek midir? Ya da sevmek biraz da cesaret işi midir? Çünkü herkes sevdiğini söyler ama herkes sevemez. Özellikle günümüzde sevgi o kadar kolay telaffuz ediliyor ki, gerçek sevginin ne olduğunu unutmaya başlıyoruz. Bana göre Fatih Duman bu kitapta sevgiyi yeniden hatırlatıyor: Sevgi cesaretti. Sevgi beklemekti. Sevgi emekti. Okuyacak olanlara gönülden tavsiye ederim.
Fatih Duman
Fatih Duman
Meczup
Meczup
MeczupFatih Duman · Nesil Yayınları · 2024962 okunma
Savaş ve Barış
Puan vermedi·1808 syf.··
2026 4. kitabı
Tolstoy’un başyapıtı, Napolyon’un Rusya işgali sırasında aristokrat ailelerin hayatı üzerinden savaş, aşk, kader ve tarihin akışını muazzam bir panoramada birleştirir. Pierre, Natasha ve Andrey gibi unutulmaz karakterler sayesinde hem bireysel dram hem de ulusal bir destan haline gelir.Kitap, savaşın anlamsızlığını ve barışın kırılganlığını derin bir felsefi bakışla işler. Tolstoy’un tarih felsefesi ve insan doğasına dair keskin gözlemleri hâlâ çok etkileyicidir. Okuması uzun ve yer yer ağır olsa da, bitirdiğinizde hayatı daha geniş bir perspektiften görmenizi sağlar.Kısaca: edebiyat tarihinin en büyük romanlarından biri. Sabır isteyen ama kesinlikle değen bir başyapıt.
Edebiyat
Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202125,8bin okunma
Mitolojik Figürlerin İnsanî Yüzü
10/10
·76 syf.··
2026 266. kitabı
1. Kimlik ve İçsel Yolculuk Herkül’ün yaşadığı dönüşümler ve karşılaştığı zorluklar, onun sadece fiziksel değil, ruhsal bir yolculukta olduğunu gösterir. Kahramanlık, sadece dış düşmanlarla değil, içsel karanlıkla da mücadele etmeyi gerektirir. 2. Güç ve Sorumluluk Herkül olağanüstü bir güce sahiptir, ancak bu güç ona sürekli mutluluk getirmez. Güç sahibi olmak, aynı zamanda büyük sorumluluklar ve bedellerle gelir. Bu tema, gücün etik kullanımı üzerine düşündürür. 3. Gerçeklik ve Algı Megara’nın bir anda bir aslana dönüşmesi gibi olaylar, gerçeklik algısının ne kadar kırılgan olduğunu gösterir. Mitolojik anlatımın içinde, insanın gördüğüyle yaşadığı arasındaki fark sorgulanır. 4. Aşk ve Kayıp Herkül’ün Megara’ya olan sevgisi ve onu kaybetme korkusu, kitabın duygusal temelini oluşturur. Aşkın dönüştürücü gücü ve kaybın yarattığı boşluk, karakterin gelişiminde önemli rol oynar.
Alıntı
HerkülRobert Krugmann · Yurt Kitap Yayın · 2003176 okunma
Puan vermedi·540 syf.··
2026 12. kitabı
·
60 günde okudu
·
Okunma: 08 Haziran 2026 03:14
ilk bakışta paralel evrenler, gizemli tarikatlar ve açıklanması güç doğaüstü olaylarla örülü bir fantastik anlatı gibi görünür. Oysa romanın derininde çok daha sade ve çok daha insani bir soru
1Q84 - 3. KitapHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20172,334 okunma