Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Evlilikteki sevgi insanlığı doğurur, arkadaşça sevgi insanlığı yüceltir, uçarı sevgi ise bozar, bayağılaştırır.
İslam ve Batı
Kültürel etkileşimin bu kadar yoğun yaşanmasına rağmen, teolojik ve siyasi tehdit algısı, Ortaçag Avrupa sı'nın İslâm tasavvurunu pek çok açıdan belirlemiş, bu süreç günümüze kadar uzanmıştır. Rönesans la beraber belirginleşen bir tavrın ilk nüvelerini bu döneme geri götürmek mümkündür. Avrupalılar bir din olarak İslam'ı, bir kültür ve medeniyet olarak İslâm'dan kesin olarak ayırmış; birincisine şiddetle karşı çıkarken ikincisine hayranlıkla bakmış ve ondan etkilenmiştir. Bu ayırım yer yer o kadar keskin bir nitelik kazanmıştır ki İslâm hakkında bölük pörçük bilgiye sahip olan Avrupalılar, İslâm kültür ve medeniyetinin başarılarının İslâm dinine rağmen gerçekleştirildiğine inanmıştır. İslâm filozoflarının etkisine kayıtsız kalamayan Roger Bacon (1214-1294) gibi skolastik düşünürler, Fârâbî ve İbn Sînâ'nın Aslında Hristiyan olduğunu, gizlice vaftiz olduklarını ve sadece Müslümanların şiddetinden emin olmak için kendilerini zâhirde müslüman olarak gösterdiklerini söyleyecektir. Zira Bacon'a göre, Fârâbî ve İbn Sînâ gibi birinci sınıf filozofların, İslâm gibi sapık ve irrasyonel bir dine mensup olması düşünülemezdi. İslâm dini ile İslâm kültürü arasındaki bu zıtlık ilişkisi, Ortaçağ'dan günümüze kadar Batılı İslâm algısını belirlemeye devam edecektir. Böylece İslâm'ın teolojik, siyasî ve kültürel bir tehdit olarak algılanmasının temelleri, iki medeniyetin ilişkiye geçtiği VIII ve IX. yüzyıllarda atılmıştır. Bu yüzyıllar aynı zamanda İslâm ve Bizans toplumlarının sanıldığından daha fazla alışveriş halinde olduğu bir dönemdir.
İslam ve Batı İbrahim Kalın SAYFA 56Kitabı okuyacak
Reklam
Evlendiklerinde de evlilik onlar için bir pazarlıktan başka bir şey değil, ya müttefik ya da ortak ya da ün arıyorlar, evliliğin ilk amacı olan erkekle kadının kutsal bağını değil.
Bazı kitapların tadına bakılmalıdır diğerleri yutulmalıdır ve çok azı da hazmedilmelidir. Francis Bacon
Eğer bakış açınızı değiştirirseniz dünyayı farklı görüyordunuz.
Sayfa 124 - Çınar Yayınları
Reklam
(Francis Bacon)
"Ölüm bizim dostumuzdur; onu evine misafir etmek istemeyen zaten evde değildir."
Sayfa 254Kitabı okudu
Her yığına, içinde dostluk var gözüyle bakılmamalı; insanların yüzleri bir resim galerisinden öteye bir anlam taşımayabilir, konuşmalar da bir zilin çınlaması gibi olabilir.
Tüm tembihler içinde şu iki tanesi kralları gerçekten sarmalar: "İnsan olduğunu unutma" ve "Bir Tanrı ya da Tanrı'nın vekili olduğunu unutma."
Kendi değeri olmayan bir insan başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez, çünkü insan gönlü, ya kendi üstünlüğü ya da başkalarının kötülüğü ile beslenmek ister, bunların birinden yoksunsa ötekine dayanmak zorunda kalır, bir başkasının üstün değerine ulaşmak umudunu yitirince de, o kişiyi bulunduğu yüksek yerden aşağıya çekmekle bir eşitlik kazanmaya çalışır.
Reklam
Kendi kızını kurban eden Agamemnon’u gözünün önüne getiren şair Lucretius şöyle haykırır: Din, insanı böyle büyük kötülüklere bile sevk edebilir.
“Yaşamın kısalığından dolayı bugünün insanı olmalıyız, yarının değil.”
Şurası kesin ki insan bedence hayvanın akrabasıdır, ruhça Tanrı’yla yakınlık kuramadığında aşağılık ve sıradan bir yaratık olur çıkar.
Şanslılar şükretmezler. Şükredenler mutlu olanlardır. - Francis Bacon -
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.