Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bahar

Bahar
@baharozt
"Edebiyatı ciddiye alışımız insanın yüreğini burkuyor."
174 syf.
·
Puan vermedi
Miss Marple'ın okuduğum ilk macerası. Bu defa bir ilk oldu ve katilin kim olduğunu doğru tahmin ettim. Agatha Christie okumayı seviyorum, sürükleyici polisiyeler olmalarının yanı sıra yazdıklarında daima acıklı bir yan, insanın içinde merhamet uyandıran bir karakter veya karakterler var. Bu yazdığım ilginç gelecek ama ben de bunu bu kitabı bitirdikten sonra fark ediyorum: Agatha'nın her kitabını, bundan sonra daha iyi bir insan olmaya gayret etme kararı vererek bitiriyorum. Yazarlıktaki yeteneği ve dehası kadar kalbinin güzelliği de yüceltilmeli. Kitaplarından bana en çok geçen şey bu oluyor zira.
Porsuk Ağacı Cinayeti
Porsuk Ağacı CinayetiAgatha Christie · Altın Kitaplar · 20062,489 okunma
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
Sophie Kinsella ve Alışverişkolik serisi benim ergenliğimin güvenli limanıydı, nefes alabildiğim tatlı bir duraktı. Aradan yıllar geçti, birkaç senede bir hâlâ Sophie Kinsella'yı okuyorum, o da o sıklıkta yeni kitap çıkarıyor zaten. Zaman değişti, Kiinsella da biraz değişti. Kitaplarını okurken hâlâ eğleniyorum, çok gülüyorum ama eski samimiyetinin ve rahatlığının olmadığını da hissediyorum. Zaman artık herkesin her konuda aşırı duyarlılık gösterdiği bir zaman. Siyahiler, LGBTİ'ler, sokak hayvanları, veganlık ve aklıma gelmeyen diğer başlıklar. Bunlara dikkat çekmek yanlış değil ama kurgu bir eserde, hepsinin karikatürize edilmiş bir numunesini görmek can sıkıcı. Sanki sipariş üstüne yazılmış gibi, hazır, ruhsuz yapay ve samimiyetsiz. Pasaklı Tanrıça'yı yazan, kalemini eline aldığında bu derece tedbirli ve "duyarlı" olmayan kadını özlüyorum ben.
Sev Hayatını
Sev HayatınıSophie Kinsella · Dex Kitap · 202359 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Yine katilin kim olduğunu kesinlikle tahmin edemediğim, son sayfasına kadar merakla okuduğum sürükleyici bir Christie romanı. Ben bu kitaptaki psikolojik tahlilleri ayrıca çok beğendim. Okuyucuda bir önyargı oluşturup o önyargıyı yine kendi zekâsıyla paramparça ediyor Agatha Christie. Bu da bize insanları deli/anormal diye yaftalamadan önce durup bir düşünmemiz, etrafımızda çok iyi "normal" rolü yapan psikopatlar olduğunu bilmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Ve devamlı psikolojik baskı ve şiddete uğraya uğraya kurban rolünü kabullenip sinen, ipe giderken bile sesini çıkarmayacak insanların olduğunu bilmek ne acı.
Sıfıra Doğru
Sıfıra DoğruAgatha Christie · Altın Kitaplar · 20221,174 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
248 syf.
·
Puan vermedi
Kitap klasik bir Agatha Christie kitabı. Yazarın diğer kitaplarından ayrışan; sivrilen ya da aşağı kalan bir yanı yok bana göre. Ve ben sıkı bir Christie okuru olmamama rağmen hiç düşünmeden bu kitaptan daha iyi bulduğum üç Christie romanı sayarım. Bu yüzden Agatha Christie'nin bu romanı, yazdığı en iyi kitaplarından biri olarak görmesi beni şaşırttı. Roger Ackroyd Cinayeti tek başına efsaneydi. Onun üstüne çıkmış bir kitabını okuyacak mıyım bir gün, merak ediyorum. Kitabı storytel'den dinledim, seslendirmeyi yine çok beğendim. Agatha Christie'nin kitaplarını dinleyerek bitirmek alışkanlık oldu, tavsiye ederim.
Çarpık Evdeki Cesetler
Çarpık Evdeki CesetlerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 20201,690 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
Eleanor karakterinin sürekli tetikte, tedirgin ve paranoyak zihniyle kendi zihnim arasında belli belirsiz bir benzerlik görmem ve kuracağı bir sonraki diyalogda aklından ne geçeceğini merak etmem bana bu kitabı sonuna kadar ilgiyle okuttu.
