Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Göktürk yazıtlarından anlaşıldığına göre gökte bulunan ve Türkleri gözetleyen bir Tanrı'ya inanırlardı. Göğün, yerin ve insanoğlunun yaratıcısı olan bu Tanrı, Türkleri de insanoğlunu yönetsin diye görevlendirilmişti.
Sayfa 84
Orhon anıtlarındaki Göktürk alfabesini ilk çözen ;Danimarkalı Türkolog Wilhelm Thomsen şöyle diyordu; "-Orhun Anıtları üzerinde çalışırken,çevredeki göçebe Türkler gelirler,beni büyük bir dikkat ve alâka ile tetkik ve çalışmalarımı takip ederlerdi.Sanki neyi niçin aradığımı biliyorlardı.Bu çoğu okuma-yazma bilmeyen insanlardaki hakikat şuuruna hayran kalmışımdır.Nihayet,cedlerinin Han'ı olan Kültigin dedelerinin dedeleri için söylediklerini Orhun yazıtlarından çıkarıp kendilerine anlattığım zaman hiç hayret etmediler,hatta benim Orta-Asya'da geçirdiğim yılları bu yolda harcamamı garipsediler.Çünkü ; Kültigin'in binlerce yıl evvel milletine söyledikleri,onların benliğinde yaşıyordu.
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
Her Türk Evladı Geleceği Öngörmek İçin Okumalıdır:
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır. Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının
Göktürk Kitabeleri
Göktürk KitabeleriAnonim · Kapra Yayıncılık · 2021129 okunma
Avrupa'da Asya tarihine ve kültürüne karşı büyük alaka uyandı. Batıda Doğuyu öğrenme merakının artması Türklüğün keşfedilmesi sonucunu doğurdu. Türkoloji denilen yeni bir ilim dalı ortaya çıktı. Dünyanın ilk Türkoloji Kürsüsü Armenius Vambery'nin başkanlığında 1870'de Macaristan'da kuruldu. Vambery, Macar Bilimler Akademisi'nin maddi yardımını sağlayarak İstanbul'a gelmiş ve burada özel dersler vererek, dört yıl kalmıştır. Türk dilinin etimolojisi alanında 1878 yılında Almanca yazdığı etimolojik sözlük Türk dilinin bu alandaki ilk sözlüğüdür. Bu eser bugünkü bilgilerimiz ışığında ilmi olmaktan ziyade tarihi bir değer taşımaktadır. Bu eser yazıldığı sırada Türk dilinin temel taşları olan Orhun Yazıtları henüz okunmamış, Divanü Lugati'tTürk bulunmamış, Türk dilinin lehçelerinin hem müstakil hem de karşılaştırmalı sözlükleri yayınlanmamıştı. Macaristan, Türkoloji araştırmalarının ve kendine has Turancılık akımının ortaya çıktığı bir ülke oldu. Tanınmış Türkçülerden Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Macaristan'da görev yaptı; Hüseyin Namık Orkun, İdil-Urallı Hamit Zübeyr Koşay, Kırımlı Bekir Sıtkı Çobanzade, İbrahim Kafesoğlu bu ülkede öğrenim gördüler. İsveçli subay Yohann von Strahlenberg esir olarak gönderildiği Sibirya'dan dönüşünde 1730'da yayınladığı eserinde ilk olarak Asya'daki Türk yazıtlarından bahsetmiştir. Danimarkalı Wilhelm Thomsen'in Göktürk yazıtlarını okumasıyla Türk tarihi ve Türkçenin geçmişi bilinenden daha eskiye tarihlendi.
Göktürk yazıtlarından,,, atam
"...doğuya gittin, batıya gittin. kutlu yurt Ötüken'i terk ederek gittiğin yerde ne yaptın? su gibi kan akıttın, kemiklerin dağlar gibi yığıldı."
