h.c. armstrong, bozkurt: vol. II
2025 172. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 22:31
buraya yazmış olduğum incelemeleri okuyanlar bilir, genelde uygulamada az okunmuş ama -bence- daha fazla kişinin okunmasını istediğim kitaplara dikkat çekmek, onları tanıtmak için, -bence- önemli olan konudan/konulardan bahseden kitaplara dikkat çekmek için, gündemde olan konu ile ilgili farklı, özgün bilgiler, düşünceler içeren kitaplara dikkat çekmek için okuduğum bazı kitaplara inceleme yazıyorum.. adına inceleme yazdığım bu kitap ise yukarıda saydıklarımın -bence- hiçbirisine dahil olacak özellikte değil.. öyleyse bu incelemeyi neden yazıyorum? burada yer alan bir uygulama kullanıcısının bana kitabı okuduğum sırada 'kitaba dair inceleme bulup da okuyamadım. siz inceleme yazmayı düşünür müsünüz? okumayı düşünüyorum, sizce nasıl?' şeklinde yorum yazdığı için.. ( #272270931 ) kitap 1942de kısa süreliğine ankaraya büyükelçi olarak atanan Jacques Benoist-Méchin tarafından 1954te yazılmış ve aynı yıl pariste yayımlanmıştır. 1954te ankarada siyasal bilgiler fakültesinde o zamanlar ikinci sınıfı okuyan Zeki Çelikkol Mustafa Kemal adlı kitabı gittiği kitapçıda görür, kitabı biraz okuyan zeki çelikkol kitabı almak ister ancak cebinde kitabı alacak parası yoktur.. üzülerek kitabı aldığı yerine bırakan zeki çelikkol aynı kitapçıya ay başında bursu yatınca bu kez kitabı almak için gider ama bu kez de kitabın tükendiğini görür.. zeki çelikkol 1958de aynı kitabı parise yüksek lisans eğitimi almak için gittiğinde görür, kitabı alır ve okur.. kitabı okuduktan sonra oldukça beğenen ve bu kitabı türkçeye çevirerek daha fazla kişinin okumasını isteyen zeki çelikkol bu isteğini büyükelçilik vb. görevlerinin yoğunluğundan gerçekleştiremez.. ta ki 1995 yılına dek.. zeki çelikkol 1995 yılında kitabı türkçeye çevirmeye başlar ve kitap 1997de yayımlanır.. zeki çelikkolun öğrencilik zamanında okuyup beğendiği, türkçeye çevirdiği Mustafa Kemal adlı kitap yazarı Jacques Benoist-Méchin tarafından -osmanlı imparatorluğunun yükselişi ve çöküşü (m.ö. 6000- m.s. 1880) -osmanlı imparatorluğunun can çekişmesi (1881-1918) -osmanlı imparatorluğunun ölümü (1918-1922) -Mustafa Kemal türkiyeyi halifeliğin boyunduruğundan kurtarıyor (1922-1924) ve -kemalist türkiye (1924-1938) şeklinde toplamda beş ayrı başlıktan ibaret olacak şekilde oluşturulmuş, her bir başlık altında kitabın yazarı konu ile alakalı hem farklı eserlere atıfta/atıflarda bulunarak hem de kendi düşüncelerini dile getirmiştir. kitabın yazarı tarafından ayrılmış beş ayrı bölümüne ayrı ayrı girip bu bölümler özelinde anlattıklarını ve anlattıkları üzerinden kendi düşüncelerimi buraya yazmak istemem.. bence buna gerek de yok.. bunun yerine beş bölüme, bölümleri yazarken yazarın atıfta bulunduğu kitaplara değinmem daha yerinde olur.. kitabın yazarı türklerin tarihinden bahsederken gerek genel türk tarihi özelinde gerekse bunun bir parçası olan osmanlı devleti dönemi özelinde yanlış bilgiler veriyor.. bunun yanında kitabın yazarı gerek osmanlı devletinin son dönemleri gerekse de milli mücadele dönemi ve sonrasında gerçekleşenler özelinde de yanlış bilgiler veriyor.. yazarın bunu bile isteye yapmadığını, atıfta bulunduğu dönemin kaynaklarının oryantalist bakış açısıyla yazılmasından sebep bunun vuku bulduğunu düşünüyorum.. bundan ayrı olarak bir de yazarın kitabında defalarca atıfta bulunduğu toplamda onlarca sayfa alıntı yaptığı bir kitap var; Bozkurt .. bu bozkurt adlı kitap da içeriğinde onlarca yanlış bilgi içeren ve aşırı uç yorumların bulunduğu bir kitap.. haliyle bunlar yazarın Mustafa Kemal adlı kitabına da sirayet etmiş.. kitapta var olan bu yanlış bilgilere, tarih hatalarına, kişi-olay karışıklıklarına, kitapta olan ama aslında olmayan diyaloglara kitabı çeviren zeki çelikkol, 'elinizdeki bu kitap, bir tarih kitabı değildir. yazarı da tarihçi değildir. ancak, Mustafa Kemal'in gerçekleştirdiği imkansızlar karşısında duyduğu hayranlık o denli büyüktür ki, kendisini