Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fizikokimyasal süreçlere indirgenmeye çalışılan canlılık fenomeni...
"Epigenetik paradigma... Bütünlemeci perspektiften biyolojik gerçekliği, doğa-kültür, determinizm-indeterminizm, indirgemecilik-bütünlemecilik gibi kartezyen tasniflerle açıklamaktan kaçınan epigenetik, modern çağda pozitivist eğilimler ve genetiğin etkisiyle fizikokimyasal süreçlere indirgenmeye çalışılan canlılık fenomenini, "epigenez", "bütünlük", "özgür irade", "kültür" benzeri geleneksel kavramları güncelleyerek yenilemiş; "çevre" (environment), "etkileşim (interaction/interplay), "düzenleme" (regulation) benzeri kavramlara da kendine has anlam örüntüleri giydirmiştir." -Esra Kartal Soysal, Gen Ötesi- İnsan Sonrası/Epigenetik Felsefesine Giriş, Ketebe Yayınevi, syf: 22
En français, on utilise l’article partitif (du, de la, des) devant un nom désignant un tout qu’on ne peut dénombrer ou qu’on renonce à dénombrer, pour dire qu’on prélève une quantité indéterminée de ce tout : manger du chocolat, de la tarte, des épinards. En tournure négative, on accompagne le partitif du déterminant (élidé ou non) uniquement lorsque l’on oppose deux compléments : Je ne prends pas du thé, mais du café (mais seul : Je ne prends pas de thé)
Sayfa 130
Reklam
150 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Taslaman bu kitabında , son bilimsel gelişmelerin ışığında entropi yasası, izafiyet teorisi ve kuantum teorisini açıklayıp bunların bilim, felsefe ve Tanrı kavramı açısından önemini ve düşündürdüklerini tartışıyor. Evrenin başlangıcı ve sonu, Tasarım delili Mucizeler Özgür irade İzafiyet teorisi ve Tanrı-Evren ilişkisi Kuantum teorisi ve indeterminizm Tanrı 'nın evrendeki etkinlikleri Beden ruh dualizmine teolojik agnostik tavır olarak özetleyebileceğim konularda, kaynak göstererek açıklamalarda bulunuyor. Farklı bilim insanlarının görüşlerini ve en sonunda da kendi görüşlerini ifade edip konuyu bağlıyor. Kitap, bilimsel zeminde felsefe ve din ile ilgilenenlere farklı bir bakış açısı sunabilir. Kitabı bilgi verici ve ufuk açıcı bulduğumu söyleyebilirim.
Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
Modern Bilim Felsefe ve TanrıCaner Taslaman · İstanbul Yayınevi · 2008260 okunma
İslam dünyasında da, felsefi ilimlere yabancı ilimler gözüyle bakarak onlar tenkit eden birçok düşünür vardır. Mesela bir Gazali ve ondan daha da aşını tenkitler yapan Ibn Teymiyye bunlardandır. Gazali, filozoflar tenkit ederken, özellikle ontoloji sahasında öyle görüşler ileri sürmüştür ki, bunlar Okazyonalizm, İndeterminizm , Konvansiyonalizm gibi modern felsefede işlenen görüşlerden başka bir şey değildir, Ibn Teymiyye'nin Aristo ve ona bağlı Müslüman filozofların manuk anlayışına reddiyesi, bir totoloji görmesi, bugünkü anti-Aristocu mantıkçılarla, özellikle Viyana Ekolü'nün mantık anlayışıyla benzerlik arz etmektedir.
Kare, daire, beden ve ruh…
Sürekli karşımıza çıkan iki felsefi sorun, yani beden ve ruh sorunu ve özgür seçim sorunu (ya da belirlemeciliğe karşı belirlenemezlik, determinizme karşı indeterminizm sorunu) çözü­lemez. Ama en azından neden çözülemez olduklarını ortaya koyabiliriz. … Silindirden iki dik kesit aldığımız zaman, yatay kesit silindiri bir daire olarak gösterirken, düşey kesit bir kare olarak gösterir. Ama bildiğimiz kadarıyla hiç kimse bir daireyi bir kareye dö­nüştürmeyi başaramamıştır. Aynı şekilde, şu ana kadar hiç kimse insan gerçekliğinin bedensel ve ruhsal yanları arasındaki boşluğu dolduramamıştır. Bunu kimsenin başaramayacağını da söyleyebiliriz.
·
Puan vermedi
SOSYOLOJİDE YASA FİKRİ Nasıl ki matematik; doğayı anlama, takvim oluşturma, vergilendirme ve ticarette kullanılarak bir ihtiyaç dâhilinde ortaya çıkmışsa sosyoloji de sistematik bir bilim dalı olarak toplumun "yasalarını" keşfetmek ve buna bağlı olarak bir takım "öngörüler"de bulunmak iddiasıyla ortaya çıktı. Buradaki ön
Sosyolojide Yasa Fikri
Sosyolojide Yasa FikriKadir Canatan · KETEBE Yayınevi · 20192 okunma
Reklam
Özgür İrade ve Ahlak Üzerine Bir Manifesto.
Özgür irade olmadan ahlak olmaz. Özgür irade, ahlakın önkoşuludur. Özgür irade olmadan eylem ve seçimden söz edilemez. Özgür iradenin olmadığı yerde, eylem ve seçim değil, sadece davranış söz konusudur. Sadece davranışın olduğu yerde insan Pavlov’un köpeğine dönüşür. Yani insan, belli bir etki sonucunda belli bir tepki veren ve kendi yolunu
SÜREKLİ karşımıza çıkan iki felsefi sorun, yani beden ve ruh sorunu ve özgür seçim sorunu (ya da belirlemeciliğe karşı belirlenemezlik -determinizme karşı indeterminizm- sorunu) çözülemez.
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.