Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
72 syf.
8/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
F. Bacon’ın yeni bir Amerikan inşasında çok etkili olduğu bilinir. Bu eser bu inşanın temel tüyolarını veriyor. Sömürgecilik, doğayı kullanarak doğra hükmetme vs. Bacon’nın ütopyası, bugünün gerçeği
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Doxa Yayınları · 20142,508 okunma
170 syf.
·
Puan vermedi
Bu ilk "felsefi roman" ve ilk "robinsonad" Tanpınar'ın deyişiyle " Müslüman âleminin tek romanı" 14.yüzyıldan başlayarak bellibaşlı Avrupa dillerine çevrilmiş; Defoe,Bacon,Spinoza ve More gibi pek çok düşünür ve sanatçı üzerinde etkili olmuştur. Kitabın dili çok güzel ve anlamları derin. Anlayamadığım noktalarda Oğuz ATAY'ın "insan kendi bulurmuş doğru yolu" sözü aklıma geldi.- Bir yazarın kalemi ruhunuza işlediğinde heryerde karşınıza çıkıyor- Alt metinler oldukça çok ve mânâda yatan derinliği anlaşılabilirliği üstün seviyede sağlıyor. Kitapta birçok şey insanın ruhunu etkileyen düzeyde, sıradan okuduğum tasavvuf kitaplarının yarattığı etkiden farklı bir etkisi vardı. Okuduğum bir cümle bazı şeyleri sorgulamaya neden oldu. Huzur sizin için nedir? Güzel bir iş ve sorunsuz bir yaşam mı? Büyüklerimiz için yaratıcı ile birlikte olmak maddeden uzaklaşıp tamamen yaratıcının huzurunda sadece onunla başbaşa kalmak.
Hay bin Yakzan
Hay bin Yakzanİbn-i Sina · Yapı Kredi Yayınları · 20214,714 okunma
Reklam
170 syf.
8/10 puan verdi
Müslüman dünyasının ilk varoluşçu- felsefi romanı
9.yy'da Yunanca'dan Arapça'ya çevrilen Salamon ve Absal öyküsü, başta İbni Sina'nın Hay bin Yakzan'ı olmak üzere birçok İslam düşünürünün yapıtlarına kaynaklık etti. Genellikle alegorik öyküler olan bu yapıtlardan sadece biri roman boyutlarına ulaştı: 12yy'da Endülüslü bilge düşünür İbni Tufeyl'in yazdığı Hay bin Yakzan. Bu ilk ' felsefi roman ' ve ilk 'Robinsonad' , Tanpınar'ın deyişiyle Müslüman aleminin tek romanı', 14 yy'dan başlayarak belli başlı Avrupa dillerine çevrildi; Defoe, Bacon,Spinoza ve More gibi pekçok sanatçı üzerinde etkili oldu.(Arka kapaktan) İşte 12 yy'dan sizlere ilk felsefik varoluşçu roman. Öyle ki; felsefe üstüne çalışan birçok düşünür hatta edebiyatçı etkilenmiş. Batı felsefesinin mihenk taşı Spinoza kitabı bizzat çevirip Descartes vizyonundan uzaklaşıp kendine yeni yol çizmiş, eserdeki özgün 'ada' temasıyla Thomas More Ütopya'yı, Françis Button Atlantis'i ve en önemlisi Defoe çok benzerini 'Robinson Crouse'yı yazmış. Zaten bu eserler de Batı Edebiyatı 'nın temeli bir düşünün. Kitaba gelince; tamamen Alegorik ve sembolik ifadelerle örülü İbni Sina'nın kısa metni, Tufeyl tarafından güzel bir kurguyla anlaşılır bir romana dönüşüyor(Kitapta her iki metin de var). Yapılmak istenen , insan varoluşuna kutsal kitabımızdan ayetler eşliğinde cevaplar verebilmek ve mümkün olduğunca anlaşılabilir, basit tümcelerle açıklayabilmek. Eseri çok beğendim. Basit kurgusu ve akıcı diliyle bin yıllık bir kitaptan daha yakın. Mutlaka okuyun.
