Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
72 syf.
·
Puan vermedi
içindeki çocuk..
Bütün çocuklar iyidir..Nihan Kaya çocuklara ve çocukluk yolundan geçmişler için harika bir eser yazmış..Iyi aile yoktur kitabında bir söz vardı "çocukluk bir cehennemdir" bu cümle o kadar derin ki..Bu gün gözünü kırpmadan insan öldürenler, eşlerine fiziksel,duygusal şiddet uygulayanlar,mükemmelliyetçiler,deli gibi hırs yapanlar kimin eseri ve nasıl bir çocukluk geçirdiler..Hiç bir şey öylesine olmuyor ve oluşmuyor çocuklar masumlar ,bizler kendimizi tatmin etmek için onları kullanıyoruz..Kafasına göre herkes anne,baba oluyor bilinçsizce çocukları eğitiyorlar babalarının paşa oğulları büyüdüğünde karşı cinslerini malıymış gibi görüyor,annelerinin prensesleri ise tatminsiz kadınlar oluyorlar..Aslında bir bebeğin bir çocuğun ihtiyacından herkes bi haber..Velhasıl,Nihan Kaya kitaplarını,çocuklukları cehennem olanlar çok iyi anlıyor fikrimce.. Naçizane tavsiyedir..
Bütün Çocuklar İyidir
Bütün Çocuklar İyidirNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20193,485 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Bu kitabı yazarını hiç tanımadan ve içeriğini hiç bilmeden aldım.İsmi dikkat çekici gelmişti.Ben bir eğitimciyim.Dolayısıyla çocuklar ve çocuklukla ilgili yazılan her şeyi okumayı çok severim (Burada dolayısıyla demiş olmam, hala eğitimcilere karşı bir umut besliyor olmamdan kaynaklanıyor.Bir gün hepimiz bu konuları okumayı çok severiz diye ummamdan).Kitabın giriş cümlesi ("Çocukluk cehennemdir."), başından sonuna kadar çocuğun faydası için yazılmış, kimsenin dile getiremediği noktaları cesurca eleştirecek bir metin okuyacağımı hissettirdi bana.Çocukluğu herkes öve öve bitiremezken, sevgili Nihan Kaya böyle bir giriş cümlesi seçmiş, bu elbette tesadüf değildir, diye düşündüğüm için böyle bir hisse kapıldım.Bütün sezdiklerim fazlasıyla doğruymuş.Alice Miller'ı çok severim,ona adanmış bu kitapta sevgili Nihan Kaya ondan bir çok alıntı yapmış.Hepsi hazine değerinde tespitler.Kitaba tam bir geçiş yaparsam, kesinlikle ama kesinlikle tekrar okuyacağım.O kadar çok alıntı yaptım ki neredeyse kitabın tamamının altını çizmişim.Ancak bunların hepsini paylaşmak kitabı buraya tekrar yazmak demek.O sebeple yazmayacağım :) Anne baba olan,öğretmen arkadaşlarıma alacağım hediye belli artık.O kadar kolay okunabilecek bir dili var ki, bir oturuşta bitirilebilirsiniz ama ben 10 günde zor bitirdim.Çünkü tekrar tekrar tekrar okuduğum kısımlar oldu.Nihan Kaya'yı can-ı gönülden tebrik ediyorum.Kendisiyle gurur duydum.Mutlaka okuyun asla pişman olmayacaksınız.
Nihan Kaya
Nihan Kaya
İyi Aile Yoktur
İyi Aile Yoktur
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
Reklam
288 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Çocukluk bir cehennemdir.
İyi Aile Yoktur kitabı Nihan Kaya’nın en merak ettiğim kitabıydı ve okurken beni oldukça tatmin etti. Kitabın ilk cümlesi “Çocukluk bir cehennemdir.” Nihan Kaya öyle sert bir yerden giriyor ki konuya, devamında ne anlatacak diye hem merak ediyor hem de yeni bir şeyi öğrenmenin heyecanıyla okuyorsunuz. Yazar toplumun “kutsal” kabul ettiği
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
296 syf.
10/10 puan verdi
·
30 günde okudu
SARSICI...
