O halde, felsefeyle ilgilenen birinin filozoflar tarafından ileri sürülen çeşitli ve farklı düşünceleri, sistemleri tanıması, şüphesiz, belli ölçüde faydalı olmakla birlikte bu, felsefe yapmak için asıl değildir. Bundan daha önemli ve verimli olacak olan, felsefe yapmanın kendisini öğrenmektir. Bu anlamda olmak üzere Kant'ın şu ünlü sözünü her zaman akılda tutmak gerekir. "Öğrenilebilecek felsefe yoktur; ancak felsefe yapmak öğrenilebilir."
Kant, felsefeyi, "kendisini akla dayanan nedenlerle meşru kılmak veya haklı çıkarmak iddiasında olan bir zihinsel etkinlik biçimi" olarak tanımlamıştır. Kanaatimizce bu tavır felsefeyi felsefe yapan ve bütün felsefi düşünme örneklerinde ortak olan bir noktayı gayet güzel bir biçim de ortaya koymaktadır. Burada "akla dayanan nedenler"den, insanın her türlü deneyini, gözlemini; bunlara dayanan her türlü akıl yürütmesini ve sezgisini içine alan geniş bir nedenler veya gerekçeler (reasons) grubunu anlamak gerekir.
Dünyanın bizim bulunduğumuz bölgelerinde Yahudiler; Schopenhauer'ı, Nietzsche'yi ve Kant'ı anında öldürürlerdi. Eğer Bolşevikler 200 yıldır bize hükmetseydi tarihimizden hangi eserler gelecek nesillere kalırdı? Büyük insanlarımız unutulur giderdi yahut gelecek kuşaklara suçlu olarak tanıtılırdı. Birçok insanın Roma imparatorları ile ilgili kafasında çizdiği imajın doğru olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Neron'un Roma'yı ateşe vermediğine eminim. Nasıl ki avam tabakası 1871'de Paris'i ateşe verdiyse, nasıl ki komünistler 1932'de Reichstag'ı ateşe verdiyse bunu yapan Hristiyanlar, Hristiyan Bolşeviklerdi.