RİSALE-İ NUR'U OKUMA VE ANLAMARisale-i Nur Külliyatı'nı okumak isteyenlerde yol, yöntem ve okuma - anlama hususunda tavsiye isteyenler oluyor. Bu gönderiyi umûma açık ve herkesin istifade etmesini istediğim için yazmak istedim.
Evvelâ/Birinci Olarak: nuranimudafa.com/risale-i-nurkul..."Risale-i Nur Külliyatı'nı Okuma ve Anlama Usûlleri" ni ücretsiz olarak indirebilir ya da site üzerinden okuyabilirsiniz. Risale-i Nur Külliyatı’nı Okuma ve Anlama UsûlleriBu PDF'yi not alarak okuyup bitirdiğinizde aklınızda taslak oluşacaktır inşaAllah. Kitabın içinde bizzat eserin müellifi Üstâd Bediüzzaman Said Nursî'nin anlama ile alâkalı tavsiyeleri, Talebelerinin tavsiyeleri, istifade etme yolları ve akla takılan birçok hususa cevaplar verildi. Kitabın sonuna da "Risale-i Nur Niçin Sadeleştirilemez?" yazısı eklenerek aklen, mantıken, ilmen ve sizi mutmain edecek şekilde misaller ile eserlerin dilinin orijinal olma sebepleri ele alınmıştır.
Saniyen/İkinci Olarak: "Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Usûlleri" PDF'sini not alarak okuduktan sonra Google Play'den"Risale-i Nur Kütüphanesi" uygulamasını şu linkten play.google.com/store/apps/deta... indirebilirsiniz. İçerisinde Kur'ân-ı Kerîm, Meâl, Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi, İlmihaller, Siyer, Dua kitapları ve Risale-i Nur Külliyatı ile birçok kitap mevcut. Artık bu eserlere ulaşmak teknoloji nimeti ile çok kolay.
Sâlisen/Üçüncü Olarak: Uygulamada "Büyük Kitaplar" kısmındaki "İman ve Küfür Müvazeneleri" eseri ile okumaya başlayabilirsiniz. Bu eseri bitirdikten sonra "Asa-yı Musa" eseri devam edebilirsiniz.
Râbian/Dördüncü Olarak: Şu sıra ile okunması istifadeye medâr olacaktır.
Yeni Başlayanlar İçin Okuma Listesi Sırası
11- Mesnevî-i Nuriye
12- Sikke-i Tasdik-i Gaybî
13- Muhâkemat
14- İşârâtü'l-İ'câz
Bu şekilde okunmasının hikmeti ve sebebini merak edenler için ifade edelim. Risale-i Nur Külliyatı'nın 4 ana kitabı var: Sözler, Şualar, Mektubat, #k:148024. Bu 4 ana kitabın arasına 3 tane lâhika kitabı olan Kastamonu Lâhikası, Barla Lâhikası, Emirdağ Lâhikası eserleri okunarak hem ana kitaplardan iman hakikatleri öğrenilirken aynı zamanda bu iman ve Kur'ân hakikatleri ile bu asırda nasıl hizmet edilir diye bizlere yol gösteren lâhika mektupları da okunmuş oluyor. Ardından da Tarihçe-i Hayat eseri ile bu İman Dâvâsı'nı daha iyi idrak etmek nasip olacaktır. Eserin Takdim yazısında geçtiği üzere: «Elinizdeki Tarihçe-i Hayat, 1958'de hazırlanarak Üstâd Bediüzzaman Said Nursî'nin nazarından geçmiş, "Şahsıma ait bahislerden ziyâde Hizmet-i Kur'âniyeye müteallik kısımlar neşredilmeli" diyen Üstâd'ın tashih ettiği şekilde neşredilmiştir. Eserin içinde münderic "Âyetü'l-Kübrâ" ve "Münâcât" gibi risalelerin ilâvesini ise Bediüzzaman Hazretleri bizzat tensib etmiş ve Risale-i Nur Külliyatı'ndan ma'dûd bu eser için "Yirmi mecmua kadar ehemmiyeti var" diyerek tavsiyede bulunmuştur.» Aynı zamanda Risale-i Nur'dan daha ziyade feyiz almak için muhakkak bu eser okunmalıdır. Tarihçe-i Hayat eserinin ardından derleme iman hakikatleri olan 2 eser okunup ardından Mesnevî-i Nuriye eseri ve Sikke-i Tasdik-ı Gaybî eseri ile devam edilebilir. Son 2 kitabın sırası ise mühimdir. Çünkü Muhâkemat eseri "Tefsîr Mukaddimesi"dir. Tefsîr olarak Fatiha Sûresi ile Bakara Sûresi'ndeki âyetleri sırayla ele alan mükemmel bir tefsîr olan İşârâtü'l İ'caz eseri ile de külliyat sıralaması yerinde ve muvâfıktır.
