Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Marcus Tullius Cicero
"Bir kişiyle ilgili düşüncemiz oluşmadan, o kişiye karşı kalbimizde sevginin kök salmasına asla izin vermemeliyiz."
Sayfa 63 - Olimpos YayınlarıKitabı okudu
Çok iyi bir yazardır kuşkusuz Commines. Kitabında şu yabana atılmaz söz gözüme çarpmıştı: insanın efendisine ettiği hizmet onun bu hizmete verebileceği karşılığı aşmamalı. Meğer bu sözün değeri yazarda değil salt kendindeymiş. Aynı söze geçenlerde Tacitus'ta rastladım: iyilikler insana, karşılığını verebileceğini sandığı sürece hoş gelir. Bu ölçüyü aştılar mı onları minnetle değil kinle karşılarız. Seneka aynı şeyi daha kuvvetle söylüyor: insan karşılık veremediğinden utandı mı karşılık verecek kimsesi olmasını istemez. Cicero da, biraz daha gevşek: Memnun edemeyeceğini sanan, kimsenin dostu olamaz, diyor.
Sayfa 168
Reklam
Oy pusulasının veriliş tarzını belirleyen kanun da, demokrasinin temel kanunlarından biridir. Seçimlerin açık ya da gizli oyla yapılması ise büyük bir problemdir. Cicero, Roma Cumhuriyetinin son zamanlarında oylama işini gizli kılan kanunların, bu cumhuriyetin yıkılışının başlıca nedenlerinden olduğunu söylüyor.
Freuddan neden ayrıldığıma bir örnek
“…sevme hissinin ve dürüstlük işareti olan iyi niyete dayalı şefkatin doğadan kaynaklandığını bilelim.”
Hiçbir şey nezaketle karşılık vermekten ve gayretle yapılan karşılıklı görevden daha tatlı değildir.
Eğer bilgenin ruhuna acı düşerse, ki ruhundan insanlık sökülmemişse gerçekten de düşer, onun yüzünden üzüntüye katlanmayalım diye niçin dostluğu hayattan tamamen çıkaralım? Ruhun heyecanı ortadan kalkarsa, sadece insanlar ve hayvanlar arasında değil, aynı zamanda insanlarla ağaçlar, kayalar veya diğer türler arasında da ne fark olur?
Reklam
"Ölüm hayatın sonu değil sonuncudur." Seneca demiyor mu bize "ölüm bazen bir ceza, bazen bir armağan, bazen de bir iyilik olur." diye... Çiçero'nun dediği gibi mi düşünmek gerekir? "Ölüm bizi iyiliklerden değil kötülüklerden ayırır." Buna sadece şunu eklemek isterim. "En iyi ölüm berbat bir yaşamın kıyısında bekler..."
Sayfa 148Kitabı okudu
120 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Kitabın aslı 21 sayfa olup her sayfanın latincesi de bulunmakta. Çevirmenin uzunca bir sunuşu başta yer alıyor, metnin sonunda ise uzunca bir dipnot açıklamaları var. Eserin bazı bölümlerinin kayıp olduğunu belirtiliyor. **Cicero M. Ö. 1 yüzyıl içinde yaşamış bir Romalı devlet adamı ve hatip. Çalkantılı hayatı imparator tarafından idama mahkum edilmesi ile son buluyor. Kader Üzerine kitabı kısa fakat çok yoğun bir eser. Öncelikle çok sağlam bir mantık işleyişi ile “kader” konusunun öncesi ve sonrasına ilişkin bilinen filozofların felsefeleri ele alınıyor. Ardından değerlendirme yapılıyor. Her türlü vahşete, iktidar hırsına, kanunsuzluğa karşı düşünceleriyle savaşmış bir hümanist, aynı zamanda hukukun ve özgürlüğün gerçek bir savunucusudur Cicero.
Kader Üzerine
Kader ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021395 okunma
Yıllar sonra Cicero, Sezar için, "O kadar güzel taranmış saçlarına zarif bir hareketle parmaklarını daldırıp başını kaşıyan bu adamın aklında bu kadar korkunç şeylerin olabileceğini, yani günün birinde Roma Cumhuriyeti'ni yıkacağını ben bile tahmin edemezdim" dedi.
Gözlerin alışkanlığıyla kafalar da her şeye alışır; her an görmekte olduğumuz şeylere şaşmayız, nedenlerini aramayız onların. (Cicero)
Sayfa 125
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.