Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
350 syf.
·
Puan vermedi
·
28 günde okudu
İsmet İnönü, Sebahattin Selek'in derlediği anılarının birinci kitabında genel olarak askeri okul yıllarından, orduya girdikten sonra Hicaz, Suriye, Yemen ve Anadolu garp cephesi kumandanlığı anılarından bahseder. Genel olarak askeri manevralar ve sonuçlarını aktardığı ve tartıştığı bir kitap olmuştur.
İsmet İnönü Hatıralar - 1
İsmet İnönü Hatıralar - 1İsmet İnönü · Bilgi Yayınevi · 199229 okunma
Atatürk VS İsmet İnönü
İsmet Paşa'nın Atatürk'ün yüzüne karşı başka ne inciler saçtığını merak ettiniz mi? Öyleyse Hatıralar'ından özetleyerek okumaya devam edelim: İkincisi, çiftlik [Atatürk tarafından] hazineye devrediliyor, fakatbira fabrikası devredilmiyor. 'Pekâlâ' dedim, 'sahibi Atatürk olduğu için Tekel (İnhisar) Bakanlığı Atatürk
Sayfa 18 - TimaşKitabı okudu
Reklam
İsmet İnönü'nün Financial Times gazetesine yazdığı yazıdan...
Atatürk'ün cemiyet [toplum] ile söyleşmek ve onunla iş görmek hevesi bu memlekette pahası ölçülmez iyilikler yapmıştır. 1919 İhtilâli'ne girdiğinden itibaren, fikirlerini kongrelere, heyetlere ve fertlere anlatmaya çalışıyor. Nihayet çetin silah hareketleri ile hallolunacak muğlâk [çapraşık] davalar için, her şeyden evvel cemiyeti ikna etmeye, yani cemiyet yapmaya teşebbüs ediyor. Bu zihniyetin en büyük eseri 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin meydana gelmesi olmuştur. Harp ve ihtilâl içinde bulunan bir milletin meselelerini Meclis ile idare etmek kolay bir iş değildir. Atatürk'ün cemiyet içinde yer tutmak ve çalışmak hassasıdır [özelliğidir] ki, bu temiz ve çetin idareyi bize temin etmiştir.
Hiç layık olmadığı feci bir akıbete uğrayan zavallı Filistin Cephesi ondan sonra, Cevad (Çobanlı) Paşa, Mustafa Kemal Paşa, Fevzi (Çakmak) Paşa, Ali Fuad (Cebesoy) Paşa, Refet (Bele) Bey, İsmet (inönü) Bey, eski Erkân-I Harbiye Reisim Ali Fuad (Erden) Bey, Süvari Miralayi (Albayi) Esat Bey vesaire gibi Türklüğün iftihar vesilesi olan ve her biri Umumi Harp esnasında Osmanlı İmparatorluğu'nun şeref ve ikbalinin iadesi uğrunda harikalar icat etmiş bulunan Türkoğlu Türk kumandanların himmet ve cenkçilikleriyle daha sekiz ay aynı hattı muhafaza etmişti.
Sayfa 233Kitabı okudu
varoluş
Search for: Arama.. Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri Atatürk Ansiklopedisi > Genel > Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri 31 Ara Atatürk’ün Nutuk Adlı Eseri PDF
Mustafa Kemal’den İsmet Paşa’ya
Bütün tarihi alemde sizin İnönü Meydan Muharebelerinde deruhte ettiğiniz vazife kadar ağır bir vazife deruhte etmiş kumandanlar enderdir. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz.
Sayfa 241
Reklam
İsmet Paşa dan Padişah Düşmanınızdır
“Bana bakın” dedim. “İçinde bulunduğumuz vaziyeti bilesiniz. Bundan başka subay olarak da yerinizi bilmelisiniz. Padişah düşmanınızdır. Yedi düvel düşmanınızdır. Bir kısım halk sizin yüzünüzden muharebe devam ediyor, zannındadır. Her tarafta fesatçılar var. Bunlar da düşmanınız sayılır…
Sayfa 239
679 syf.
