Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Özlemini çektiğim kızım fazladan nefes alacaksa ben onun nefretine alışırım.
Sayfa 248 - Nicholas greenKitabı okudu
O evde hiç yaşamamış olmayı dilerdim. "O ev" ifadesini fazladan söyledim, gerçekte hiç yaşamamış olmayı dilerdim.
Reklam
"Medeniyetin insanlığa kattığı tek şey türlü türlü duygu için fazladan yer barındırması."
Veri, gündelik yaşamımızda gördüğümüz, duyduğumuz, okuduğumuz veya karşılaştığımız olaylardan edindiğimiz duyumların bütünü; beyin bunları sınıflandırıyor ve depoluyor. Malumat, beyinde depolanmış verilerin düzenlenmiş, işlenmiş, muameleye tabi tutulmuş haline deniyor. Bilgi, malumatın belirgin bir amacı gerçekleştirmeye yarayacak şekilde düzenlenmiş, zapturapt altına alınmışlık durumu. Bilgi sahibi olmak, akıl erdirme ve çözümleme yetisi gerektiriyor, oysa malumat edinme böyle bir kısıta tabi değil, kişi hayatta olduğu sürece kendiliğinden birikiyor. Malumat sahibi olmadan, bilgi sahibi olmak mümkün değil, ama belirgin bir amacı, bir hedefi olmayan malumatın da furuşluktan öte işlevi yok. Her durumda, malumat ve bilgi, beynin önceden kaydetmiş olduğu verilere dayanıyor, onların neticeleri olarak ortaya çıkıyorlar. İrfan ise öyle değil İrfan, bilginin ötesinde, sezgi, duyarılık, ortam farkındalığı, idrak ve "halden anlama" dediğimiz hassasiyetleri gerektiriyor. Bu bağlamda, zekâ ve tecrübenin bileşkesi, irfan. Arif, irfan sahibi olan, anlatılmayanı da anla- mak gibi fazladan bir becerisi, bir hüneri, bir yeteneği var. "Arife tarif gerek- mez", "arif olan anlar" düsturlarını düşünün yavrum
Sayfa 345Kitabı okudu
"Aşk şoku deneyiminizle hesaplaşmak ve ilişkide yanlış giden şeylerden bir şeyler öğrenmek, acıyı bir büyüme deneyimine dönüştürüp size gelecek ilişkinizi iyileştirebilecek bir vukuf ve mücadele becerisi sağlayabilir." Benim notum: Kırk yılda bir kötü de bir şiir yazdım, paylaşayım hadi. OYUN Çekip gidenin ardından Bir sigara fazladan Yakmayı bilebilmeli insan Ve yürekten yanmalı önce Sonra kordan köze dindiğinde Önüne bakıp yürüyebilmeli Zaman geçer, zamanı gelir Bir sancıdır tutar sevda Ah'ların kasvetine bürünüp Yalnızlanmamalı içerde, Küstüm oynamıyorum yok Keşkelerin tuzağına düşüp! İşte böyle böyle büyüyeceksin Hep biraz daha nasırlaşacak...
Sayfa 105 - AyrıntıKitabı okudu
Farklı bir bakış açısı
Eğer ölüm herkes için olağan ve meşru bir sondan ibaretse insanların ölmelerine engel olmak niye? Bir tüccarın ya da memurun fazladan beş, on yıl yaşamasının kime ne faydası var? Tıbbın gayesini, ilaçların acıları hafifletmesi olarak görürseniz kaçınılmaz olarak ortaya şu soru çıkar: acıları hafifletmenin amacı nedir? İlk olarak, acıların insanı kusursuzluğa götürdüğü söylenir. İkinci olarak ise, eğer insanoğlu acılarını haplarla ve damlalarla hafifletebileceğini öğrenirse, bugüne kadar onları hem her türlü kötülükten koruyan hem de onlara mutluluk bahşeden dini ve feşsefeyi tümüyle terk edebilir.
Sayfa 17 - Kültür yayınlarıKitabı okudu
Reklam
⚜️ Söz kifayetsiz kalacaksa, susmalı insan. Fazladan izahat, lisanen kabahattir. - Cemil Meriç ⚜️
Eğer ölüm herkes için olağan ve meşru bir sondan ibaretse insanların ölmelerine engel olmak niye? Bir tüccarın ya da memurun fazladan beş, on yıl yaşamasının kime ne faydası var?
Kadınlar acınacak durumda, onlar kendilerini erkeklerden daha fazla tehdit altında hissediyorlar, ama daha az akıl yürüttüklerinden, içlerini kemiren ürkü­yü ifade etmekte güçlük çekiyorlar, onların vefasızlığı doğanın onlara sağladığı bir destektir ve hiç ayrım yapmadan inanma ihtiyacı ise zaaflarının itirafından başka bir şey asla olmamıştır. Annem yalnızca bir kadındı ve fazladan bir şey olamamaktan ıstırap çektiğinde, sanki büyülenmiş gibi, kendi doğasından koptu.
155 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Hayatın Anlamı
Kitabın ilk iki bölümü bir hikaye ya da roman tadında geçmesine rağmen yazar aralarda psikolojik yorumları ile değerlendirmeler yaparak vakalar hakkında okuyucuyu yönlendirmekten geri de kalmıyordu. Son kısımda her ne kadar özet olarak kalsa da psikolog ve psikiyatrların kendi alanlarına giren özel kavram ve akımları da bolca kullanıyor. Bu durumda konu hakkında jargona hakim olmadığınız için takipte kalabilmek oldukça zor. (En azından benim için) İlk iki kısım insanın zor şartlar altında hayatından bezmeden zorluklara dayanabileceğini, yaşamayı sorumlu oldukları kişler ve değerler hatırına devam ettirmesi gereken bir borç olarak görerek fazladan bir hayata tutunuş güsağlayabileceğini anlatıyor. Üstelik bazı güçlü, yüksek ahlaklı ve kişilikli insanların sadece kendileri için değil çevrelerindeki insanlar için de bir kurtarıcı görevi üstlenerek büyük bir sorumluluğu başarı ile üstlenebileceklerini ilave ediyor. İşte üçüncü bölümde böyle zor bir dönemi bazı yöntemler ile atlatan insanların intibak dönemini hızlıca anlatmaya çalışmış. Yazar her türlü ıstırap döneminde yardım almaya gerek duyan insanlar arasında hayatın manasını ve yaşadıklarının manasını anlamakta başarılı olanların, zor dönemleri çabuk atlatmakla kalmayıp ıstırap döneminden ders çıkarmalarının mümkün olduğuna dikkat çekiyor. İlk iki bölümü herkese, üçüncü bölümü meraklısına öneririm..
İnsanın Anlam Arayışı
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202335,6bin okunma
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.