Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
El-Muğni
Allah, kimsenin hiçbir şeyine ihtiyacı olmayan El-Ganiyy olduğu gibi El-Muğnî'dir de. El-Muğnî zenginlik verendir, başkalarının ihtiyaçlarını karşılayandır. Zengin dendiğinde akla ilk ilk gelen şey büyük olasılıkla paradır ancak zengin olmanın başka yolları da vardır. El-Muğnî bizi mutluluk bakımından zengin, sağlık açısından zengin ve iman açısından zengin kılabilir!
hepsi haklı..
"Şeyhlerimiz, haber-i va­hidin te'vilinde çok fazla zorlamaya gidilmemesini, sıhhat ihtimali düşükse reddedilmesi gerektiğini belirtmişlerdir” Kâdî/el muğni Ebû Gudde bu durumu, "Anlayamadığımız hadislere bâtıl demek yerine tevakkuf ederiz, çünkü bilmediğimiz bir cevabı olabilir," şeklinde ifade etmiştir." Bu anlayışın, te'vili imkânsız ha­dislerin sahih rivayetlere karışıp orada barınabilmesinde önemli bir etkisi olduğu şüphesizdir.
Reklam
Ebû Tâlib [el-Mişkânî] dedi ki: Ahmed [fıtır sadakası hakkında] bana dedi ki: *“[Fıtırın] kıymeti [para olarak] verilemez.”* Ona denildi ki: Bir topluluk Ömer b. Abdulazîz’in [fıtır sadakasını para olarak] kıymetinden aldığını söylüyorlar. Bunun üzerine Ahmed dedi ki: *“Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sözünü terk ediyor, fülan şöyle
Elif Lâm Mim İnne Fetahne leke fethan Mübina Ha Mim Allah'ım senin kapına geldim Bismillahil Fettah Bismillahil Hadi isminle senin kapını çalıyorum Kalbime, kalbimin içine sakladığıma İnşirah ferahlığı ver Bismillahil Vedud Ya Selam Ya Âlim Ya Nur isminle senin sevgini istiyorum, seni Ya Şekur isminle her zerremle yaşayacağım hayallerimdeki özellikte işimi ve eşimi istiyorum... Dostumun sevincini, beni kendine düşman bilen kullarının hidayetini istiyorum. Ya Rakip Ya Rafii Ya Mâlik el Mülk Ya zül celali Vel İkram Ya Vehhab Ya Gani Ya Mugni Ya Rezzak isimlerinle maddi manevi rakipsiz güzel rızık istiyorum kendime, Anneme, Babama, kardeşime, dostuma, mümin kardeşlerime Bismillahil Kuddus Bismillahil Hadi Ya Selam Ya Şafi Bismillahil Vedud isminle Türkiye Cumhuriyetini, dünyayı günahlardan, zinalardan, haramlardan bismillahil Nur isminle arındır Allah'ım. Ya Hakk isminle hakkı savunan Ya Adl isminle adeletle hükmeden Ya Âlim isminle ilimle yoğrulan Devlet kurumları, şirketler, Ticarethaneler haline getir bu toprakları Allah'ım. İş bilenleri, karakteri sağlam olanları mertebe sahibi yaparak yücelt ki Batıl yok olsun Ya Hakk isminle hak yolunu savunanların yolu açılsın. Kadir Gecemiz mübarek, dualarımız hak katında makbul olan dua olsun.😊🤗
Hz. Ali (r.a.) bir ifadelerinde: “İnsanlar uykudadırlar, ancak öldüklerinde uyanırlar”* demekle bu gerçeğe işaret ediyor değil midir? Esasen ahiret hayatına göre dünya hayatının bir uyku olduğu da söylenebilir. Kişi öldüğünde işte o zaman bu dünyada gördüklerini, orada bu gün gördüklerinden tamamen farklı olarak görecektir. İşte o anda kendisine şöyle denilir: “Şimdi gaflet perdeni açtık; artık bugün gözün pek keskindir.” (Kaf, 22) *Resulüllah’a (s.a.v.) izafe edilen bu söz, Hz. Ali’ye aittir, hadis değildir. Esna’l-Metalib, s:309, m,1628; Iraki, İhya hadisleri üzerindeki çalışmasında, “el-Muğni An Hamli’l-Esfar” adlı eserinde, 2/993 ve 3611 numara ile verdiği bu rivayet için, rivayetin İhya’nın Arapça nüshasının, 4/23’te yer aldığını belirtiyor. Bu rivayetin merfu bir rivayet olarak bulamadığı ve fakat bu sözün Hz. Ali’ye nisbet edildiğini belirtiyor.
