Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir sözle kim oldı yâre vâsıl Bir gonca ile bahara vâsıl (Bir sözle sevgiliye, bir çiçekle bahara ulaşılmaz)
Reklam
464 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
“Kim Aşk Hüsn’dir ayn-i Hüsn Aşk” Meali: Çünkü Aşk Hüsn’dü, Hüsn de Aşk’ın ta kendisi… Özeti bu kitabımızın, tasavvuf okumadım, mesnevi incelemedim, Divan edebiyatını bir tek lise edebiyat derslerinde gördüm demem artık. Özetle durum şu şekilde, Sevgioğulları isimli Arap kabilesinde “Hüsn (güzellik)” isimli bir kız ve “Aşk” isimli bir erkek
Hüsn ü Aşk
Hüsn ü AşkŞeyh Galip · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,267 okunma
Eğer parlak güneş karanlıklar içinde doğsaydı bu durum onun yanağının tüyleri ile çevrili yüzüne benzerdi. Çoban Yıldızı dolunay içerisinde yerini alsaydı yanağındaki bene eş olurdu.
Sayfa 135Kitabı okudu
Şairliğin Mahiyetinin İfadesi
Şâ'ir deme ehl-i dil demektir Hoş-meşreb ü mu'tedil demektir Şâ'irliğe sûz ü derd lâzım Endûh u belâ olur mülâzım (Şair demek gönül ehli olmak demektir, iyi huylu ve kibar olmak demektir. Şairlik için yanmak ve dert çekmek lazım. Dert ve bela ile arkadaş olmak gerek.)
Bu beyt ile san Nizâmî-i pîr Müjgân ile zülfin etdi ta'bîr Zülfeş reh-i bûse-hâh mî-roft Müjgâneş Hudâ dehâd mî-goft
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Hüsnütalile gel. Çok güzel.
O bahçenin Leylâ'sı, Kays'ın hayali ile mecnuna dönmüş; âdeta çerağ, pervane için gözyaşı dökmeye, bağrı kan ağlamaya başlamıştı.
Sayfa 107Kitabı okudu
Âlem bütünü ile aşk ve dostluk kaygısından ibarettir; gerisi sadece keder, sıkıntı ve eziyettir.
Ne kadar kanadı kırık da olsa şahin yine de baykuş ve kaz ile bir olmaz.
Mânâya dikkat
İnsâf ile ger olursa dikkat Ni'met mi değildir acze ruhsat
Reklam
Sözüm insanların ağızları ile sırdaş olsaydı bu kadar yüksek perdeden konuşmama gerek kalır mıydı?
Olur mı bir gün aceb fasl-ı nev-bahâr-ı ferah, Eser mi gülşen-i hâtırda rûzigâr-ı ferah . AÇIKLAMA : Acaba bir gün ferah baharının zamanı gelir mi? ( Acaba ) hatır gülşeninde ferah rüzgârı eser mi?
464 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hüsn ü Aşk
Hüsn ü Aşk
Şeyh Galip
Şeyh Galip
'in kaleme aldığı divan edebiyatının son büyük tasavvufî mesnevisidir. Şeyh Galib eserin “sebeb-i te’lîf” bölümünde, kendisinin de bulunduğu bir mecliste Nâbî’nin Hayrâbâd adlı eserinin methedildiğini, bir benzerinin yazılamayacağı ileri sürülünce Hayrâbâd’ın bazı kusurları olduğunu söyleyerek bu görüşe karşı çıktığını, meclistekilerin daha iyisini yazmak mümkünse bunu kendisinin yapmasını istediklerini anlatır. İki yıl önce divanını tertip eden ve o sırada yirmi altı yaşında bulunan Şeyh Galib Hüsn ü Aşk’ı bu olay üzerine yazmaya başlamış ve altı ay gibi kısa bir sürede tamamlamıştır. Eserin kahramanları doğrudan doğruya Hüsn(Kadın) yani güzellikle bu güzelliğe ezelî yönelişin ifadesi olan Aşk’ın(Erkek) kendisidir. Seyrüsülûkü anlatan Hüsn ü Aşk’ta bütün kişi ve yer adları tasavvufî birer semboldür. Hüsn hüsn-i mutlak (Allah), Aşk sâlik, derviş, Benî Mahabbet tarikat, Mekteb-i Edeb dergâh, Molla-yı Cünûn mürşid, Sühan kâmil mürşid, Gayret mücâhede, İsmet ihlâs, Kalp Kalesi gönül, Hûşrübâ nefistir. Ayrıca eserde yer alan kuyu, cadı, gulyabani, harâbe-i gam, deryâ-yı âteş ile diğer kişi ve yerler sâlikin aşmak zorunda olduğu engelleri temsil etmektedir. Eser ilâhî aşka erişebilmenin, Aşk’ın Hüsn’e kavuşmasının güçlüğünü belirtmek amacıyla kaleme alınmıştır.
Hüsn ü Aşk
Hüsn ü AşkŞeyh Galip · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,267 okunma
261 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.