Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Süfyan es-Sevri ve başka alimler şöyle demiştir: "Talebenin ilim tahsil etmek istemesi, niyetinin düzgün olduğunu gösterir." Burada Abdullah ibnü'l-Mübarek'in şu sözü hatırlanmalıdır: "Biz ilmi dünya için öğrendik ama ilim bize dünyaya değer vermemeyi öğretti."
Sayfa 81 - Tahlil YayınlarıKitabı okudu
Nuaym b. Hammâd da şöyle demiştir: İbnu'l-Mübarek evine kapanır ve evde uzun müddet yalnız kalırdı. Kendisine “Yalnızlık duygusuna kapılmıyor musun?” diye sorulunca şöyle derdi: "Ben, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabıyla beraberken (onların hadisleriyle meşgulken) nasıl yalnızlık duygusuna kapılabilirim?"
Reklam
İbnü'l-Mübarek şöyle demiştir: "Ebû Hanife, iki rekatta Kur'an'ı hatmederdi."
Ahmed b. Hanbel şöyle demiştir: Ilim, peygamberden sonra sahabilerden alınır. Sahabi yoksa kişi tabiúndan ilim almakta muhayyerdir Ahmed b. Hanbel'in şöyle dediği nakledilir Hulefa-i Râşidîn'den gelen şeyler sünnetten sayılır. Onların dışındaki sahabilerden "Bu sünnettir" diyen kimsenin ifadesini reddetmem. Ibnü'l-Mubarek, "Hükme esas alınacak olan haber olmalıdır, reyden de size haberi tefsir edeni alınız demiştir. Kısacası, rey kitap veya sünnetten bir nakle dayalıysa övülmüştür. İlimden dayanağı yoksa kınanmıştır. Çunku ilmin yok olmasından sonra cahillerin kendi görüşlerine dayanarak fetva vereceklerini söylemiştir.
Sayfa 370 - 14.ciltKitabı okudu
Evli kadının kutsal vazifelerinden biri de kocaya mutlak itaattir. Kadının kocasıyla aynı fikirde olmama, sorular sorma hatta belli şeyleri tartışma hakkı yoktur. Öte yandan erkeğin karısına itaat etmesi beklenmez. Aksine, bir erkeğin karısının önerdiği veya ondan rica ettiģi şeyi yapması yakışıksız kabul edilmektedir. Ömer İbnü'l Hattâb bir keresinde şöyle demiştir: "Kadınlarınızla aynı fikirde olun ve istediklerini yapmayın. Böylelikle mübarek olursunuz zira şöyle denmektedir: Onlara danışın ve sonra farklı davranın." Peygamberin tavsiyesi şudur: "Karınızın kölesi olarak yaşamayın." Müslüman dini lider El-Hassân ise daha da ileri giderek şunu ileri surer: "Ne vakit bir erkek, kadının arzularına ve isteklerine itaat etmeye başlamışsa, sonu Allah'ın onu Araf'ın alevleri içine fırlatması olmuştur."
Sayfa 262 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
...Vakit senin sermayendir. Hatib Bağdâdî'nin yolda yürürken bile, vaktini değerlendirmek adına, elinde bulunan bir metni mütalaa ettiği nakledilmiştir. (ez-Zehebî, Tezkiretü'l-huffâz, III, 1141.) Hanbeli mezhebinin büyük âlimlerinden Ebü'l Vefa Ali İbn Akîl (ö. 513) şöyle demiştir: "Ömrümün bir anını bile boşa geçirip zayi etmek bana helal
Reklam
İmam Abdullah b. Mubarek şöyle demiştir; “Vallahi, hiçbir şey beni yormadı, Allah için bir kardeş bulamayışımın beni yorduğu kadar.” (İbnu'l-Cevzi, Sıfatu's Safve, 326)
Bilâl Bin Sâ'd Rahimehullah şöyle demiştir; Seninle her karşılaştığında sana ALLAH'ı hatırlatan kardeşin, Seninle her karşılaştığında avucuna Bir dinar bırakan kardeşinden daha hayırlıdır. Abdullah İbnu'l Mübârek Kitabu'z Zühd Ve'r Rekâîk 487/ 📚
49 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.