Sayfa 309Kitabı okudu
İslam'ı kabulüyle birlikte kendi öz kimliğinden koparılan Türk, yazı diline sahip olduğunun delili olan Göktürk Yazıtlarından bile dikilişinden yaklaşık 1100 yıl sonra 1800'lü yıllarda haberdar olmuştur. İslamiyet'in ilk yıllarında başlayan, Selçuklu’da Fars, Osmanlı'da Arap kültürünün etkisiyle Türklerin aşağılanması ve hakaretlere maruz kalması bir geleneğe dönüşmüştür.
Reklam
Göktürk Yazıtları’ndan Yahya Kemal’e kadar, edebî şaheserlerini bilmeyen, okumayan, anlamayan ve zevk duymayan, fakat «aydın» sıfatıyla her türlü millî davada söz sahibi olmak isteyen bir zümre, bir nesil yetişmiştir. Benzemeye çalıştığımız Batı’da ise, klasiklerini tanımayan bir öğrencinin eline lise diploması verilmez. Yılmaz ÖZTUNA .
Sayfa 74
158 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Turklerin kökeni üzerine yazilmiş sozluk niteliginde bir kitap. Göktürk yazitlarindan , Kasgarli Mahmut dan ve daha bir cok kaynaktan sadelestirilerek anlatilmis cok ilginc bilgiler var. Aslinda duydugumuz ve hala yaptigimiz bir cok rituelin yuzyillar oncesinden geldigini bilmek cok sasirtiyor.
Eski Türk Mitolojisi
Eski Türk MitolojisiJean Paul Roux · Bilgesu Yayıncılık · 2011319 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
TAŞA KAZINAN TARİH'İMİZ
Orhon Yazıtları ya da Göktürk Kitabeleri Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile M.S. 8 yüzyılların başlarında yani 1250 yıl önce yazılmış belgeler ve eserlerdir. Ve Türk adının, Türk milletinin isminin geçtiği ilk Türkçe metinlerdir. Türk edebiyatınında ilk yazılı eserleridir. Bu özelliklerde bu yazıtları Türk tarihi ve milleti
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017311 okunma
Türklerde tanrı tasavvuru Gök-Yer/Su-Atalar formülüyle ifade ettiğimiz çeşitli kültlerle birlikte karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle erken devirde tek bir Türk dini ile karşı karşıya olmadığımızı söyleyebiliriz. Türklerin din anlayışları, kavimlerin gösterdiği toplumsal yapı değişiklikleri nedeniyle, zamana ve yere bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Buna ek olarak, devletin din anlayışıyla halkın din anlayışı arasında zaman zaman uçurumlar ortaya çıkmıştır. Nitekim halk arasında, yukarıda belirttiğimiz birtakım eski inançlarla birleşen şamanist uygulamalar egemenken, örneğin Göktürk devrinde Orhun yazıtlarından da anlaşıldığı gibi bir Gök Tanrı inancı mevcuttu. Yalnız bazı araştırmacıların savunduğu gibi bu, onun bir çeşit tektanrılı din olduğu anlamına gelmez. Başat unsur olarak gökyüzünü kabul etmek ile İslamiyetin Allah kavramı arasında hiçbir ilinti yoktur. Kaldı ki inançlarda Gök Tanrı'nın yanı sıra Yer Tanrı'dan ve tanrısal nitelikler taşıyan ruhlardan da söz edilmektedir.
Reklam
Anıtkabir
Anıtkabir’in planı ve yapıldığı yer tamamen Türk tarihinde önemli yeri olan kurgan mantığına göre belirlenmiştir. Anıtkabir’in bulunduğu yer olan Rasattepe eski bir Frig yerleşkesidir. Anıttepe’nin yükseltisi 907 metredir. Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yer ise 905 metredir. Yani Atatürk’ün ölüm saati olan 9:05 ile 905 metre arasında bir bağ
Şamanizm
Türklerin dinsel evrimlerini belirledikten sonra, totemizm, animizm ve naturizm öğelerinin bir bileşimi olan şamanizm inanç ve pratikleri üzerine durmak yerinde olacaktır. Eski Türklerde bir ve büyük Tanrı hakkında açık bir inanç ve anlayışın bulunup bulunmadığı kesinlikle bilinmemektedir. Çin kaynaklarının belirlediğine göre Orta Asya’da devlet
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.