8/10 puan verdi
İsmet İnönü Hatıralar
#ismetinönü #hatıralar Osmanlının son dönemi ve cumhuriyetin kuruluşundan,2. Dünya savaşına, çok partili hayata geçişten 60 ihtilaline bir çok olaya hem tanıklık etmiş hem içinde bulunmuş etkin bir kişilik olarak İnönü'nün hatıraları okumaya değer. Daha çocukluk yıllarından harbiyede gözlemleri çok çarpıcı.. Sultan Hamit dönemine değindiği bazılarının bolluk bazılarının yokluk içinde yaşadığı yıllar..Orduda bazıları maaş alamazken bazılarının hiç eksiğinin olmadığı...yemen isyanında görev yaptığı dönem, balkan savaşları dönemi,1. Dünya savaşı dönemi (özellikle savaşın son yılı arap yarımadasından çekiliş ve bu çekiliş esnasında ordunun uğradığı ihanet, esir düşen askere suriyelilerin ettiği eziyet okunmalı, bunun yanında firar olayları...), milli mücadele dönemi yaşanan sıkıntılara değinmiş.. Lozanda ise bugün tartışmalı olan konuları yüzeysel anlatmış. Atatürk'le tartışması sonucu görevden ayrılması, İzmir suikasti,Atatürk'ün ölümünden sonrası bu kitapta yok... bu açıdan bakıldığında eleştirilere maruz kaldığı bazı konular hakkında yeterli yazı yok. Yine de birçok olayda özellikle çokpartili hayata geçişten sonraki siyasi dönem nedeniyle haksız iftiralara maruz kaldığını düşünenlerdenim...( Nihayetinde cephedeyken babasını kaybetmiş,çocuğu doğmuş ve uzun zaman ailesinin yanında olamamış) İnkılaplarla ilgili açıklamaları okunmalı... Birlikte yola çıktıkları gruptan ayrılanların düşünceleri,yaptıkları ilginç.. özellikle Kazım Karabekir, Rauf Bey, Enver paşa ve diğerlerine dair fikirleri..
İsmet İnönü Hatıralar
İsmet İnönü HatıralarSabahattin Selek · Bilgi Yayınevi · 200656 okunma
Çerkez Ethem
Oradan ayrılırken Atatürk’e sordum: “Her biri pürsilah, tepeden tırnağa silahlı. Bunun kendilerine verdiği güven ve büyüklük duygusu işe herkese tepeden bakıyorlar. Bugün memlekete hakim olan kimdir? Bunlar mı biz miyiz?” Beraber yürüyoruz, Atatürk biraz durdu, düşündü ve şu cevabı verdi: “Biziz” dedi, “akıl bizdedir.” Atatürk’ün bu sözlerinden keyiflendim.
Sayfa 199
448 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Savaş ve Barış Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
ta alttaki başlıklar halinde
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
'ün 1.Dünya Savaşı ve kurtuluş savaşı sürecini dile getiriyor. 448 Sayfadan oluşan kitap, şu bölümlerden oluşmakta. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na Girişi ve Mustafa Kemal Çanakkale Savunmasında "Kaderin Seçtiği Kişi" Mustafa Kemal Yorgun Savaşçı 1. Dünya
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyorİlker Başbuğ · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202236 okunma
Reklam
Mevhibe İnönü
52 senedir devam eden mesut aile hayatımızda Bayan İnönü’ye rahat yüzü gösteremediğimden mahcubum. Bütün çektiklerimde benim en kuvvetli yardımcım ve desteğim, hayatımın tesellisi olduğu için yüreğimde kendisine hudutsuz(sınırsız) bir memnuniyet beslerim.
Sayfa 104
Meşrutiyetin İlanı ve Enver Paşa
Bu devrede Enver Bey, Niyazi Bey gibi, Bulgar, Sırp ve Yunan çetelerini takip etmekle şöhret yapmış bulunan muhtelif rütbede pek çok subay yetişmiştir. Bunların arasında adı en çok anılan ve ön plana geçen sima, Enver Bey’dir.