Çeviriden kaynaklı bazı kısımları algılamak zor oluyor akademik terimler içinde ayrıca araştırma yaptım derinlemesine anlayabileyim diye ama son 80-90 sayfasına gelince bir anda her sey bütünleşiyor beni kimi zaman zorlayan kitapların en sevdiğim özelliği budur. Freud’un aktarım (transferans) fikrinden yola cıkarak , ilişkilerimizde neyi neden yaptığımız kendi tercihimiz sandığımız şeylerin nasıl bizi bilinçdısında yönlendirdiğini apaçık bazen de hayret ederek görüyorsunuz. nihayetinde David Richo hepimizi tanıyor olamaz.. Nihan Kaya çocukluk cehennemdir der ki bende fazlaca katılıyorum ailelerimiz ve yetiştiğimiz dönem bütün hayatımızı etkiliyor, tabi ki onlar da kendi ailelerinde böyle yetiştiler yaşam öykülerini bizlere bilinçsiz (kötü niyetli olmayarak) empoze ettiler simdi bizlerde kendimizle kurduğumuz ilişkimizde dahi yanlışlara düşüyoruz. Farkındalık için mükemmel bir kitap benim aynı sayfayı iyice kavrayabilmek için on kere okuduğum olmustur . tekrar tekrar okuyarak çözümleyerek kendinizi bularak okumanızı bu kitaba biraz fazla zaman ayırmanızı öneririm. Kafanızdaki soru işaretleri çözülecek en cok kendinizi anlamanızı sağlayacak dönüp içe bakmak dönüp geçmişe bakmaktır aslında..
Geçmiş Şimdi Olduğunda
Geçmiş Şimdi OlduğundaDavid Richo · Kuraldışı Yayınları · 2020200 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Çocukluk cehennemdir diye başlayan bir kitap. Daha önce iyi toplum yoktur kitabını okumuş biri olarak bu kitabını da çok beğendim. Kitabı okurken geçmişe yolculuk yapmanız mümkün. Kendi içinizdeki cehennemin kapıları açılıyor. Yaptıgım her davranışın geçmişin etkisinde oldugunu fark etmez beni bir hayli sarstı. Her yaştan insanın okuması gereken bir kitap oldugunu düşünüyorum. Nerde, nasıl hatalar yapıyoruz açık şekilde görmemizi sağlıyor. Okunması gereken bir kitap.
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
288 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
İyi Aile Yoktur "çocukluk cehennemdir" sözü ile başlıyor. Dikkat çekmek için yazıldığını, daha sonra toparlayacağını düşünsem de öyle olmuyor. Kapkara senaryolar misli ile devam ediyor. Çocukların psikolojisini ve ebeveynlerin yaptıkları yanlışları anlatmak istemiş gibi bir iyi niyet okuması yapabiliriz. Çok nadiren fikirlerine de katıldım. Mesela okul sisteminin çocuğun yaratıcılığını ve hayal dünyasını sınırlandırıp körelttiği görüşü gibi. Ama anne babanın illaki çocuğuna zarar verdiği, en kötü halini çocuğuna yansıtıp onda "travma", "istismar", "sömürme" gibi etkiler bıraktığı düşüncelerine kesinlikle katılmıyorum. Ve en çok da üslubuna katılmıyorum. Üzerine düşünerek, anlamını idrak ederek kullanmamız gereken kelimeleri bedavaya dağıtır gibi kullanıyor. Tecavüz, istismar, travma, taciz, sömürme... Bu kelimeler anne-baba-çocuk ilişkisinde kullanılırken dikkat edilmesi gereken kelimeler iken İyi Aile Yoktur'da her sayfada bu kelimeler var. Oldukça sert ve distopik bir bakış açısı, böylesi pervasızca kullanılmış olan olumsuz kelimelerle birleşmiş ve benim bu zamana kadar okuduğum en rahatsız edici kitap haline bürünmüş.
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
Çocukluk cehennemdir, diyerek başlıyor yazar kitaba. İlk cümleden çekiyor içine, alıp götürüyor bizi çocukluğumuzun cehennemine. Belki cennet sandığımız cehenneme belki de cehennem sandığımız cennete. Sayfalar ilerledikçe fark ediyoruz o cenneti de cehennemi de. Çocuk olmanın gizemlerini, göremediklerimizi, bir çocuğa bakarken, bir çocukla konuşurken neler kaçırdığımızı hayıflanarak fark ediyoruz. Bu kitabı bitirince ilk olarak, daha nice kitaplar  var ki okumayarak neler kaybediyorum, diye düşündüm. Her sayfası dikkatle okunup hassasiyetle üzerine düşünülmesi gereken satırlardan oluşuyor.  Kitap, geçmişime, çocukluğuma yaptığım yolculukta karanlık sokakları biraz daha aydınlatabilmemi sağladı benim. Her davranışımın, düşümcemin kaynağının nerelere, hangi olaylara dayandığının biraz daha ayırdına varmamı sağladı. Bu tür kitapları fazlaca okuyan biri olarak bu kitabın bendeki etkisi diğerlerinden daha ağır, sarsıcı oldu. Zor bir kitap. Düşünce olarak onaylamadığım görüşler de var ancak saygı duyarak okudum.
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
bazen diyorum ki keşke bazı kitapları yazarların yaşadıklarından haberdar olmadan okusak.. elbette bir eseri anlamak için bu şart fakat sevdiğimiz insanların kaleminden dökülen satırlarlarda nelerle boğuştuğunu açıkça görmek kalbimizi ağrıtmaz mı? Amerikalı yazar ve şair Sylvia Plath benim için hep ayrı bir yere sahip olmuştur. trajik hayat
Sırça Fanus
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201911,6bin okunma
300 syf.
