Yolculuk
Yazar Hanife Mert Hanım'ın 160 sayfadan oluşan #Yolculuk eserini #okudum. ️️️️️️️️️️️️️️️️ ️Dört bölümden, otuzdokuz başlıktan oluşan her cümlesi insanın yüreğine dokunup içini biraz daha dönmesi neden onu anlatımlar, anlamlar ile dolu.... ️Eseri okumaya başladığım ilk sayfada bulunan önsözünden son sayfasına kadar elinden
Okurlara tavsiyeler...
En önemlisi, eski ve yeni gerçek alimleri biliniz ve bulunuz; en salahiyetli, en alim, en takva, en fazıl, en edip ve en kâmil kimselerin eserlerine itibar gösteriniz. Okuduğunuz, beğendiğiniz eserleri, kitapları, dergileri, tanıtınız, tavsiye ediniz ve yayınız ki “hayra delalet eden onu yapmışçasına sevap alır." Piyasadan bir yayın (kitap, dergi vs.) alırken, sorarak, danışarak, istişare ederek, seçerek alınız ki sonra aldanıp pişman olmayasınız. Çünkü zamanınız kalitesiz yayınlara, iddialara, fikirlere ayıramayacak kadar az ve değerli; ortaya çıkan eserler, cereyanlar ve sözler ise yardımlaşmasız, takibi ve ihatası imkânsız derecede bol ve çeşitli ve üstelik pahalıdır.
Sayfa 88
Reklam
Okumanızı tavsiye ederim.
John Steinbeck’in sanırım ikinci kitabıydı bu okuduğum. İlki Fareler ve İnsanlardı. Çok değer verdiğim bir dostumun okumam için verdiği bir kitaptı. Kısa bir hikaye fakat çok akıcı ve heyecan verici. İnci avcısı Kızılderili Kino’nun büyük ve değerli bir inci bulmasıyla başlayan ve başına gelen ilginç olayları, insanın hırsını ve doymazlığını anlatan kısa sevimli bir hikaye. Okumanızı tavsiye ederi.
Tavsiye ve reçeteler faydalı olabilirse de,bizler açısından daha değerli olan şey kendimize ve zihnimizin ve bedenimizin işleyişine dair bir ‘içgörü’ geliştirmemizdir.
Hidayet, Kur'ân-ı Kerim'in tavsiye ettiği ve gidilmesini istediği yoldur. Diğer bir ifadeyle hidâyet, henüz Müslüman olmayanları İslâm'a çağır mak, Müslümanlar'ı da salih amel işlemeye davet etmektir. "Müttakilere yol gösteren" Kur'ân, her çeşit hayra hidâyet adını vermiştir. O insanları hakka götürmek için nazil olmuştur. Esasen bütün peygamberler, insanlara Allah'a giden yolu gösteren birer hidayet rehberidir. Dalalet ise hidâyetin zıddıdır; doğru yoldan sapmak, yolunu şaşırmak ve kaybetmektir. İnsan doğru yoldan bazen kasten, bazen de gaflet ve yanılma yüzünden sapar. Esasen yoldan çıkış derece derecedir. En kötüsü, başkalarını Allah'ın yolunda yürümekten alıkoymak, diğer bir ifadeyle etrafındakileri yoldan çıkarmaktır. Allah katında en değerli iş, insanlara doğru yolu göstermek yani onları İslâm'a dâvet etmektir. Çünkü Müslümanlık, dünyada insanın ulaşabileceği en üstün hayır, en yüce mertebedir. Birinin hidâyetine vesile olmak işte bu sebeple en kıymetli iş ve amel sayılmıştır. Nitekim Resûl-i Ekrem Efendimiz Hz. Ali'ye şöyle buyurmuştur: "Ya Ali! Allah'a yemin ederim ki Cenâb-ı Hakk'ın bir insanı senin aracılığınla doğru yola iletmesi, kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır."
Sayfa 70
Elçi’yi “ölçü” yapmak hayatına…
Özgürlüğün bedeli üç yüz hurma fidanı ve kırk ukiyye altın. Sahabiler hurma fidanı taşıyor kardeşlerine. Hz. Peygamber kendi elleriyle dikiyor hurmaları. Kırk ukiyye altın yerine ulaştırılıyor. Mabih'in adını Selman koyuyor Nebî. Selman, gazvelerde sancaktarlık yapıyor. On kişinin kazdığı hendeği tek başına kazıyor Hendek Savaşı'nda. "Selmanu'l-Hayr / Hayırı Sel- man" lakabını veriyor bu yüzden ona Peygamber. Selman sadece bedenini değil, ruhunu da azat eden "Elçi"yi "ölçü" yapıyor hayatında. "Hiç kimse elinin emeğinden daha değerli bir şey yememiştir, "hadisi ona hurma dallarından sepetler ördürüyor. Evindeki eşyaları fazla buluyor ve "Dostum (Peygamber), bana bunları edinmeyi tavsiye etmedi. O dünyadaki eşyamın bir yolcunun yanında taşıdıkları gibi olmasını tavsiye etti,"diyerek dışarıya çıkarılmasını istiyor eşinden. Evlendiğinde, "Eşini nasıl buldun?" diye soran arkadaşlarına, "Yüce Allah örtüleri, perdeleri, kapıları, içeridekileri gizlemek için var etmiştir," diyerek Hz. Peygamber'in, yatak sırlarını veren kimseleri sokakta çiftleşen hayvanlara benzettiğini hatırlatıyor.
Sayfa 206Kitabı okudu
Reklam
271 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.