Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Kimisi bilmem der, bilir; kimisi bilir bilmezlenir. Kimisi bilmediğini bilmez, bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle bildiğini bilmemek aynı değildir. Kurtulanlar, bilmediğini bilenlerle bildiğini bilmeyenlerdir. Onlar birbirini bilir, birbirinden bilir, birbiriyle bilir.
"Kimisi bilmem der, bilir; kimisi bilir bilmezlenir. Kimisi bilmediğini bilmez, bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle bildiğini bilmemek aynı değildir. Kurtulanlar, bilmediğini bilenlerle bildiğini bilmeyenlerdir."
Reklam
Bilgi mi mutlu eder, cehalet mi?
Bu ikilem, insanlık tarihi kadar eski bir soru. Kimileri bilginin yükünü taşımanın zor olduğunu, cehaletin ise pembe bir gözlük gibi dünyayı daha güzel gösterdiğini savunur. "Az bilen az şaşırır" derler ya, belki de haklılar. Bilgi çoğuna ağır gelen bir yüktür. Çünkü bilmeyenleri de uyarmak gibi sorumluluğu yükler insanın omuzlarına.
"Kimisi bilmem der, bilir; kimisi bilir bilmezlenir. Kimisi bilmediğini bilmez, bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle bildiğini bilmemek aynı değildir. Kurtulanlar, bilmediğini bilenlerle bildiğini bilmeyenlerdir. Onlar birbirini bilir, birbirinden bilir, birbiriyle bilir..."
Kimisi bilmem der, bilir; kimisi bilir bilmezlenir Kimisi bilmediğini bilmez, bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle bildiğini bilmemek aynı değildir.
Sayfa 220Kitabı okudu
Bilmek, küçücük bir olgu Bildiğini sanmak küp küçücük bir algı Bilmemek bilenlere, ne bildiğini sananlara bir olgu İşte ilim de bu, bilim de bu, silim de bu. Özdemir Asaf
Reklam
Kimisi bilmem der, bilir: kimisi bilir bilmezlenir.Kimisi bilmediğini bilmez,bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle bildiğini bilmemek aynı değildir. Kurtulanlar,bilmediğini bilenlerle bildiğini bilmeyenlerdir.
Ecnebi irfanı
"Sen neyi niye bildiğini bilmemek. Sen merak da etmemek. Çünkü sen hep süflî şeyleri merak etmek ve âlî şeyleri merak etmeye fırsatın kalmamak."
Kimisi bilmem der, bilir; kimisi bilir bilmezlenir. Kimisi bilmediğini bilmez, bilirim der; kimisi bildiğini bilmiyor zanneder. Bilmemeyi bilmekle, bildiğini bilmemek aynı değildir. Kurtulanlar, bilmediğini bilenlerle bildiğini bilmeyenlerdir. Onlar birbirini bilir, birbirinden bilir, birbiriyle bilir. Ben dahi bildim, çünkü aşk işinde âşıkın mâşuka vuslatı cümle âşıklara âşikâr olur.
Bilhassa genç dimağlara sokulmuş olduğu için sökülüp atılması imkânsız kalp fikirlerle kirletilmiş bir kafaya sahip olmaktansa, hiçbir şey bilmemek evlâdır. Cahil adam, en azından, fırsatını bulursa, öğrenme imkânını muhafaza etmektedir; cahilin bakir bir «aklı selimi» vardır ki bu, genellikle yetersiz olduğunun şuurunda olmasıyla birleştiğinde birtakım budalalıklar yapmasına mâni olur. Buna karşılık, yarım-öğrenimden geçmiş adamın kafası hemen her zaman bozulmuş olur; bildiğini sandığı şeyler öyle bir yeterlilik duygusu verir ki ona, ne olursa olsun, her şey hakkında konuşabileceğini sanır; yerli yersiz konuşur, hem de ehliyetsiz olduğu nisbette rahat yapar bunu. Hiçbir şey bilmeyene her şey ne kadar da basit gelir!
Sayfa 60 - Yeryüzü Yayınları 1980 BaskısıKitabı okudu
Reklam
Kimseyi ve hiçbir şeyi mağlup etmeye lüzumun yok, sen seni yeneceksin evvela, nefsini yeneceksin. Bildiklerini unut zira bildiğini bilmemek ve bilmediğini bilmektir bu yolun ilk şartı.
O, geleceğinin ne olduğunu bilmek isteyen bir kadın değildi. Çok korkuyordu geleceğinden. Gerçekleşmesini istediği tek arzusu sorulsa, Bilmemek derdi. Gelecekteki günlerinin kendisine neler hazırladığını bilmemek. Gelecek ay, gelecek yıl nerede olabileceğini bilmemek. Ya da on yıl sonra. Yolunun ne tarafa dönebileceğini ve dönemecin arkasında kendisini nelerin beklediğini. Ve Ammu biliyordu. Ya da bildiğini sanıyordu, ki bu da aynı derecede kötüydü.
Sayfa 269 - Can Sanat Yayınları Çeviren İlknur ÖzdemirKitabı okudu
Bilmek ama yine de bilmediğini düşünmek en büyük hünerdir. Bilmemek ama bildiğini düşünmek ise hastalıktır.
691 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.