Hay bin Yakzan
Hay bin Yakzanİbn-i Sina · Yapı Kredi Yayınları · 20214,714 okunma
314 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Denemeler'i okudum. Bu kitap deneme türünde okuduğum üçüncü kitap oldu. Deneme türüne aslında bu kitapla başlamak istiyordum ama bu türü sevip sevmeyeceğimden emin olmadığım için; eğer başlangıç olarak seçtiğim kitabı beğenmezsem diye bu kitabı ikinci bir şans olması için bekletiyordum. Neyse ki ilk olarak okuduğum Francis Bacon'ın Denemeler'ini sevmiştim de bu türe ısınmış oldum. Bu türdeki bir kitabı değerlendirmek zor olduğu için Montaigne'in Denemeler'ini Bacon'ın Denemeler'i ile karşılaştıracağım. Bacon'ın denemeleri genelde 5-10 sayfa civarında olurken Montaigne'inkiler genelde 1-3 sayfa civarındaydı. Montaigne'inkiler daha kısa oldukları için okuması daha kolayken, Bacon'ınkiler ilgi alanlarıma daha çok uyuyordu. Bununla birlikte gerek kısa olması gerekse de üslup açısından daha iyi olmaları nedeniyle Montaigne'inkileri okumak daha kolaydı. Ayrıca Bacon'ın ilgimi çekmeyen konulardaki denemelerini okumakta zorluk çekmiştim; ama Montaigne'de böyle bir sorunla karşılaşmadım. Yine de iki yazarın da denemelerinin okunmasını tavsiye ederim.
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,8bin okunma
282 syf.
9/10 puan verdi
İyi ve kötü yoktur Nietzsche vardır!
Nietzsche'yi incelemek benim açımdan en keyifli ve aynı zamanda en zor olanıdır. Yıllar yılları okuduğum kitapları, hayatı ve birkaç sinema eserleriyle onu her türlü irdeleyip, anlamaya çalıştım. İyinin ve kötünün ötesinde eserini yıllar önce okumuştum fakat o zamanlarda yirmili yılların hemen başıydı şimdilerde ise sonlarına doğru gidiyorum. Çok
İyinin ve Kötünün Ötesinde
İyinin ve Kötünün ÖtesindeFriedrich Nietzsche · İlya Yayınları · 20084,742 okunma
115 syf.
4/10 puan verdi
Ütopik bir toplum anlayışını sağlamak için yeni bir yer arayışına yelken açmak isteyen bir grup insanı anlatan bir kitap var karşımızda ama yazarın tamamlanmamış bir eseri olduğu için hiçbir şey anlamadan okudum. Anlatmak istediğinin suyunun suyu var 100 sayfada. Öneremiyorum.
Yeni Atlantis
Yeni AtlantisFrancis Bacon · Alfa Yayıncılık · 20182,508 okunma
Reklam
230 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 günde okudu
"Bazı kitaplar tadılmak,bazıları yutulmak,bazıları sindirilmek içindir" diyor Francis Bacon. İşte kişisel gelişim alanında her sayfası sindirilerek okunması gereken bir kitap Ferrarisini Satan Bilge. İçimizde bazı okurlar vardır; kitabı çizmeye kıyamazken, bazı okurlar âdeta kitapla yaşar, kendini bulduğu yerlerin altını çizer.(Ben bu okurlardanım.) Neredeyse tüm sayfanın altını çizmek istediğim olmuştur.Kendinizden, yaşamınızdan yansımalar bulacağınız,hayata bakış açınızı değiştirebilecek bir kitap diyebilirim.
Ferrari'sini Satan Bilge
Ferrari'sini Satan BilgeRobin Sharma · Pegasus Yayınları · 201220,2bin okunma
286 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Montaigne vs Bacon Olmamalı
Dönemine göre gayet başarılı şekilde yazılmış bir deneme okudum . Direkt Montaigne ile karşılaştırmayacağım çünkü Bacon’da Montaigne oranla çok daha geniş konulara soguk bir dille değinmiş. Ve her şeyden önce siyasetçi dili var.Genel deneme yazarları olarak ben Montaigne’in beğendiğim kadar Bacon’ı da beğendiğimi söylecegim.
Denemeler
DenemelerFrancis Bacon · İnkılap Yayınevi · 19941,285 okunma
328 syf.
8/10 puan verdi
İsmi ile müsemma bir kitap. More'u, Campanella'yı, Bacon'ı vs. düşünmeyin. Hayatın gerçeklerini, realiteyi düşünerek ideal dünya hakkında rasyonel fikirler veriyor Bregman. Birçok konuda verilerle destekliyor söylemlerini. Sosyal devlet, refah devleti, sosyal yardım, para yardımı gibi konuların hangilerinin daha faydalı olduğunu, dünyanın geçmişten bugüne hangi aşamalardan geçerek ilerlediğini veya hangi konularda yeterince ilerleyemediğini dayanaklarıyla açıklıyor.
Gerçekçiler İçin Ütopya
Gerçekçiler İçin ÜtopyaRutger Bregman · Domingo Yayınevi · 2018145 okunma
521 öğeden 341 ile 350 arasındakiler gösteriliyor.