9/10 puan verdi
·
23 günde okudu
"Çocukluk cehennemdir."
Bir kitaba koyulabilecek iddialı bir isim: “İyi aile yoktur.” Okuyunca, kitabın ismine hak veriyorsunuz. Sadece ebeveynlerin değil, herkesin okuması gereken bir kitap. Bir çocuğa en büyük yaraları en yakınındakiler açsa bile hepimiz bir şekilde çocuklarla muhatap oluyoruz ve minicik bir davranışımız o çocuklarda büyük etkiler yaratabiliyor. Bundan
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
300 syf.
10/10 puan verdi
·
42 günde okudu
İyi Aile Yoktur!
Bu kitabı tanıtmak oldukça zor. O nedenle “okuyun mutlaka, ne demek istediğimi anlayacaksınız” demek geliyor içimden. Öncelikle “kutsal” olan ne varsa anneden, anne-babadan başlayarak, okul, öğretmen, toplum, devlet, inançlar (dini ya da ideolojik) ile devam ederek tümünü yeryüzüne indiriyor. Her şey sorgulanabilir. Okudukça kutsalların sistemin
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
Reklam
300 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
'Çocukluk bir cehennemdir.' diye başlıyor yazar sözleriyle bizi sarsmaya. Psikoloji veya kişisel gelişim kitabı değil ,birebir yüzleşme kitabı. Çocukluğumuzla, ebeveynlerimizle ve anne-babalığımızla. Dilimize hatta zihnimize yerleşen toplumsal kabullerin üzerine duymaya alışık olmadığımız şekilde yazıyor yazar. Bu kitap için denilecek o kadar çok şey var ki. Kısaca bence herkes özellikle ebeveyn olacak herkes okumalı diyorum:)
İyi Aile Yoktur
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20186bin okunma
375 syf.
·
Puan vermedi
Zor bir kitap Uçurtma Avcısı. Yazarın işlediği duygular zor duygular. Yazarın ele aldığı konular zor durumlar. Her şeyden öte kitabın gerçekliği zor. Yazarın okuyucuya sunduğu gerçekliğin çirkin yüzüne bakmak ve bir yerlerde benzer olayların yaşanıyor olmasının dehşeti ile okumaya devam etmek zor. Suçluluk, utanç ve pişmanlık saf halde katıksız bir yoğunlukta işlenmiş olduğundan, okurken kimi yerlerde kendinizi bu duygulara kaptırmadan okumak zor. Aslında ek olarak söyleyebileceğim çok bir şey yok. Benim için kesinlikle zor bir kitaptı. Okurken sık sık Nihan Kaya’nın “çocukluk bir cehennemdir” sözü geldi aklıma. Kitapta altını çizdiğim buna benzer yerler de oldu. Yazarın dili belki de kitapta kolay olan tek şeydi; oldukça akıcı, sürükleyici bir anlatımı vardı. Ancak olayların gidişatı bir yerde bana gerçekten fazla geldi, bu kadar sarsıcı olmasının sebebi muhtemelen kurgusu ancak kurgusunun son iniş çıkışları gerekli miydi emin değilim. Aslında kitabı okuduktan sonra filmini de izlerim diye planlamıştım, ama şu an izleyeceğimi sanmıyorum. Dediğim gibi bana fazla duygusal geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?
Uçurtma Avcısı
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2021164,7bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Yazar W adasını ve çeşitli çocukluk hatıralarını bir çeşit paralel kurguyla anlatır. W, ilginç bir spor sistemiyle yönetilen bir adadır, burada yaşayan herkes sporcudur ancak ada, sportmenlik ve hoşgörüden yoksundur. Adaletin olmadığı, sistemin iğneden ipliğe her şeye nüfuz ettiği, toplumsal statülerin, başarı ya da başarısızlığın net bir tanımının olmadığı W gerçekte bir cehennemdir.'En iyi olanın bile kazanmaktan emin olmaması gerekir; en zayıf olanın bile kaybetmekten emin olmaması gerekir. Her ikisinin de aynı derecede riski göze alması, aynı akıl dışı umutla zaferi, aynı sözle anlatılmaz dehşetle hezimeti beklemesi gerekir. Sporcuların yani W halkının hemen her günü yarışarak geçer. Bu aslında bir hayatta kalma mücadelesi, bir boyun eğiştir. Kaybedenler beslenemezler, en ağır cezalara çarptırılırlar, bir daha kazanma şanslarını yitirirler hatta linç edilirler. Hiç kimse sisteme karşı gelemez ve onu sorgulayamaz çünkü buna asla vakitleri olmaz.
W ya da Bir Çocukluk Hatırası
W ya da Bir Çocukluk HatırasıGeorges Perec · Metis Yayınları · 2016137 okunma
44 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.