Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
ELEKTRA Bari beni şerefsizliğin ne derecesine sürüklemek istediğini bil. KHRYSOTHEMİS Şerefsizlik değil, ihtiyat. ELEKTRA Senin görüşlerine benim de mi uymam lazım? KHRYSOTHEMİS Daha mantıklı olduğun gün, ikimizi de sen idare edersin. ELEKTRA Bu kadar iyi konuşan birinin gene de yanılması ne yazık! KHRYSOTHEMİS Kendi hatanı çok iyi tarif ediyorsun. ELEKTRA Ne? Söylediklerim sence adil değil mi? KHRYSOTHEMİS Evet ama adaletin de zarar verdiği olur. ELEKTRA Bu tavrın kanun olduğu yerde yaşamak istemiyorum.
Adalet
Yaşamda adaleti aramak için Koşullanmışız ve bulamadığımızda, öfke, endişe ve hayal kırıklığı hissetmeye eğilimliyiz. Aslında sonsuz gençliğin kaynağını ya da benzer bir mit‘i aramak da eşdeğer üretkenlik taşımaktadır. Adalet var olmamıştır. Hiç olmadı ve hiç de olmayacak. Dünya bu şekilde yaratılmadı. Kuşlar solucanları yer. Bu solucanlar için adil değil. Dünyada adalet olmadığının farkına varmak için doğaya bakmanız yeterli. Kasırgalar gelgitler seller kuraklıklar hepsi haksızlık.
Sayfa 174
Reklam
Alıntı
Söylenenleri değil, hastalığın belirgin işaretlerini onaylayan bir psikiyatr “Bir psikopatı eğitebilirsiniz. Ama sonuçta iyi eğitilmiş bir psikopat elde edersiniz.”
Çünkü yasalar tek tek şahıslar için değil genel için yapılmıştır, kişisel çıkar genel çıkarla her zaman çelişki içinde olduğundan bu yasalar da çıkarla sürekli çelişki içindedir. Toplum için iyi olan yasalar toplumu oluşturan bireyler için çok kötüdür; çünkü bu yasalar bireyi korudukları ya da güvence altına aldıkları andan itibaren onu rahatsız ederler ve yaşamının üçte birini esir alırlar; böylece, yasalara karşı küçümseme dolu bilge insanın onlara gösterdiği hoşgörü, tıpkı yılanlara ve engereklere gösterdiği hoşgörü gibidir, yaralasalar da zehirleseler de kimi zaman tıp alanında işe yararlar; bu zehirli hayvanlardan kendini koruduğu gibi yasalara karşı da kendini korur; bilgelik ve temkin yoluyla kolayca bulunabilecek önlemlerle, sırlarla, her şeyle kendini korur.
Sayfa 110
Ve insanlar hayatta iyi buldukları şeyi yapmaya değil, mümkün olduğunca çok şeye "benim" demeye çabalarlar.
Sayfa 24 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Zannederdik servet ile rahat artar Umardık ki rahat ile tâat artar Bulduk bir ehl-i tahkik sorduk hakikatinden Dedi: "Servetle gaflet, rahatla illet artar." Şairin mealen söylediği şu: Servet kazanarak rahata kavuşacağımızı ümit ettik. Rahatlık içindeyken ibadet eder, ahiretimizi kazanırız, diye düşündük. Fakat bir arif bizi ikaz etti. Dedi ki: Yanılıyorsunuz servet ile insanın rahatı değil gafleti artar; rahat ile de tâati yani ibadeti değil illeti, hastalığı artar. Tecrübe sahipleri çok iyi bilir ki servet sahibi olmanın insana getirdiği endişe, huzursuzluk ve uykusuzluk hali, sağlayacağı rahata değmez. Zengin birine baktığımızda onun rahat ve huzurlu olduğunu düşünürüz, insan öyle zanne- der ama tatbikatta durum düşünüldüğü gibi değildir. Genellikle, rahatı da huzuru da yerinde olanlar, mütevazı yaşayanlardır. Servet bir gaile, endişe getirir; geceleri uyutmaz.
Reklam
Bahanem şekil…
.. otuz beş yıldır litrelerce bira içiyorum, sevdiğimden değil -ayyaşlardan nefret ederim- düşünmeye yardımı olsun di­ye, metinlerin içine daha iyi girebilmek için içiyorum…
Sayfa 10 - TAVANARASI YAYINCILIK
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.