olayların akışına kaptırarak anlatımında bazı tarih ve mekan hataları yapmıştır. hepsi kitabın akışı içinde hoş görülebilecek hatalardır. bunlara yeri geldikçe (*)larla açıklamalar getirilmiştir.' diyerek set çekmeye çalışır.. incelememi (bu bir inceleme sayılırsa) -olur da- okuyana/okuyanlara, 'bu kitabı muhakkak okuyun..' ya da 'bu kitabı kesinlikle(?) okumayın..' cümlelerinden herhangi birisi ile sunmak istemem.. dileyen kitabı okur.. ama kitap ve içeriği hakkında bu kısa bilgileri incelememi okuyanlara sunmak isterim.. buna ek olarak yazarın kitabının başlıkları üzerinden incelememi -olur da- okuyana/okuyanlara naçizane okurlarsa -bence- faydalarını görecekleri kitapları tavsiye edebilirim.. -osmanlı imparatorluğunun yükselişi ve çöküşü (m.ö. 6000- m.s. 1880) Türklerin Tarihi - Pasifik'ten Akdeniz'e 2000 Yıl , Türklerin Tarihi , Umumi Türk Tarihine Giriş , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 1, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 2 , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 3 , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 4 , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 5 , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 6 , Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 7 , Mufassal Osmanlı Tarihi (6 Cilt) , Türk Milli Kültürü , Türk Kültür Tarihine Giriş (9 Cilt Takım) -osmanlı imparatorluğunun can çekişmesi (1881-1918) İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı , Anafartalar Muharebatı'na Ait Tarihçe , Mustafa Kemal Çanakkale'yi Anlatıyor -osmanlı imparatorluğunun ölümü (1918-1922) Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri , Büyük Harpte Türk Harbi , Zeytindağı , Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri , Atatürk'ün İstanbul'daki Çalışmaları , Atatürk’ün Bana Anlattıkları: Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin , Atatürk'ün Hatıraları (1914 - 1919) , Atatürk ile Yüz Yüze , Türk Devrim Tarihi (1. Kitap) , Türk Devrim Tarihi (2. Kitap) , Erzurum Kongresi , Sivas Kongresi , Üçüncü Meşrutiyet -Mustafa Kemal türkiyeyi halifeliğin boyunduruğundan kurtarıyor (1922-1924) Türk Devrim Tarihi (3. Kitap / Birinci Bölüm) , Türk Devrim Tarihi (3. Kitap / İkinci Bölüm) , Cumhuriyet'e Doğru -kemalist türkiye (1924-1938) Nutuk - Söylev , Tek Partili Cumhuriyet , Devrimler ve Tepkileri , Fikrimizin Rehberi sevr, lozan, montrö antlaşmaları, milli mücadele dönemindeki kuvayi milliye hareketleri, iç isyanlar, I.-II. inönü savaşları, sakarya meydan muharebesi, büyük taarruz gibi önemli başlıklar özelinde de buraya kitaplar elbette eklenebilir.. bunun yanında Mustafa Kemal Atatürk özelinde de buraya kitaplar eklenebilir ama ben bu yukarıdaki kitapları eklerken Mustafa Kemal adlı kitapta yanlış bahsedilen konulara yönelik kitapları ve bu yanlış bahsedilen konular özelinde doğru bilgilerin yer aldığı kitapları eklemeyi istedim.. (tarihte -bir bilim olmasından mütevellit- elbette ki kesin doğru ya da kesin yanlış yoktur ancak tarih, doğru-yanlış sınıflandırmasının da genel geçer kaidelere bağlı kalmak suretiyle yapılabileceği bir alandır..) son olarak Mustafa Kemal adlı kitabın yazarının kendisine defalarca atıfta bulunduğu, kendisinden parça parça olmak suretiyle onlarca sayfa alıntı yaptığı H. C. Armstrong adlı kişinin #k:395289 adlı kitabına yönelik okuyanların okuduğuna pişman olmayacağını düşündüğüm incelememi de şuraya bırakayım; #244011925 kitabın okuyucusuna, okuyucularına şimdiden iyi okumalar dilerim.. ya da kitabın görece en son güncel okuması tarafımca yapılıp hakkında gerekli yazı da yazıldı. okuyana/okuyacaklara şimdiden hayırlı olsun. (=
Tarih
Mustafa KemalJacques Benoist-Méchin · Bilgi Yayınevi · 199922 okunma
1 +1'leme
1.240 Gösterim
İncelemede tavsiye edilen bazı kitapların pdf'lerini bu iletilerde bulabilirsiniz: Türk Tarihi: #268424413 Atatürk 1: #232923667 Atatürk 2: #231979271
Grekov Kafkayevski
içerisinde ışıl ışıl, pırıl pırıl kitapların olduğu o muazzam linkler.. 👌🙂🙂