Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Colmar von der Goltz, 1883'te Askeri Mektepler Müfettişi olarak geldiği İstanbul' da kısa bir süre sonra Alman askeri heyetinin başına geçti ve on üç yıllık çalışmasının ardından ayrıldığında, ardında onun tedrisatından geçen bir Osmanlı zabitan kuşağı bıraktı. Onun yetiştirdiği bu öğrenciler de ileride Mustafa Kemal ve kuşağını eğitecekti
**** “ Çanakkale’de, Britanya kamuoyu çok sarsılmıştır. Üstüne bir de Kul’ül Amare’deki muharebelerde Colmar von der Goltz (Goltz Paşa) gibi bir Alman konutanın bulunmasına rağmen, o dönem albay olan iki komutan Sakallı Nureddin Bey ve Halil Bey (Kut) ellerindeki dar imkanlarla mükemmel bir kuşatma ve zafet kazandılar. “ ****
Reklam
Abdülhamit 1878 yenilgisinden sonra ordunun düzenini geliştirmeye çabaladı. 1880 yılında eğitim konusunda yardım için Alman İmparatoruna başvurdu. 1882'de bir Alman askeri misyonu Osmanlıların hizmetine girdi ve 1883- 1895 yılları arasında General Colmar von der Goltz ( Goltz Paşa) subayları eğitti, 4 bin sayfayı aşan Alman askerlik talimnamelerini Türkçe'ye çevirtti. Gösterdiği çabaların sonunda 1897 yılında Osmanlı ordusu Tesalya' da Yunanlıları yendi.
Zaferimizle sarsılan Britanya İmparatorluğu
“Çanakkale’de, Britanya kamuoyu çok sarsılmıştır. Üstüne bir de Kut’ül Amare’deki muharebelerde Colmar von der Goltz Paşa gibi bir Alman komutanın bulunmasına rağmen, o dönem albay olan iki komutanımız Sakallı Nureddin Bey ve Halil Kut Bey ellerindeki dar imkânlarla mükemmel bir kuşatma ve zafer kazandılar. Bu da Britanya İmparatorluğu’nun komutanlarının durumunu bir hayli sarstı. Almanlara karşı bir zaferimiz de Azerbaycan’da kazanıldı. Ordunun görüntüsü gönüllüydü (Kafkas İslam Ordusu). Ama neferinden komutanına kadar herkes sözde terhis edilmiş ya da istifa etmiş askerlerdi…”
Türkler Gelibolu'da yürütülen savaşa rağmen İran'ı işgal etme hedefiyle küçük bir ordu tertip etmeyi başarmıştı. Hikaye yine aynıydı: Kutsal Savaş. Bir de Basra'daki petrolün kontrol altı­na alınması ve garip bir şekilde ordunun başına bir Alman ko­mutanın atanması meseleleri vardı. Yaşlı Feldmareşal Colmar Freiherr von der Goltz, 1866'daki Avusturya-Prusya savaşına katılmıştı, yani yaşı epey geçkindi. Sonrasında askeri danış­man olarak İstanbul'a gelmişti. Denebilir ki burada kendini buldu: Prusyalılar der Goltz'un Gardecon'u olmadığından ve Türklerin ona hiçbir Almana güvenmedikleri kadar güvendi­ğinden şikayet ediyordu (bu müttefikler arasındaki ilişkiler her zaman sert geçerdi). Der Goltz böylece yeni bir ordunun başına geçmiş oldu ve son derece yetenekli bir genç subay olan Halil Paşa kendisine yardımcı olarak atandı.
Sayfa 46 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Irak Cephesi'nde kazanılan Kûtü'I Amare zaferi Çanakkale Muharebeleri'nden sonra Britanya İmparatorluğu'nu zora sokan, politikalarını altüst eden, imparatorluğun yenilmezliği inancını sarsan ve hatta kaosa sürükleyen büyük bir hadisedir. Bu zaferin en mühim özelliği, çok iyi yetişmiş Türk kurmay sınıfı ile büyük imkansızlıklara rağmen inatla direnen, direnmenin de ötesinde hücum etmesini bilen küçük rütbeli zabitler ve bölgenin sıcağı ve coğrafyasına son derece yabancı olmalarına rağmen büyük bir özveri ile savaşan Anadolu ve Rumeli kökenli askerlerce kazanılmış olmasıdır. Osmanlı askeri tarihinde önemli bir yeri olan Alman Mareşali Colmar von der Goltz Aralık 1915-Nisan 1916 arasında Irak Ordusu kumandanlığını ele alsa da, muharebeler esnasında iyi bir liderlik gösterememiştir. Bu nedenle Miralay Sakallı Nurettin Bey, Miralay Halil (Kut)Bey, Miralay Kazım (Karabekir)Bey ve Miralay Ali İhsan (Sabis)Bey gibi Türk subaylar sabırlı fakat gereken yer ve zamanda fevkalade cesur bir komuta anlayışı göstererek Kût'ta kazanılan zaferin mimarı olmuşlardır.
Sayfa 90 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
"Alman Askerî Misyonu'nun başında bulunan Otto von Kaehler'in 3 Kasım 1885 tarihinde vefat etmesi üzerine misyonun başına kimin geçeceği merak konusu olmuş ve nihayetinde bu görev bizzat II.Abdülhamid tarafından Colmar von der Goltz'e tevdi edilmişti."
Sayfa 67 - Kronik KitapKitabı okudu
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.