Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu, yani sehâ cinstir ve kapsamında altı tür erdem vardır. Bazı bilginler bu anlamdaki bir erdemi üç ile sınırlandırmıştır; sehâ, cûd ve îsâr . Sehâ [anlamındaki cömertlik ] azı verip çoğu elde tutmak iken cûd bunun tersidir. Allah Teâlâ’nın “Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler” (Haşr, 59/9) buyurduğu gibi îsâr olarak yapılan cömertlik, eldekinin tümünü vermek olup derecelerin en muteberi, en değerlisi, övgüye en layık ve en üstün olanıdır.
Köpekbalığının kanı, yarasanın karanlığı sevmesinde ne var? Hüner, geceye rağmen güneşi, kana rağ­men hayatı sevmekte. Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken suyu reddedebilmekte. "İsar" deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı.
Reklam
Kişiyi tanımlayan tercihleridir...
Köpekbalığının kanı, yarasanın karanlığı sevmesinde ne var? Hüner geceye rağmen güneşi, kana rağmen hayatı sevmekte. Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken (bile, gerektiğinde başkası için) suyu reddedebilmekte. "İsâr" deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı.
Sayfa 71 - Şule Yayınları, 190. Baskı, Eylül 2023Kitabı okudu
Kendi ihtiyaçları varken, başkalarını tercih etmek konusunda hepsinin örneği, Hz.Peygamber'dir.Bir defasında bir arkadaşı ile bir misvak ağacından iki misvak yaptı. Misvakların biri eğri,diğeri düz ve doğru idi.Resûl-i Ekrem [sav], misvakın güzel ve doğru olanını arkadaşına ve eğri olanı da kendisine ayırdı.Arkadaşı,Bu güzel misvak,size yakışır yâ Resûlallah" deyince Resûl-i Ekrem (sav), "Bir saat de olsa,bir kimse ile arkadaşlık edene,arkadaşlık hakkına riayet edip etmediği sorulur" buyurdu ve arkadaşlık hakkının îsâr ile yani arkadaşını kendi üzerine tercih etmekle ödeneceğini anlatmış oldu.
İmam Gazali,İhya,2/960Kitabı okudu
Sevgili Dost, Köpekbalığının kanı, yarasanın karanlığı sevmesinde ne var? Hüner geceye rağmen güneşi,kana rağmen hayatı sevmekte.Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken suyu reddedebilmekte.”İsar ” deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı
Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken suyu reddedebilmekte. "İsâr" deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı
Reklam
Sevgili Dost, Köpekbalığının kanı, yarasanın karanlığı sevmesinde ne var? Hüner geceye rağmen güneşi, kana rağmen hayatı sevmekte. Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken suyu reddedebilmekte. ''İsar'' deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı.
Oruçken su içmemekte ne var! Hüner, ölürken suyu reddedebilmekte. "İsar" deniyor buna. Yani tercih. Yani sevmek, yani göstermek üstün olanı.
93 syf.
10/10 puan verdi
Kendime Notlar
sumeyyesakarya.blogspot.com/2023/09/kendime... Uzun zaman önce okuduğum kitaplara göz atarken rahmetli Ali Şeriati’nin “İnsanın Dört Zindanı” adlı kitabı geçti elime. Bu sefer okurken aklımda kalanları özetlemeye karar verdim. Zira yıllar önce okuduklarımdan aklımda belli bir kaç nokta dışında pek de bir
İnsanın Dört Zindanı
İnsanın Dört ZindanıAli Şeriati · Fecr Yayınları · 20174,917 okunma
Bir gün Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-, bir misvak dalından iki misvak yaptı. Misvakların birisi eğri, diğeri düz ve güzel idi. Rasûl-i Ekrem, misvakların güzel olanını yanındaki sahâbîsine verdi ve eğri olanını kendisine ayırdı. Sahabi: "-Bu güzel misvak, size yakışır ya Rasulallah!" deyince, Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-: "Bir saat bile olsa, bir kimse ile arkadaşlık edene, arkadaşlık hakkına riayet edip etmediği sorulur." buyurdu ve bu hakkın îsâr ve birr anlayışı ile, yâni mü'min kardeşini kendi nefsine tercih edip sevdiğinden infak etmekle ödeneceğini anlatmış oldu. (Gazali, İhyâu Ulûmiddin, c. II, s. 435)
Sayfa 179
184 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.