Anlama Becerisini Geliştirmenin Dört Yolu:
1) Usul'u fıkıh ve Arap dili ilimlerine önem vermek. Arap dili ilimlerinden kasıt sadece sarf ve nahiv değildir. Bunun yanında dilin fıkhını, edebiyatını, şiirini ve belağatini idrak etmek; seçme şiirleri ve metinleri ezberlemektir. 2) Karşılaştırmalı fıkıh icra eden müctehidlerin kitaplarını elden düşürmemek. Taberî, Kurtubî, İbni Âşur gibi alimlerin tefsirleri veya İbni Abdilberr'in et-Temhîd, İbni Hacer'in Fethu'l-Bârî ve İbni Dakik'in İhkâmu'l-Ahkâm kitapları gibi hadis şerhleri veya İbni Kudâme'nin el-Muğnî, Nevevî'nin el-Mecmu' adlı eserleri bunlara örnek olabilir. Allah hepsine rahmet eylesin. 3) Düşünce sistemini, metodunu görüşlerini iyi bir şekilde anlamak için "Bir alimin eserlerine odaklanmak" Kitaplarının, tamamını yada büyük bir çoğunluğunu anlamak/okumak 4) Fıkıh, Kur'an ve Dil okumalarında, "el vucuh ve'n- nezair vel furuk" (Kavramlar arası nüan's farklılıklarını ele alan ilim dalı) gibi alt dallara önem vermek.
Reklam
Hz. Muhammed Huneyn harbinde cariyeleri dağıtırken Abdurrahman'a da veriyor ve o da kendisine verilen cariye ile orada, henüz eve dönmeden cinsel ilişkide bulunuyor. Hep vurgu yapıyorum: Bunlar Hz. Muhammed'in seçme kadrosu, ondan cennet müjdesini alan güzide kişiler! A. Rahman b. Avf vefat ettiğinde yüz at, bin deve, on bin koyun bırakıyor ve malının sadece dörtte biri seksen dört bin. a) İbni Küdame, el-Muğni, c. 1 1/282, İddet bölümü. b) Beyhaki, Süneni Kübra, Davalar bölümü, c. 10/445, no: 21264. c) İbni Ebi Şeybe, Musannaf, Nikah bölümü, c. 6/274, hadis no: 17773.
Anlama becerisini geliştirmenin birçok yöntemi vardır. Bunlardan bazıları: 1. Usul-ü fıkıh ve Arap dili ilimlerine önem göstermek Arap dili ilimlerinden kasıt sadece sarf ve nahiv değildir. Bunun yanında dilin fıkhını, edebiyatını, şiirini ve belağatini idrak etmek; seçme şiirleri ve metinleri ezberlemektir. 2. Eserlerinde fikhı, kıyası, içtihadı kullanan veya delilleri, görüşleri anlatan karşılaştırmalı fıkıh icra eden müçtehitlerin kitaplarını elden düşürmemek. Taberî, Kurtubî, İbni Aşur gibi alimlerin tefsirleri veya İbni Abdilberr'in et-Temhîd, İbni Hacer'in Fethu'l-Bâri ve İbni Dakik'in İhkâmu'l-Ahkâm kitapları gibi hadis şerhleri veya İbni Kudâme'nin el-Muğnî, Nevevî'nin el-Месmu adlı eserleri bunlara örnek olabilir. Allah hepsine rahmet eylesin.
