Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kozmik fon radyasyonu bulunduktan sonra, bu kez de bilim adamları bu radyasyon üzerinde dalgalanmalar aramaya koyuldular. Bu dalgalanmalar evrenin oluşması için gerekliydi. Eğer Big Bang ile etrafa saçılan madde tamamen homojen bir şekilde dağılsaydı; ne galaksiler, ne yıldızlar, ne de dünyamız oluşurdu. Tüm bunların oluşması için biraz daha fazla yoğun ve biraz daha az yoğun alanlar gerekliydi. Madde bir araya gelip galaksileri oluştururken, galaksilerin aralarında büyük boşluklar kalmıştı. Evrenin bir noktadan başlayan gelişiminin çok erken aşamalarında sıcaklıktaki çok küçük farklılıklar bile bunun oluş şeklini açıklardı. Biraz daha sıcak olan noktalar, sıcaklığı ondan çok az düşük olan noktalara kıyasla daha çok enerjiye sahip olacaklar, böylece sıcak noktalarda daha soğuk alanlara kıyasla daha çok parçacık oluşacaktı. Bu süreç galaksilerin ve uzay boşluğunun oluşumuna sebep olacaktı.
Dikkat big bang konuşuyor!
Ben, Kaos’un ilk bilinci, çıkıverdim boşluktan maddeyi katılaştırmak için, biçimleri düzene sokmak için; ayrıca da balık avlamayı, tohum ekmeyi, yazıyı ve tanrılar tarihini öğrettim insanlara.
Reklam
Big Bang geçmişe dair bilgimizin ufuk çizgisi. Big Bang başlangıç değil, ufuk. Gözlemlerimizin ve bugünkü fizik teorilerinin sınırlarının çizdiği bir ufuk.
-İlkel Evren'e ait başka "fosiller" de var mı? -Big Bang'in külleri hâlâ aramızda. Bunlar hidrojen ve helyum atomları.
''Çocuk siyah bir çakıl taşını ağzından çıkarken, bir balığı da içine girerken görmüştü. Big Bang'in bir salise öncesi kadar karanlık kaldı Zargana'ya dönüşmesinin bir salise öncesi.''
Sayfa 101Kitabı okudu
M.S. 400’de yazdığı otobiyografisi İtiraflarda, filozof ve teolog Aziz Augustine, “Big Bang’den önce ne vardı?” sorusunun teolojik eş değerine verilen bir cevabı tekrarlıyordu: “Tanrı evreni yaratmadan önce ne mi yapıyordu? Tanrı cenneti ve dünyayı yaratmadan önce, senin gibi bu tür soruları soran insanları atmak için cehennemi yaratıyordu.”
Reklam
Ayrılırken Bize ve ilişkiye Ne Olur?
İnsanın en merkezi acısıdır kopuş. Big-Bang'ten bu yana, bütünden ayrılmanın dehşeti, her yenidoğanın ilk sınavı belki ve son sınavı. Doğum da bir kopuş, ölüm de... Ayrılık, ötekinin fiziksel ölümü değildir belki ama sosyal bir ölümdür. O kişiden kalan boşlukla baş etme uğraşıdır.
CELAL ŞENGÖRÜN TAVSİYE ETTİĞİ DİZİLER °House (2004) •Elementary (2012) •The Big Bang Theory (2007) •NCIS (2004) •Death in Paradise (2011) •Vicious (2013)
İçinde yaşadığınız dünyanın bir gün yok olup gideceğini ifade eden yalnızca semavi dinler değildir; bunun yanında Big Bang teorisi entropi yasası gibi bilimsel yaklaşımlar da bu gerçeğe değinmektedir.
Colarado Üniversitesi'nden Gerrit L.Vershuur ise "Starscapes" adlı kitabında tüm diğer tezlere karşı dinin tezinin doğru çıktığını şu cümleleriyle ifade eder: "Big Bang teorisi, dini inançların gösterdiği, Dünya'nın ve gökyüzünün yaratılmış olduğu gerçeği ile uygunluk göstermektedir. Bu, astronominin dinle beraber olduğunun sürprizli bir sonucudur."
Reklam
Bazı materyalist bilim adamları Big Bang'in ispatından sonra yaratılışı kabul etmeye mecbur olduklarını itiraf etmek zorunda kalmışlardır. Örneğin İngiliz materyalist fizikçi H.P. Lipson, Big Bang teorisini ister istemez kabul etmek zorunda olduklarını şöyle itiraf etmiştir: "Bence, bu noktadan daha da ileri gitmek ve tek kabul edilebilir açıklamanın yaratılış olduğunu onaylamak zorundayız. Bunun ben dahil çoğu fizikçi için son derece itici olduğunun farkındayım, ama eğer deneysel kanıtlar bir teoriyi destekliyorsa, bu teoriyi sırf hoşumuza gitmediği için reddetmemeliyiz.
Big Bang ile ortaya çıkan verilerden sonra ise Evren'deki yaratılanların birliği bir kez daha ispatlanmıştır. Çünkü artık Evren'in başının tek bir bileşim olduğu açıkça gözükmektedir. Evren'de oluşacak olan her şey bu tekillikten oluştuğuna göre, zaten birlik içinde ve birbirleriyle ilişkili olmak zorundadır. ... Evren'in kökeni bir tekilliktir, bu tekilliği yaratan kim ise; bu tekillikten ortaya çıkan Güneş'i, Ay'ı, insanı, hayvanları, bitkileri de yaratan O'dur.
Evren'in başlangıcı olması gerektiğini gösteren felsefi verilerle, Evren'in başlangıcını ispat eden modern fiziğin önemli teorisi Big Bang ve Entropi Yasası aynı sonuçta birleşmektedir.
Big Bang ile oluşan bir Evren'de beklenen ile Uzay'daki hidrojen ve helyum miktarının uyumu, teoriyi destekleyen delillerden bazılarıdır.
BIG BANG
Penzias ve Wilson 1965'teki keşifleriyle Nobel'i aldıktan sonra 1989 yılında daha da gelişen teknolojinin yardımıyla COBE uydusu bir roketle uzaya gönderildi. COBE uydusundan gelen veriler Penzias ve Wilson'un buluşunu destekledi. Birçok kişi COBE'nin verilerine "kesin kanıt" dedi. Böylece 1927'de Lemaitre ile başlayan süreç 1990'larda yeni kanıtlarla çok sağlam bir zemine oturdu. Yıl 1990'ları gösterdiğinde Kuran'ın inmeye başladığı tarihten 1400 yıldan fazla bir zaman geçmişti ve Kuran'ın söyledikleri uyduyla da ispatlanıyordu.
1.475 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.