Filozof Bir Dinazor
2023 4. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 13:36
2023 senesinin 4 numaralı kitabını büyük bir zevkle bitirmiş bulunmaktayım. Neden daha önce bu güzel insanın kitabını okumadım, daha önce onu tanımadım diye kendime kızmıyor değilim. 1916 - 2000. 84 yıllık ömüre kimleri katmamış ki bu güzide insan. Annesi otoriter Şefika hanım, babası Tahsin Nihat bey. Üvey babası Falih Rıfkı Atay ki kendisi bir nebze onun kurtarıcısı, ikinci yeniden doğumunun simgesi, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile dans etme şerefine nail olmuş, Sabahattin Eyüboğlu ile ne lakırdırla geçen, Halikarnas Balıkçısı'sının gülmeyen yüzünü güldüren, Halet Çambel milli eskrimcimiz ile nice tiratlar yaratan, Behice Boran keza aynı siyasi yolda yürüyen ve son olarak Mehmet Ali Aybar ile geçirilen siyasal günler. Kimler var ki daha o kimler. Düşünün ki öyle bir çevreniz var, okuduğunuz okullardan tutun da, gittiğiniz oyunlar, edebiyat elestirmenlerinden tutun da çeviri yapan ve aklınıza sanat, tiyatro ve tüm kültürel alanlarda en tanıdık simalardan tutun da en gereksiz tipleri tanımaya kadar bir ömür geçmiş. Bizim burada okuduğumuz nice yazarları, şairleri, ressamları bir arada görüp onlarla dost meclisinde oturan bir filozof. Asli bir İstanbul vatandaşı olup da, ülkesinde 12 Mart, 12 Eylül, 27 Mayıs günlerini görüp onları bizzat yaşayan ve siyasi görüşü komünist olsa da bu filozofdan zarar gelmez dedirten bir kadın. Yaşamını yaşlılık, çocukluk, gençlik, tanıdığı ünlüler, siyasal, son söz ve albümler ile bitiren, yaşamı boyunca bananecilere hep bir insanlık vermek isteyen, şiirler yazan, nekronomi korkusu ile yaşayan, yaşlılığı ile her daim dalga geçen, romantik bir deli aslında. Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Aziz Nesin ve daha birçoğunu daha sayamadığım Sosyalist ve Komünizm ile ilgili görüşlere hep kendinde değer vermiş, solcu karakterini yaşamı boyunca muhafaza etmiş, her ne kadar sol güruhun eylemlerine katılsa da senatör listesine hep son sıradan girmiş bir profesördür kendisi. Halide Edib Adıvar gibi bir hocaya sahip ve onun ezici karakteri altında çalışmış, annesi Şefika hanım ile evli üvey babası Falih Rıfkı Atay'ı canından çok seven, ayrıca döneminin Nazi baskısı yüzünden Türkiye'ye kaçan profesörleri ile çalışma ve eğitim şansı bulan, Abidin Dino gibi bir isimi yakından tanıyan, Neyzen Tevfik gibi bir isimin neyinden can alıcı melodileri dinleyen, Ahmet Haşim gibi bir şiir üstadını bağrına basan ve kendince yakışıklı bulan, tersine Yahya Kemal Beyatlı'nın tam bir fırsatçı ve kötü bir şair olduğunu söyleyen, Thomas More'un Ütopya'sındaki gizi bizlere anlatan bir cumhuriyet kadını #y:564. Kısaca edebiyat, sanat, tiyatro, siyaset, Nazi zulmü, cumhuriyet çocukluğu, hapishanelerde geçen hayatların içine bir bakış, geniş edebiyat çevresi ve bundan doğan birtakım şanslar, Türkiye'de sol görüşün gelişimi, düşüşü ve ülkeyi yöneten hükümetler, siyasal süreçler açısından bilgi verici bir eser. 10 üzerinden 10. Bu uzun ömür belki de bu son eseri ile hafızalara çok güzel silinmeyen bir insan bıraktı. Ruhun şad olsun öğretmenim Mina Urgan
Filozof Bir Dinazor
Bir Dinozorun AnılarıMina Urgan · Yapı Kredi Yayınları · 202214,3bin okunma