Cenâb-ı Hak istifadeye medâr eylesin.
Böyle en küçük ayrıntısına kadar aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun emek vermişiniz baya.
Ben de iman ve kültür muvazenelerini bitirip devamında hangisi daha doğru okunur diye araştırmaya girmeyi düşünüyordum yazınızla karşılaşmam çok çok iyi oldu benim açımdan. İşimi kolaylaştırdı çok sağ olun hocam.
Risale-i Nur eserlerini yeni okumaya başlayacak olanlar, hayatlarına tesir edecek ve mühim bir inkılaba vesile olacağından şüphe etmesinler. Biraz gayret ve çokça dua ile usûlüne göre okuyunca ziyade mesafe kat' edeceklerdir. Nurlar ile ilk tanışmamdan bu yana bazı durumları kısaca şu yazılarda ifade etmeye çalıştık. Dileyenler okuyabilirler;
RİSALE-İ NUR SERENCÂMIM
6- #233192824
7- #233291939
8- #271377712
9- #271636352
Kıymetli tavsiyeniz için teşekkür ederiz. Okuma sırasından haberim vardı da şu birinci tavsiyenizdeki yazıyı keşke külliyatı okumaya başlamadan önce görmüş olsaydım. Önerdiğiniz uygulama hakkında ise, başka bir uygulama olarak Risale-i Nur Okuma Programının daha sade ve kullanışlı olduğunu belirtmek isterim :)
Rica ederim hocam.. Hâlâ geç kalmış sayılmazsınız.. Eğer okumadıysanız "Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Usûlleri" PDF'sini indirip okuyabilirsiniz.. Nitekim sadece yeni başlayanlar için değil aynı zamanda okuyanların da nasıl daha ziyade istifade edeceğine dair yerler mevcut..
Uygulama olarak geniş kapsamlı ve şümûllü olduğu için kütüphane uygulamasını hem yıllardır kullanıyor hem de tavsiye ediyorum.. dediğiniz uygulama daha sadedir, haklısınız..
Hocam uygulama hakkında bir şey soracaktım. Telefon değişikliği yaptım uygulama şifremi de bilmiyorum. Gmail üzerinden sıfırlama linki gönderiyor, belirlediğim hiçbir şifreyi de kabul etmiyor. Yıllardan beri ilmek ilmek tuttuğum notlarım gitti. Ne yapabilirim?
Okumaya karışık başladım. Lemalar, asayi Musa, iman ve küfür muvazeneleri, mesnevi-i Nuriye, sözlerin yarısını okudum. Şimdi tekrar başlamak istesem ilk sıra mi ikinci sıradaki gibi mi okumalıyim sizce
Bu husus ile alâkalı "Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Usûlleri" PDF'sinde bir yer ayırmış idik.. İlk okumaya başlayan birinde karşına her çıkan kelimede sürekli kelimelere bakması ona bıkkınlık, usanma ve birçoğunda da okumaya ara vermesine sebebiyet verebiliyor.
Zübeyir Gündüzalp Ağabey'in şu tavsiyeleri ehemmiyet arz etmektedir;
"Lügatlarda; bir kelime kaç mânâya gelir yazılı. Üstâd'ım Bediüzzaman Hazretleri ise bunun aksine bir mânâya kaç kelime gelir. Bu mânâda bir lûgat yazmak istemiş. Sonra bu isteğini lügat olarak değil, Risale-i Nur eserlerinde kısmen gerçekleştirmiştir.
Şöyle ki, Risale-i Nur'da anlamadığımız bir kelimenin mânâsı ya o cümlenin içerisinde veya paragrafın içerisinde veya konu içerisinde geçmektedir. Büyük bir ekseriyetle böyledir, eğer geçmiyorsa konunun mantikî üslubundan o kelimenin mânâsını çıkarmak mümkündür." (Zübeyir Gündüzalp, Üstâdım Bediüzzaman, c. 2, s. 449)