Eğer metafizik eksiksiz bir şekilde kurulursa, evrensel bilim adını alabilir. En başından beri felsefenin iddiası da buydu. İlk filozoflar felsefeyi şeylerin mutlak bilgisiyle bir tuttular. Filozof aynı zamanda fizikçi, astronom, vs. idi. Fakat modern felsefe o kadar iddialı değildir. Hiçbir insan tüm özel bilimlere sahip olduğunu da iddia edemez. Bununla birlikte her bilimin incelediği iki önemli konu olan maddenin ve zihnin özüne bizi nüfuz ettirebilecek, çok basit olmakla beraber çok genel bazı formüllere ulaşmak mümkün müdür? İşte felsefenin temel problemi, işte metafizik problem budur.
Sayfa 28 - KindleKitabı okudu
Platon şöyle der Theaitetos diyaloğunda: "Hayret etmektir bilgeliğe sahiden âşık olanın tavrı, felsefenin asıl başladığı yerdir burası." Bugün felsefe olağan bir uzmanlık disiplini, bir iş, bir meslek vasfıdır. Tek başına tüm topluma ait bir servettir adeta, etken ya da edilgen olsun bir şekilde her kadına ve her erkeğe değen bir bilgelik sevdasıdır. René Descartes Ruhun Tutkuları'nda altı asli tutkudan söz eder: hayret, aşk, nefret, arzu, sevinç ve keder. Ona göre diğer her şey bunların karışımı ya da alt türüdür. İlk sırada hayret gelir, çünkü onsuz diğer tutkular canlanmayacaktır bile. Aslında sevebileceğimiz, belki de nefret edebileceğimiz bir şeyle ilişkimiz hayret duygusuyla başlar. Hayret neyse ki değer yargısı içermez, aşk ve nefret ya da sevinç ve kederde olduğu gibi bir karşıtı yoktur. Hayret etmeyen budala kalır. Hayret eden akıllanır. Nispeten taşkın bir his değildir hayret; ama merak ve bilme arzusu ile arasında kuvvetli bir bağ vardır.
Sayfa 20 - Tellekt -Can Yayınları Düşünce-, İstanbul,2021.Kitabı okudu
Reklam
Stoacı Epiktetos dedi ki: «Felsefenin kaynağı, kendi ye­tersizliğini ve güçsüzlüğünü bilmektir.» Peki, ben, güçsüz­lük içinde kendi kendime nasıl yardımcı olabilirim? Onun yanıtı şudur: Burada, benim erkim içinde bulunmayan her nesneyi, kendi gerekimi içinde pek de ilgi duymadan göz­lemlerim; buna karşın, benim içimde olanı, sözgelişi bilgeliği ve tasarımlarımın içeriğini düşünceyle açıklığa ve öz­gürlüğe kavuştururum.
Bilimlerin bir sürü alt bölüme ayrılmaya meyilli olmasına karşın içlerinden birinin hakikati basitleştirmeyi, mümkün mertebe yoğunlaştırmayı, çok az sayıda formülle kucaklamayı hedeflemesi doğaldır. Her bilimde özel bir başlık bulunabilir ve bulunur da, bu başlık da bu bilimin felsefesidir. Bilim felsefesinin konusu, ilk adımda, edinilen tüm sonuçları merkeze almak, ikinci adımda ise onu meydana getiren sonsuz sayıda unsuru bir araya toplamaktır.
Sayfa 20 - Bilim Felsefesi/KindleKitabı okudu
Gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır, intihar. Yaşamın yaşanmaya değip değmediği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir.
Sayfa 21 - Can YayınlarıKitabı okudu
Dünyevi zenginlik ne muhteşem bir şey! Ona sahip olduğunda bütün güvenliğini yitiriyorsun!
Sayfa 125 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 891 ile 900 arasındakiler gösteriliyor.