Felsefe, benim sözcükten anladığım şekliyle, teoloji ile bilim arasında bir şeydir. Teoloji gibi, hangi kesin bilginin şimdiye kadar aslı öğrenilemez olduğuna ilişkin konularda spekülasyonlardan oluşur; ama bilim gibi, geleneğin ya da vahyin otoritesine değil, daha çok insan aklına başvurur.
Sayfa 10
İlk Yunan filozoflarında Teoloji yerini bilime, tanrılar doğa terketmiş değildirler. Kanıtlanmamış masallar (unargued fables) yerlerini kanıtlanmış kuramlara (argued theories), dogmalar yerlerini akla bırakmışlardır.
Reklam
Papazlar için boş mevki sıkıntısı o kadar büyüktü ki istekleri dışında bu mesleğe zorlanacak olmaktan kaygılanmalarını gerektirecek bir durum yoktu. Buna karşın papaz okulundaki bütün öğrenciler gibi onlar da bir burs karşılığında okula kabul edilmişlerdi ve papaz okuluna girişi güven­ce altına almak amacıyla her birinden, kendini teolojiye
528 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
“Kötülüğün Tarihi” serisinin son cildi olan MEPHİSTOPHELES ile birlikte, kötülük kavramını açıklamada en önemli figür olan Şeytan’a dair bugüne dek yapılmış en kapsamlı tarihsel çalışma tamamlanmış oluyor. İlk üç kitapta diabolojinin tarihini Ortaçağ sonuna kadar getiren Russell, MEPHİSTOPHELES’te reform döneminden itibaren geleneğin izlerini sürüyor. Teoloji, felsefe, psikoloji, sanat, edebiyat ve popüler kültür öğelerinden faydalanarak Şeytan idesinin zihinlerimizde nasıl bir değişime uğradığını tanımlarken, modern zamanın entelektüel ve kültürel gelişmelerine de ayrıntılı olarak yer veriyor.
Mephistopheles
MephistophelesJeffrey Burton Russell · Panama Yayıncılık · 201938 okunma
519 syf.
·
Puan vermedi
Serinin üçüncü kitabı olan LUCİFER, Şeytan kavramının beşinci ila on beşinci yüzyıllardaki evrimini gözler önüne sererken din, sanat, edebiyat, tiyatro gibi alanların yanı sıra skolastik felsefe, mistik teoloji, vaiz edebiyatı, hagiografi yardımıyla Ortaçağ diabolojisine ışık tutuyor. LUCİFER’de, Ortaçağ’daki Şeytan kavramının yüzyıllar içinde nasıl değiştiğini ve meydana gelen katı inançların 1500’lerde ve 1600’larda cadı avı histerisini nasıl körüklediğini de öğreniyoruz Russell, kavramın özellikle Batı’daki gelişimini incelese de Doğu Ortodoksluğu ve İslam düşüncelerine dair detaylı bilgilere de yer veriyor.
Lucifer
LuciferJeffrey Burton Russell · Panama Yayıncılık · 201856 okunma
335 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Hemen her yerde karşımıza çıkabilen 'Nietzche felsefesi' hakkında bildiklerim, köşe yazıları, bilimsel mecmualar ve okuduğum bir-iki kitap bilgisi ile ortalama bilgi dağarcığı seviyesinde seyrederken, her zamanki 'dost'un önüme bıraktığı
Böyle Söyledi Zerdüşt
Böyle Söyledi Zerdüşt
'ü biraz da, Nietzche, onun adına konuşanlar kadar
Böyle Söyledi Zerdüşt
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202038,2bin okunma
Reklam
962 öğeden 751 ile 760 arasındakiler gösteriliyor.