Tepedeki Ev
Tepedeki EvShirley Jackson · Siren Yayınları · 2017886 okunma
Reklam
48 syf.
·
Puan vermedi
Kazuo Ishiguro'nun Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra yaptığı konuşmayı kitaplaştırmışlar. Kısacık ama çok güzel bir anlatıydı. Özellikle son kısımda "bir baloncuğun içinde yaşıyormuşum" itirafı benim için çok değerliydi. Dünyanın Amerika ve Avrupa dışında kalan kısmı, özellikle benim coğrafyam çok uzun zamandır çok fazla acı çekiyor. Konuşmasının bu sorunlara çözüm noktasında etkisi oldu mu, sesini duyması gerekenler duydu mu bilmiyorum, açıkçası pek sanmıyorum ama yine de Ishiguro'nun bu yıkıma parmak basmasına memnun oldum.
Yirminci Yüzyıl Filmini İzlediğim Akşam ve Başka Küçük Keşifler
Yirminci Yüzyıl Filmini İzlediğim Akşam ve Başka Küçük KeşiflerKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 2018110 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
Kütüphanede görüp Mary Shelley ve Frankenstein ile ilgili olan bölümünü okuduktan sonra tamamını okumaya karar verdiğim kitaptı. Şimdiye kadar okuduğum edebiyat üstüne yazılmış kurgu dışı kitaplar içinde en sevdiklerimden oldu. Nihan Kaya çok tartışılan bir isim. Kitaplarında başka yazarlardan ve eserlerden çok fazla alıntı yaptığıyla ilgili
Fildişi Kuyu
Fildişi KuyuNihan Kaya · İthaki Yayınları · 201881 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, Tabucchi'nin tarihteki büyük fikir adamlarının içinden seçtiği 20 şahsiyetin kurmaca düşlerinden oluşuyor. En uzunu dört sayfa olan bu kısacık rüyaları okumak ilginç bir deneyim oldu. Rüya sahiplerinin içlerinde çok iyi tanıdığım isimler (Çehov ve Freud gibi) olsa da çoğunun adını ilk defa bu kitapta duydum. Bu yüzden okurken bazı
Düşler Düşü
Düşler DüşüAntonio Tabucchi · Everest Yayınları · 2023110 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
Ferrante'nin belki de en sevilmeyen kitabına ben aşık oldum... Yazarın ilk kitabıymış, niye bu kadar çok sevdiğimi, okurken bana hissettirdiklerini anlatmaya çalışacağım. Kitap Delia'nın annesinin cenazesinden başlıyor. O cenazeden sonra Delia'nın zihninde ve eski evlerine giden yolda annesini keşfedişine, daha doğrusu tekrar
Belalı Aşk
Belalı AşkElena Ferrante · Everest Yayınları · 2016126 okunma
387 syf.
·
Puan vermedi
Polisiyeye merak saldım bu aralar. Jo Nesbo da bir süredir sürekli karşıma çıkıyordu. Harry Hole'un ilk kitabıyla tanışmış oldum kendisiyle. Nesbo'nun çok birikimli ve iyi bir hikâye anlatıcısı olduğunu söyleyebilirim. Öyle çerezlik, salt olay örgüsü ağırlıklı bir polisiye roman okumuyorsunuz bu kitabı okurken. Yazarın, hikâyenin geçtiği yerin tarihiyle ilgili olsun, psikolojiyle ve sosyolojiyle ilgili olsun pek çok konuda geniş bir bilgisi var ve satır aralarında bunları çok güzel aktarıyor, hikâyeye doğru şekilde yediriyor. Bunu okuru sıkmadan yapabilmesine hayran kaldım gerçekten. Öte yandan ben bu kurgunun iskeletini çok zayıf buldum... Yani dönüp baktığımda okuduğum hiçbir polisiye kitapta (Roger Ackroyd'un Cinayeti hariç) katili bulmaya giden yolun sonunda öyle çok tatmin olduğumu da hatırlamıyorum gerçi. Belki sorun bendedir ama yine de iyi ki okudum diyorum ve seriye devam edeceğim. Ben bu kitabı storytel'den dinledim, kalan kitapları da dinleyerek bitirmeyi düşünüyorum. Fiyatları cep yakmasa seriyi fiziksel kitap formatında alıp okumayı tercih ederdim sanırım.