Maddi ve manevi anlamda sıkıntıya düşmemek için; El-Muğnî / En-Nâfi
Sayfa 64 - Sırrı Çözülmüş EsmâlarKitabı yarım bıraktı
Bu hususta epey bir yol alıp mesafe kat etmiş olan Dr. İbrahim Kerim bazı hastalıklar için aşağıdaki tespit ettiği Esmâları tavsiye ediyor: Kemik Hastalığı İçin: El-Kaviyy Diz Hastalığı ve Ağrıları İçin: Er-Rauf Kalp Hastalığı İçin: En-Nûr Kalp Damarlarının Tıkanması: El-Vehhab Sinir Hastalığı: El-Muğnî Baş Ağrısı: El-Ğaniyy Guatr: El-Cebbâr Göz
Sayfa 59 - Hangi İsim, Hangi Derde Deva?Kitabı yarım bıraktı
Reklam
İttihadul Ulema Fetva Kurulu...
"Ramazan orucunun niyeti nasıl olmalıdır, sahur niyetin yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi. "Orucun geçerli olmasının şartlarından biri de niyettir. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: Ameller ancak niyetlere göredir (Buhârî, Bed’ül-Vahy 1, No: 1). Oruç için sahura kalkmak niyet sayılmakla birlikte ayrıca "Niyet ettim farz olan ramazan orucunu tutmaya" şeklinde niyet getirmek daha faziletlidir. Niyetin Vakti Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre akşam ezanı ile imsak vakti arasındaki herhangi bir zamanda oruca niyet getirilebilir. Hanefî mezhebine göre efdal olan imsak vaktinden önce niyetin getirilmesidir. Ancak oruç adak veya kaza olmadığı sürece fecir vaktinden sonra öğlene kadarki süre içerisinde de niyet getirilebilir. Her gün niyet getirilmeli mi? Cumhura göre Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet getirmek gerekir. Çünkü her gün başlı başına bir ibadettir. Malikî mezhebi, Ramazanın başında bir defa niyet getirilirse bunun tüm günler için yeterli olacağı görüşündedir. Malikilere göre aynı hüküm art arda tutulan kefaret, kaza ve sünnet oruçlar için de geçerlidir (İbn Kudâme, el-Muğnî II, 412)."
99
87.EL CAMİ İstediğini istediği zaman istediği yerde toplayan. 88.EL GANİYY Çok zengin ve her şeyden müstağni. 89.EL MUĞNİ İstediğini zengin eden. 90.EL MÂNİ Bir şeyin meydana gelmesine müsaade etmeyen. 91.ED DÂRR Elem veu mazarrat şeyler verici şeyler yaratan. 92.EN NÂFİ Hayır ve menfaat verici şeyler yaratan. 93.EN NÛR Alemleri nurlandıran, dilediği simalara ,zihinlere ve gönüllere nur yağdıran. 94.EL HÂDi Hidayet yağdıran,istediği kulunu hayırlı ve kârlı yollara muvaffak kılan,muradına erdiren. 95.EL BEDİ Misalsiz olan,acib ve hayret verici alemler icat eden.
87/99
EL MUĞNÎ المغني Zengin kılan, dilediği kulu her türlü ihtiyaçtan kurtaran.
Savaşta Kadınların ve Çocukların Öldürülme Meselesi
İsrail'in kadınlarının durumu da böyledir; onlar savaş için eğitimli askerlerdir ve kendilerine ihtiyaç olduğunda Müslümanlarla savaşmak için hazırdırlar. Onlardan birçoğu silah taşımakta ve savaşa kışkırtmaktadır. Mümteni taifedendirler ve savaş ehlidirler, toplantılara katılırlar ve mallarıyla onları desteklerler. İşgale ve Müslümanların
194 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.