Sayfa 48
İsmet Paşa ve Dr.Nazım
İzmir’de ölünceye kadar ateşli ve hareketli kalmış olan Süleyman Askeri’yi bulmuştum. Oradaki inkılap hareketi hakkında beni haberdar etti ve ehemmiyetli bir şahsiyetle tanıştıracağını söyledi. Beraberce bir bakkal dükkanının üstündeki odada oturmakta olan Yakup Ağa isminde bir zatın yanına gittik. Bu Yakup Ağa’nın, Dr. Nazım Bey olduğunu bana sonra söylediler. Yakup Ağa İzmir’de her gün dolaşıyor ve her muhitte, benim o zaman misalini görmediğim bir taşkınlıkla Sultan Hamit idaresinin tehlikelerini anlatıyordu. Dr. Nazım, müthiş bir propagandist idi. Benim üzerimde de çok tesiri oldu. Adeta, büyülenmiştim.
Sayfa 44
Hep bilinen ve CHP ile İnönü 'nün dinle olan alakasını karikatürleştiren vak'a da bu Fevzi ile İsmet İnönü arasında geçmişti. Konya'ya bir gelişinde İnönü , halka hitaben yapacağı konuşmayı hazırlarken Fevzi Çelik ona şöyle demiş: "Paşam, Konya'da uzun konuşmaya lüzum yoktur. Konyalıyı bir kelime ile kazanabiliriz." "Nedir o kelime Fevzi Bey?" "Paşam, Konyalıya, Allah deyin yeter..." Ertesi gün Paşa konuşmasını yapmış. Fevzi Çelik, akşam olunca Paşa'ya: "Efendim, Allah demediniz." deyince, şu cevabı almış: "Allah'a ısmarladık, dedim ya Fevzi Bey!.."
Sayfa 183
631 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün çevresinde ve sofrasında 15 yıl bulunmuş bir gazeteci, Cumhuriyet dönemi Akşam gazetesi baş yazarı, “Bu hatıralar gördüklerim ve işittiklerimdir. Gördüklerimin hepsi benden. İşittiklerimin çoğu Atatürk'ün ağzından! “ diyor kitabın önsözünde. Bazılarınca Yakup Kadri ile birlikte “dalkavuklar” olarak nitelendirilen yazar “Asıl mesele kötülü iyili, aşağılı yüksekli hatıralar içinde bir tarih adamının nasıl kişilik bağladığıdır.” Diyerek kendisi Atatürk’ü ve onun devrini nasıl anladıysa öyle anlatıyor. “Basit de bir metodum var: fıkralar ve hatıralar içinde sindire sindire anlatmak! Gerçi bu bir dağıtmadır. Toplamaya okuyanlara bırakıyorum.” Peki bu dağınıklığı nasıl toplamalı? Şahsi fikrim Şevket Süreyya Aydemir’in Tek adam’ı üstüne bu kitabın okunması, burada nakledilenlerin Tek Adam’daki boşlukları doldurmak için kullanılması. Bilhassa Anadolu yobazlığı dediğimiz şeyin nasıl bir katılıkla orada öylece varolduğunu, inkılapların halktaki aksi sedasını, tek parti döneminde ve dahi Atatürk hayattayken bile yapılan yolsuzlukları, Nüfus ticareti, Millet vekili= yetkili komisyoncu oluşu, İsmet İnönü ile yol ayrımı, Atatürk'ün bir "etraf" meselesi… “Ne eski rejimde, ne de bugün gizli nüfuz ticaretlerinin ve şahsi yolsuzlukların tamamıyla önlenebileceği gibi bir hayale kapılmıyorum. Hiçbir demokrasi bunda muvaffak olamamıştır. Asıl mesele, nüfuz ticaretinin bir sistem haline gelmesinde, âdeta imtiyazlı politikacıların meşru bir hakkı gibi tanınmasındadır.” Dönemin havasına, önde gelen kişilerine bir de F.Rıfkı gözüyle bakmak bi hayli ilgi çekici.
Çankaya
ÇankayaFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 20213,831 okunma
383 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.