Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhälik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendîlik" şeklinde anılmaktadır.
"Bâyezid-i Bistâmî Hazretleri, yolculuk esnasında bir ağaç altında mola vermiş, dinlendikten sonra da yoluna devam etmiş. Bir hayli yol aldıktan sonra heybesinde bir karınca görmüş. Bu karınca dinlendiğim yerde heybeme gelmiştir, diyerek onca yolu geri dönüp karıncayı ağacın altına bırakmış. Evliyaullahın hassasiyetine bakar mısın?"
Reklam
"Aramakla bulunmaz fakat bulanlar arayanlardır." Bayezid-i Bistami
Bâyezid-i Bistâmî Hazretleri
Zannederdim ki ben Allah'ı zikrederdim. Meğersem zikreden Allah imiş Ben Allah'a talibim derdim, Meğersem o bana talipmiş. Kendim için yaptığım herşeyin nayrıma olduğunu zannederdim. Oysa yaşadığım herşey benim nayrımaymış. Ben nihayetimde ona kavuşacağımı nayal ederdim. Meğersem ezelden beri birlikteymişiz.
Bir velinin iki kanadı vardır: 1. İrşad kanadı 2. Velayet kanadı Bir veli, “Alimler, peygamberlerin varisleridir" sırrıyla, peygamberin irşadını yürütür. Ahirete intikal edince irşad kanadı biter. Delili: Hz. Ebû Bekir ahirete intikal edince Selmân-ı Fârisî hazretlerine, ondan Hz. Ebû Bekir'in torunu Muhammed b. Kasım hazretlerine, o Cafer-i Sâdık, o Bâyezid-i Bistâmî'ye intikal etti.
Bayezid-i Bistamî (Allah ona rahmet eylesin), şöyle der: - İman ve irfan sahibi, Allah'tan dünya istemez. Âhiret talebinde bulunmaz. Mevlâ'sından Mevlâ’yı ister.”
Reklam
Dünyayı âhirete tercih eden bedbaht kişinin: – Câhilliği bilgisinden, – Gafleti zikrinden, – Günahı sevâbından çok olur. Âhireti dünyaya tercih eden sâlih kişinin ise: – Sükûtu konuşmasından, – Fakirliği zenginliğinden (yani zühd ve kanaati hırs ve tamahından), – Son nefes endişesi, sevincinden fazla olur…” Bâyezîd-i Bistâmî Hazretleri’nden
Her şey O'na Aittir
Şeyh Bâyezid-i Bistâmî der ki: "Otuz yıldır Hak Teâlâ ile söyleşirim, ama insanlar kendileriyle söyleştiğimi sanırlar!"
Zannederdim ki ben Allah’ı zikrederdim. Meğersem zikreden Allah imiş Ben Allah’a talibim derdim, meğerse O (cc) bana talipmiş. Kendim için yaptığım herşeyin hayrıma olduğunu zannederdim. Oysa yaşadığım herşey benim hayrımaymış. Ben nihayetimde ona kavuşacağımı hayal ederdim. Meğersem ezelden beri birlikteymişiz. Bâyezid-i Bistâmî Hazretleri
"Allah’ı seviyorum sanırdım! Ama anladım ki, esas olan O’nun sevmesi imiş... Allah bir kulu severse, onun kalbini Kendisi ile meşgul edermiş."🌿 •Bâyezid-i Bistâmî Hz.✨️
Reklam
Kırk yıldır insanlarla tekellüm ediyorum da onlar beni kendileriyle konuşuyorum sanıyorlar. Bâyezid-i Bistâmî
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Tasavvuf Merakı ve Alt Yapısı Olana Güzel Kitap
Hz. Ebubekir Efendimizin söylediği rivayet edilen yüz özlü söze XV. yüzyılın büyük gönül eri, Sadrazam Pirî Mehmed Paşa'nın babası, Şeyhülislam Zenbillilî Ali Cemâlî Efendi'nin amcası, Padişah Bâyezıd-ı Velî'nin son derece hürmet ettiği Halvetî Şeyhi Cemâl-i Halvetî'nin özgün yorumları tasavvuf yolunun anlayışını, idrakini ve irfanını ortaya koyuyor. İbn Arabî'den Abdürrezzak Kâşânî'ye, Şeyh Mağribî'den Hallac-ı Mansur'a, Beyazıd-i Bistâmî'den Ebü'l-Hasan Harakânî'ye kadar önemli velilerin sözleriyle de süslenen şerh edilmiş bir eser.