Yarasa
YarasaJo Nesbo · Doğan Kitap · 20171,120 okunma
Reklam
376 syf.
7/10 puan verdi
Bundan daha iyi polisiyeler okumuştum ama yazarın yazım tekniğini çok beğendim. Kırk yedi yaşında, kafa travması sonrası hafıza kaybı yaşayan bir kadın. Ama bu hafıza kaybı (amnezi) o bildiğimiz yakın geçmişi veya uzak geçmişi unutmak tarzı klasik bir amnezi değil. Christine'in sadece yirmi dört saati depolayabilen bir belleği var. Yani kim
Uyuyana Kadar
Uyuyana KadarS. J. Watson · Doğan Kitap · 2012742 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
Çocukluğumda, çocuk aklımla düşündüğüm, hissettiğim ama asla kelimelere dökemediğim bazı anların anısını buldum bu kitapta. İrlandalı bir çocuğun zihninde. Duyguların evrenselliği çok çarpıcı. Ve birinci sınıfta bizi tek tek yanına çağırıp parmağını sözcüklerin üzerinde tutarak okumamızı ölçen sınıf öğretmenim, gösterdiği paragrafı başarıyla okumamdan sonra beni tebrik edip beyaz kurdeleyle ödüllendirdiğinde, okumayı sökmekle ilgili ben de aynen böyle düşünmüştüm: "Bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi bir şeydi. Yola çıkıp, daha önce hiç gidemediğim yerlere gitmenin özgürlüğünü hissediyordum âdeta ve çok kolaydı." s.68 Bu benim için kitaptaki en değerli ve en özel alıntıydı. Kitabın kısalığı yerinde ama oburca daha uzun olmasını diledim. Bir nefeste bitti, tadı damağımda kaldı
Emanet Çocuk
Emanet ÇocukClaire Keegan · Jaguar Kitap · 20212,392 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Sanırım Leonard Cohen'e ve müziğine aşinalığım/ ilgim olsaydı daha çok keyif alırdım. Bir çırpıda okudum ve bitti. Önceden sevdiğim Cohen şarkılarını açıp öyle okudum, akıp gitti ama mekanik bir okuma oldu diyebilirim. Kitabın üstümde hiçbir tesiri olmadı maalesef.
Leonard Cohen - Teldeki Kuş
Leonard Cohen - Teldeki KuşPhilippe Girard · Karakarga · 202214 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Kısacık bir romandı, gerçekten okuduğum en kısa romandı. Çevirmenin önsözü de enfesti.
Italo Svevo
Italo Svevo
'nun
Zeno'nun Bilinci
Zeno'nun Bilinci
kitabını yıllardır okumak istiyorum, bu kitap da ondan izler taşıyormuş. Ben genellikle kitapları analiz etmekte, alt metinleri yorumlamakta (ve hatta bu alt metinleri fark etmekte dahi) kendimi yetersiz bulurum ama bu romanda geçen iki kısa cümle vardı ki üzerlerine saatler konuşabilirim: "Ah evet, tüm sosyalistler pratikte celladın uzmanlığına başvurarak sonuca varırlar." *** "Çocuklarımızın bizi bağışlamasını nasıl sağlayacağız onlara böyle bir hayatı sunduktan sonra?" *** Yemek sofrası kısımları güzeldi ama karakterin rüya kısmını okurken harcadığımı hissediyorum. Sağlam bir psikanaliz eleştirisi vardı, biliyorum ama okumak için okuduğum için bir şey anlamadan geçtim. Zeno'nun Bilinci'nden sonra bu kitaba tekrar bakacağım.
Cömert Şarap
Cömert ŞarapItalo Svevo · Kafka Kitap · 2019206 okunma
245 syf.
10/10 puan verdi
#basakile1001okuyoruz Ocak ayı kitabımızdı. Yazar Primo Levi, Auschwitz Toplama Kampı'nda kalıp ordan sağ çıkmayı başarmış bir Yahudi. Kitaptaki duygusallıktan uzak, nesnel anlatım gruptaki çoğu kişinin kitabı beğenmeme sebebi oldu ama kitapla ilgili beni en çok sarsan da bu anlatım tarzı oldu. Kitabın sonunda bir Soru-Cevap kısmı var, orada
Bunlar da mı İnsan?
Bunlar da mı İnsan?Primo Levi · Can Yayınları · 2022668 okunma
89 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.