Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sevgili Hasan Ali Yücel Klasikleri... :)
"Hümanizm, Batılılaşmak için, Batı medeniyetini meydana getiren eski Latin ve Yunan kültürünü benimsemek şeklinde lanse edilmiştir. Bu durum eğitim programlarına da yansıtılmış, ayrıca, yöneticiler tarafından da büyük ilgi görerek, eski Yunan ve Batı klasiklerinin Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tercüme edilerek okullara sokulmasına sebep olmuştur."
Sayfa 222 - Hayat Yayın GrubuKitabı okudu
İlkokulda okumayı çözdükten sonra sürekli okuyordum. Ders kitapları dışında kitap okumak ayrı bir zevkti benim için. Tabii gidip dışarıdan kitap almaya imkânım yoktu. Okulun kütüphanesinde ne varsa baştan sona bitiriyordum. Kitap sınırlı olduğu için konu ayrımı yapmadan ne bulursam okuyordum. Temel İslami kaynaklar, MEB'in bastığı Hasan Ali Yücel klasikleri... Homeros, Sofokles, Sokrat-öncesi filozoflar, Eflatun, Aristoteles, Thucydides... Ortaokulda Aristoteles'in Organon'unu okuduğumu hatırlıyorum. Tabii bana çok zor geliyordu. Okuyorum, bir daha okuyorum, kendimce notlar almaya çalışıyorum vs. Kitabı elime alıp onunla haşır neşir olmak, onunla eve gelmek ya da okulda okumak, arkadaşlarımla onu tartışmak beni öyle motive ediyordu ki... O zaman kitabın yüzde birini ya da ikisini ya anlamış ya da anlamamıştım, hatırlamıyorum ama o motivasyonun beni okuma konusunda daha çok kamçıladığını unutmam.
Benimkiler Hasan Ali Yücel klasikleri ile kapışır
Rüyaların, bir bakıma boyutlarına gelince, hem çok kısa rüyalar var ki bunlar sadece bir ya da seyrek birkaç imgeden oluşuyorlar ve sadece bir düşünceyi, bir sözcüğü içlerinde barındırıyorlar; hem de çok uzun ve çok geniş içeriği olanlar rüyalar var ki bunlar sanki bir roman gibi akıp gidiyor ve bitmek bilmiyorlar.
Bana göre heykeli dikilmesi gereken Hasan Ali Yücel vardı. Mantık, jeoloji, astroloji, sosyoloji kitaplarını, Batı'daki en üstün düzeydeki kitapları tercüme ettirip lise ders kitabı olarak okuttu. Saman kağıdı da değil, düzgün basılmış, resimler konmuş kitaplardı bunlar. Düşünün ki Erzincan'ın bir dağ köyündeki evde dahi Hasan Ali Yücel'in tercüme ettirdiği kitaplar, dünya klasikleri vardı. Ama ne oldu? Kasaba duvarlarına kadar, "Komünist, kızıl Hasan Ali Yücel" diye yazıldı bu memlekette. Adamı komünistlikle suçladılar, alabildiğine hakaret ettiler. Esasında bunlar hep kasıtlıydı. Yani Köy Enstitüleri ve Hasan Ali Yücel birlikte ele alınmalıdır. Türkiye'nin aydınlanması, kendine yeterli olabilecek insanları, kadroları yetiştirmesi çok önemliydi ama sağ, tutucu dediğimiz kesim tarafından, "Komünist Hasan Ali Yücel, defol Moskova'ya" diye suçlandı. Dolayısıyla, bir Hasan Ali Yücel'in yüklendiği görevi üniversiteler yüklenemedi. Halbuki o zaman bunları yapacak dil bilen donanımlı bir kadro da vardı.
Sayfa 101 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Köy Enstitülerine Bin Selamla…
Bakanımız Hasan Ali Yücel talimat vermiş, dünya klasikleri tercüme edilmiş. Tam 496 eserin tercümesi yapılmış.(…)O bizim marangozhanede yaptığımız kitaplıklar o kitaplarla doldu. Zaten hepimizin yılda 24 kitap okuması lazım.
Sayfa 102
Ama ne oldu?
Düşünün ki Erzincan'ın bir dağ köyündeki evde dahi Hasan Ali Yücel'in tercüme ettirdiği kitaplar, dünya klasikleri vardı.
Sayfa 102Kitabı okudu
3 MAYIS'I ÜÇ İSİMDEN DİNLEMEK Hakan Paksoy, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. İskender Öksüz ve Sadi Somuncuoğlu Hakan Paksoy (HP): Millî Düşünce Youtube kanalı izleyicilerini selamlıyorum. Bugün önemli bir konuyu, Türk siyaset ve fikir hayatında ve devlet hayatında önemli olmakla birlikte çok da fazla üzerinde durulmayan bir olayı
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.