Şemsiyye: Hz. Ebubekir'in 100 Sözü ve Şerhleri
Şemsiyye: Hz. Ebubekir'in 100 Sözü ve ŞerhleriCemal Halvetî · Sufi Kitap · 202212 okunma
496 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Beyazıd Bestami ve Köpek
Bayezid-i Bestami (Kuddise Sirruh) bir gün, talebeleriyle dar sokaktan yürüyordu ve karşıdan da bir köpek geliyordu o büyük gönül dostu hemen duvarın dibine çekildi ve talebeleri de çekildi köpekte sallana sallana yoldan gecti gitti (bu talebeler'inden birinin hatırına şöyle geldi; İnsanoğlu hayvanlardan şereflidir. Hem bizim şeyhimiz, ariflerin sultanıdır. Hemde etrafındakiler onun, her biri çok kıymetli sadık talebeleridir. Bütün bunlara rağmen, şeyhimiz bu köpeğe yol vermesinin hikmeti acaba nedir?" Bunun üzerine Bayezid-i Bestami Buyurdu ki; köpekle karşı karşıya gelince köpek bana, hak lisanı ile; ey gönül dostu sakın kibirlenme gurur yapma benim yerimde sen senin yerinde bende olabilirdim, onun için kibirine yenik düşme dedi ...Bayezid-i Bistâmî Hz., köpeğe; Senin dışın pis, benim ise içim. Gel arkadaş olalım belki birbirimize faydamız olur dedi. Bunun üzerine köpek dedi ki: Seninle arkadaş olmamız mümkün değil. Çünkü halk Sana tâzim eder, beni horlar. Seni gören ikramda bulunur, beni gören taşlar. Senin bir ambar buğdayın var, ama benim yarına yiyecek bir kemiğim bile yok. Ariflerin Sultanına selam olsun! dedi ve boynunu büküp gitti. gönül gözü açık olana köpek bile nasihat veriyor; işte bu yüzden kimseyi hiçbir canlıyı hakir görmemek,küçük görmemek lazım. herşeyin yaradanı Allah cc.'dür. Kimse kimseden üstün değildir üstünlük ancak takva ve amelle olan şeydir.
Nasıl İyi Bir Kul Olunur?
Nasıl İyi Bir Kul Olunur?İmam Gazali · Kitap Kalbi Yayıncılık · 2016130 okunma
Şems Mevlânâ'ya sorar: Hz. Muhammed mi büyüktür yoksa Bayezıd-ı Bistâmî mi? Mevlânâ: Muhammed Mustafa (sav) tüm peygamberlerin, tüm velilerin başıdır. Şems sorar: O halde niçin Hz. Muhammed her zaman "Ya Rabbi! Biz seni layık bilgiyle bilemedik" diye buyururken Bayezıd-ı Bistâmî "Beni ululayın çünkü cübbemin içinde Allah'tan gayrısı yoktur." diye öğünür? Mevlânâ: Bayezıd-ı Bistâmî kâmil velilerdendir; lakin kendisine makamı gösterildiğinde o bununla yetinmiştir. Oysaki Rasûl-i Ekrem; her gün yetmiş makam geçmiş, geçtiği her makamın bir öncekinden küçük olduğunu görünce bunlarla yetindiği için istiğfar etmiş "Mağfiret et ya Rabbi, biz seni layık bilgiyle bilemedik." demiştir.
Bâyezîd-i Bistâmî demiştir ki: "Allah için hangi gün aç kaldıysam, o gün kalbimde, daha önce bulmadığım bir hikmet elde ettim."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.