Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İmam Şafii :
"Kur'an'ın tümü elimizde olmasa, Asr suresi elimizde olsa, biz İslam'ı anlayabilirdik,"
Kaynayan su patatesi yumuşatır, Yumurtayı ise sertleştirir. Seni farklı kılan ortam değil, Kendi özündür. İmam Şâfii
Reklam
İbn Sa'd'ın rivayet ettiğine göre, Resulullah [s] şöyle buyurmuştur: "Şirk ehline karşı, bir başka şirk ehlini yardıma çağırmayız." Müslim de şu hadisi rivayet etmiştir. Resulullah [s] Bedir günü, beraberinde savaşmak için peşinden gelen bir adama: "Allah'a [c] inanıyor musun?" diye sormuş. O da: "Hayır." deyince, Resulullah [s]: "Geri dön. Asla bir müşrikten yardım almayacağım." buyurmuştur. Ulemadan büyük bir çoğunluk, buna dayanarak savaşta kâfirlerden yardım istemenin caiz olmadığı görüşünü benimsemişlerdir. Bu hususta İmam Şafii, bir ayırım yaparak şöyle demiştir: 'Lider, bu kafirin müslümanlar hakkında iyi niyetli ve emanet sahibi olduğuna kanaat getirirse ve o andaki ihtiyaç kâfirden yardım istemeyi de gerekli kılıyorsa, yardım istenebilir. Aksi halde olmaz.'
"Hak ile meşgul ol ki hayatında batıla yer kalmasın." İmam Şafiî
İmam Şâfiî'nin memleketi Gazze için yazdığı şiir: "Nasıl da hasret duyuyorum Gazze toprağına Ayrıldıktan sonra suskunluğum ihanet etti bana Allah yağmurlar yağdırsın her bir yanına Yetişebilseydim eğer bir parça toprağına Sürme diye çekerdim göz kapaklarıma"
imam - ı şafii'ye sormuşlar, hakikati nasıl buluruz? eğri ile doğruyu, günah ile sevabı, doğru ile yanlışı,suçlu ile masumu, iyi ile kötüyü ;sözün özü hakikati nasıl buluruz? imam - ı şafii ; "hakikati arayan batılın attığı oku takip etsin, o okun saplandığı hakikattir. masumu arayan zâlimin attığı oku takip etsin. mümini arayan kâfirin attığı oku takip etsin. musa'yı arayan firavun 'nun attığı oku takip etsin."demiştir.
Reklam
...Şâfiî şöyle dedi: "Tavafa başlarken ve Hacer-i Esved'e selam verirken şöyle deriz: Allah'ın adıyla, Allah büyüktür. Allah'ım sana iman ederek, kitabını tasdik ederek, ahdine vefa göstererek, Nebî'nin sünnetine ittiba ederek (bu amelimi yapıyorum)."
İsnadıyla Salih ibn Ahmed ibn Hanbel'den dedi ki: Babamı (İmam Ahmed'i) işittim, Şâfiî rahimehullah'ı zikretti ve şöyle dedi: "Şâfiî, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den veya sahâbeden bir hadis geldiğinde ondan başkasına yönelmezdi. Allah teâla'nın kendisinde ilmi, fıkhı, Kur'an kıraatini ve hudû'yu (teslimiyet) toplamış olduğu bir adamdı."
...Şâfiî rahimehullah'ı işittim şöyle diyordu: "Ashab-ı Hadis'ten bir kimseyi gördüğüm zaman, sanki Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in ashabından birini görmüş gibi oluyorum."
Allah ona rahmet etsin imama Şafii, "Mezarın başında Kur'an'dan ayetler okumak müstehaptır. Kur'an',ın tamamının okunması (hatim edilmesi) ise daha güzeldir" der
Sayfa 596Kitabı okudu
Reklam
Şafiî şöyle diyor: "Kelâmcılar hakkında görüşüm, sopa ve ayakkabılarla döğülmeleri, kabile ve oymaklarda dolaştırılarak, Kur'ân ve Sünneti bırakıp kelâma yönelenlerin cezası budur diye teşhir edilmeleridir." Kadı Ebû Yusuf: "Dini kelâmda arayan, zındık olur- der. İmam Ahmed de, "kelâma bulaşıp felah bulan kimse yoktur" demiştir. Âlimlerden biri de şunları söylemiştir: "Muattıladan olan kişi yokluğa, temsile giden kişi de puta tapmaktadır. Muattıladan olan kişi kördür, temsile giden kişi de karanlıkta bocalamaktadır. Allah'ın dini, onda aşırı giden ile ondan uzaklaşanın ortasındadır." Yüce Allah buyuruyor ki: وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا "Sizi orta bir ümmet yaptık. " (Bakara 143)
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.